آخرین اخبار:
کد خبر:۴۴۲۳۴۵
دانستن حق مردم است (۱)؛

سرنوشت تحریم‌ها در برجام چه خواهد شد؟

خبرگزاری دانشجو در راستای رسالت خود برای آگاهی‌بخشی به مردم قصد دارد تا بخشی‌هایی از متن این «توافق بد» را در قالب سلسله گزارش‌هایی منتشر کند. مطالعه‌ی این بخش‌ها از متن برجام خود بهترین گواه بر ظالمانه، تحقیرآمیز و یک‌طرفه بودن توافق خواهد بود.

گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ موضوع مذاکرات و سپس توافق هسته‌ای مهم‌ترین فعالیت دولت یازدهم در دو سال گذشته بوده است. جمع‌بندی این مذاکرات که در قالب عهدنامه‌ای با عنوان «برجام» به امضای طرفین رسید، از همان ابتدا واکنش‌های مثبت و منفی را به دنبال داشت. اما عدم تمایل دولت برای شفاف شدن بندهای این توافق از سویی و هیاهو و جنجال ایجاد شده بر سر آن از سوی برخی روزنامه‌های زنجیره‌ای که با «فتح‌الفتوح» نامیدن برجام، سعی در تحمیل فارغ از بررسی آن به نظام بودند و البته دولت نیز بر آتش آن می‌افزود، از سوی دیگر باعث «غبارآلود شدن فضا» شده و سبب ایجاد این تلقی اشتباه در ذهن مردم شد که اختلافات در سطح یک درگیری نازل جناحی است. یکی از مهمترین اثرات این غبارآلودگی، بی‌توجهی به متن برجام و مغفول ماندن امتیازات باورنکردنی اعطا شده از سوی ایران و عدم تناسب آن با دستاوردهای نه چندان قابل اطمینان برجام بود. این مسئله سبب بروز برداشتی غلط در سطح جامعه شد که تحت تاثیر تبلیغات دولتی گمان می‌کردند براساس برجام نه تنها خللی در صنعت هسته‌ای کشورمان ایجاد نخواهد شد بلکه تحریم‌های ظالمانه نیز «لغو» خواهند گردید؛ درحالی که بررسی متن برجام غلط بودن این برداشت را اثبات می‌کند.

 

خبرگزاری دانشجو در راستای رسالت خود برای آگاهی‌بخشی به مردم قصد دارد تا بخشی‌هایی از متن این «توافق بد» را در قالب سلسله گزارش‌هایی منتشر کند. مطالعه‌ی این بخش‌ها از متن برجام خود بهترین گواه بر ظالمانه، تحقیرآمیز و یک‌طرفه بودن توافق خواهد بود.

 

سوال: تعهدات آمریکا برای لغو تحریم ها چگونه در برجام منعکس شده است؟

 

بند 4 ضمیمه 2 برجام:

 

ترجمه‌ی وزارت خارجه:

 

بند ۲۵ برجام:

 

ترجمهی وزارت امور خارجه:

 

بند 28 برجام:

 

ترجمه‌ی وزارت امور خارجه:

 

بند 11 پیوست 5 برجام:

 

ترجمهی وزارت امور خارجه:

 

توضیح کارشناسی:

تحریم‌هایی که توسط آمریکا علیه ایران وضع شده، از نظر فنی عمدتاً به 3 دسته تقسیم می‌شود:


1. تحریم‌هایی که کنگره ایالات متحده آمریکا وضع کرده است و فقط کنگره می‌تواند بردارد.
2. تحریم‌هایی که ابتدا قوه مجریه وضع کرده، اما سپس کنگره آنها را به صورت «قانون»درآورده و برچیدن آنها را درحوزه اختیارات خود قرار داده است.
3. تحریم‌هایی که قوه مجریه (وزارت خارجه، وزارت خزانه‌داری و وزارت انرژی و نهایتا کاخ سفید) وضع کرده است و رئیس جمهور می‌تواند بردارد.

 

در این میان، رئیس‌جمهور معمولاً اختیار «تعلیق» (و نه برچیدن) برخی از تحریم‌های کنگره را دارد، ضمن اینکه می‌تواند با ارائه گزارش به کمیته مربوطه کنگره و ادعای اینکه شرطهای این نهاد برای برچیدن تحریم‌ها علیه ایران برآورده شده است، نسبت به رفع کامل آنها اقدام نماید.


اما نکته مهم اینجاست که در فرهنگ سیاسی آمریکا (و نزد افکار عمومی این کشور) توسل رئیس‌جمهور به «مفّرهای قانونی» و اقدام علیه خواست باطنی و اراده کنگره (هرچندقانونی باشد) اقدام پسندیده و مناسبی محسوب نمی‌شود. به ویژه در حوزه سیاست خارجه، مردم آمریکا قویاً انتظار دارند که تمام نهادهای سیاسی‌شان به صورت هماهنگ و در اجماع کامل با یکدیگر اقدام به تصمیم‌گیری نمایند و طبعاً، تک‌روی‌های «قانونی» رئيس‌جمهور را در پرونده‌های حساسی مانند پرونده هسته‌ای ایران با اصل حفظ حرمت کنگره (که قاعدتاً بازتاب دهنده اراده ملی است) مغایر می‌دانند. در واقع، به چنین اقداماتی از جانب رئيس‌جمهور در لغتنامه سیاسی آمریکا End-run around congress می‌گویند که شاید بشود آن را به اصطلاح عامیانه «دور زدن کنگره» ترجمه کرد که معمولاً از آن با یک بار بسیار منفی و به عنوان یک ترفند ناپسند سیاسی یاد می کنند.

 

در ادامه به منظور بررسی تحریم های ایالات متحده آمریکا علیه کشورمان آن ها را به سه دسته تقسیم می کنیم:

۱. تحریم های دولت آمریکا (دستورات اجرایی رئیس جمهور)


۲. تحریم های کنگره آمریکا


۳. تحریم های ایالتی آمریکا

 

- طبق متن برجام در مورد تحریم های مرتبط با دولت (دستورات اجرایی رئیس جمهور)، ایالات متحده آمریکا متعهد به لغو آنها شده است.


- درخصوص تحریم های کنگره، ایالات متحده آمریکا تنها متعهد به «پیگیری» لغو یا اصلاح قوانین مرتبط شده است.

 

- در مورد تحریم های ایالتی و محلی، دولت آمریکا صرفا متعهد به تشویق مقامات ایالتی و محلی برای همکاری در راستای مفاد برجام و لغو تحریم‌ها شده است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
مجید
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۵
سلام دوستان
امیدوارم واقعا شما دانشجو و عاری از خط و خطوط کثیف سیاسی باشید.آقای بذرپاش گفته بود توافق در آمریکا به دلیل مخالفت پارلمان اجرایی نمیشه حالی بهش بگوئید دیدی که اجرایی شد.شما هم خواهش میکن فریب امثال این آقا و دیگرانی که با آسانسور حاج محمود رفتن بالا را نخورید.کمی تامل و تعقل لازمه زندگی مسالمت آمیز در دنیاست.سیست های ما و آمریکا در خاور میانه باید اصلاح بشه اگر م و اونها بخواهیم همان سیاست های گذشته راادامه بدهیم وضعیت همینی است که شاهدیم و روز بروز هم بدتر خواهد شد ...
4
47
ناشناس
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۱
سلام
مسالمت آمیز؟
جنگ های ایران و عراق.ویتنام.جهانی اول و دوم.یمن.فلسطین و بمب اتم در ژاپن و... همه اینها را همون کشوری که شما می خواهید باهاشون مسالمت آمیز زندگی کنید راه انداختن
سیاست های ما و آمریکا در خاور میانه باید اصلاح بشه؟
رسما رئیس جمهور آمریکا گفته که ایران باید در سیاست های خود تجدید نظر کنه نه امریکا
عاری از خط و خطوط کثیف سیاسی؟
؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!؟
سرباز ولایت
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۶
یعنی چی سیاست ما در منطقه و جهان باید تغییر کنه ؟ اصلا بذر پاش و رسایی و همه ی اصولگرا ها به کنار کدوم ایرانی با غیرت قبول میکنه که ۱۵۰ تا بازرس بیان وهر جایی که دلشون میخواد بگردن ؟ چرا تو برجام نوشتن موشک بالستیک خوب مگه مشکل کلاهک یا سر جنگی نیست مینوشتن سر جنگی چرا توسعه و تست موشک بالستیک باید ۸ سال متوقف بشه ؟ چرا امریکا هر غلطی دوست داره تو منطقه میکنه بعد ما ۵ سال اسلحه نفروشیم ؟ ببینم داداش اصلا حالت خوبه ؟ شما دانشجویی ؟ یک بار ۱۲۷ صفحه برجام رو خوندی ؟ متن قطعنامه رو چی ؟ اصلا همه ی امتیازاتی که دادیم خوب قراره چیرو برداند؟ تحریم کدوم تحریم ؟ چند نوع تحریم داریم؟ کی طرف ماست ؟ رئیس جمهور امریکا نه کنگره پس تحریم هایی که دولت و وزارت خانه ها کردن تازه اونم تعلیق میشه !!!!!!!!!!!!!!
خجالت بکش دادا!
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۱
واقعا سخنان حکمت آمیزی فرمودید، اگر شما زمان جنگ تحمیلی بودید یه بنی صدر دیگه متولد می شد، که باعث توقف دفاع مقدس و مسئول خون شهدای جان بر کف بود. ایران به قول شما سیاست هاش اصلاح کنه یعنی چی آخه داداش؟ اصلاح سیاست، یعنی ایران بشه افغانستان و عراق و سوریه و داعش کثافت، دین و ناموس مردم سر ببره. اصلاح سیاست یعنی از هر چی شرف و ناموس و غیرت و دین دست بکشی چون آمریکای کثیف همینه می خواد! یعنی از امام حسین (ع) دست بکشی و بری توی سپاه یزید ملعون علی اصغر کُش. سیاست جمهوری اسلامی ایران حقه حق! می خوای از حق دست بکشی؟ ایران اسلامی یه گوشش به پرچم سرخ کربلای حسین (ع) وصله و گوشه دیگش به پرچم سبز مهدی (عج).پس هیچ موقع با یزیدیان زمان که الان مظهر کاملش آمریکا باشه کنار نمیاد ولی انعطاف هم داره.
هادی بیکی
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۰
حالا بذرباش و اینا با آسانسور محمود رفتن بالا....من تابش و اینا رو کجا دلم بزارم که دانشگاه زمان خاتمی احداث کردن و مدرک گرفتن و دانشگاه رو خراب کردن....
بعدشم بذرباش گفته بوده احتمالا نگفته بوده حتما اینجور اتفاقاتی می افته....
اد
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۷
اول اینکه وایسا کنگره تحریما رو ورداره تا بعد خوشحال بشی که حرف مهندس بذرپاش اشتباه در اومده.درضمن ببین احمدی نژاد چه مردی بوده که باسه اونایی که آسانسور شده بذرپاش دراومدن.حالا اونایی که با ضابطه اومدن بماند.ولی آقای روحانی اشخاص با ضوابطش شدن ظریف جه برسه به بردارزاده و داداش و.... .
بعدش اینکه ما که نمی خوایم با آمریکا بد باشیم آمریکاست که ......اما بعضی ها یه سری حرف ها رو که اصن معنیشو نمیدونن رو حفظ کردن و فقط اونا رو در جای غیر مناسب استفاده میکنن.درضمن چرا شما و آقایانتان فقط می خواید با آمریکای جهان خوار زندگی مسالمت آمیز داشته باشید و باهاشون میخندید ولی وقتی به محضر نمایندگان مردم میاید داد و فریاد و توهینو پیشه میکنید.نماینده ی مردم خودتون به اندازه آمریکا شرف ندارن؟!!!!!!!!!!
دلسوز نظام
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۲
منظورتو از این جمله ات(سیاست های ما و آمریکا در خاور میانه باید اصلاح بشه اگر م و اونها بخواهیم همان سیاست های گذشته راادامه بدهیم وضعیت همینی است که شاهدیم و روز بروز هم بدتر خواهد شد)واقعا متوجه نمیشم.واقعا منظورت اینه که ما یکم از راه حق و اسلام ناب محمدی که بر پایه تولی و تبری است دست بکشیم تا اون اهل باطل به ما نزدیک بشه ..هیهات....هیهات....بخدا قسم این حرف شما اسلام اموی و ابوسفیانی است.اقا جان من مشکل امروز کشور تحریم نیست مشکل امروز کشور عدم ایمان به ((من یتوکل علی ا... فهو حسبه))است و لا غیر.التماس دعا
آزاده ام
۲۸ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۳
مجید جان،دلبندم!اگه ذره ای انسانیت در وجود کسی باشه دم از رابطه مسالمت آمیز با دولت خونخوار آمریکا نمیزنه،چطور نمی بینی اینهمه کشتار وحشیانه رو که دم گوش ما،توی عراق و سوریه و ....اتفاق می افته؟اینهمه سر بریدن،کشتن فجیع کودکان،تجاوز به دختران و زنانی که ناموس ما هم هستند؟لازم نیست مسلمان باشی که از این چیزها ناراحت بشی بلکه هر انسانِ آزاده و حقیقت جویی قلبش به درد میاد.مجید جان!گرچه شنیدنش ناراحتت میکنه ولی بدون که یه عده ای تو این مملکت آماده اند همان بهایی رو که حسین(ع) پرداخت بپردازند تا دستِ حرام زادگان به این خاک نرسد،البته امثال تو در اون زمان دنبال سوراخ موش هستند مثل همون کمتر از زنهایی که زمان دفاع مقدس هزار بهانه و دلیل تراشیدن که به جبهه ها نروند و امروز هم همونها میگن خسته ایم!!
lvj[d
۲۹ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۱
عزیزم شماکجایی ازکجاشارژ میشی جیگرالان ایران پرازگل بلبله ازخودت خجالت بکش اگه واقعا مردی یه سری به خودت بزن الان بدترین دولت تاریخاپشت سرمیزاریم همیشه واقع گراباش
پربازدیدترین آخرین اخبار