گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، یادداشت دانشجویی*؛ ساعت حوالی ۱۰ صبح پنج شنبه بود که رسانه های خبری، خبری مشترک را منتشر کردند: «فاجعه در منا». در ساعات اولیه آمار دقیقی از تلفات ارائه نمی شد؛ اما مسئله ای که واضح بود عمق فاجعه منا بود.
عبور کاروان «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد و فرزند ملک سلمان منجر به بسته شدن یکی از مسیرهای اصلی منا (خیابان ۲۰۴) به روی حجاج شد و فاجعه ای غمبار رقم خورد.
فاجعه ای که با گذر دقیقه های ساعت بر ابعاد آن افزوده می شُد. تمامی جهان اسلام یکپارچه در بهت فرو رفته بود. رسانه های مختلف در مصاحبه با مسئولین به دنبال کسب اخبار دقیق تر در مورد تعداد تلفات و چرایی بروز چنین فاجعه ای بودند.
بنا به اعلام شاهدان عینی پس از قرنطینه منطقه بروز حادثه توسط ارتش، دیگر اجازه کمک رسانی به مجروحان داده نشد و این امر در افزایش کشته شدگان تاثیر بسزایی داشته است.
اوحدی، رئیس سازمان حج و زیارت در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما اعلام کرد جنازه کشته شدگان در حدود ۱۰ ساعت در زیر آفتاب نگه داشته شده است و نیروهای عربستان به هیچ کس اجازه کمک رسانی نمی دهند.
رسانه های عربستان سعودی در ساعات اول با دستپاچگی اخبار متناقضی منتشر کردند. مفتی اعظم عربستان برای تطهیر چهره خادم الحرمین سعودی این فاجعه را اتفاقی بر اساس قضا و قدر الهی خواند.
عده ای از نیروهای فعال سعودی با جریان سازی در شبکه های اجتماعی قصد داشتند که حجاج ایرانی را مقصر جلوه دهند، شاید که بتواند اندکی از فشارهای فاجعه منا کم کند. مسئولی در مصاحبه با روزنامه عربستانی مقصر را زائران آفریقایی اعلام کرد که به دستورات مسئولان عمل نکرده اند.
ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی پس از بروز فاجعه منا با فرماندهان نظامی خود دیدار کرد و بدون پذیرش اشتباهات تنها به تسلیت به خانواده های قربانیان بسنده کرد.
رهبر معظم انقلاب در روز حادثه با اعلام سه روز عزای عمومی در کشور خواستار پذیرش اشتباهات از سوی عربستان سعودی شدند.
وی با اشاره به ضرورت شناسایی جان باختگان و معالجه مجروحان، تعمیم کمک های ایران به دیگر کشورها را بر اساس حق برادری لازم دانستند.
کشورهای مسلمان همگی در التهاب بودند و کمپین های زیادی با عناوینی همچون «#آل_سعود_بی_کفایت» «#میزبان_بی_عرضه» «#لعن_الله_آل_سعود» «Down_With_Al_Saud» و … در اعتراض به بی لیاقتی و بی کفایتی عربستان سعودی توسط مسلمانان جهان راه اندازی شد.
در این بین موضوعی که در بررسی زوایای حادثه منا در این چند روز مشاهده می شود، اشتراک سه طیف در استان سیستان و بلوچستان است: اصلاحات، وهابیت و مکی.
سایت های خبری تحلیلی مدعی اصلاح طلبی در استان در سه روز گذشته با اتخاذ سیاستی واحد در برابر این فاجعه انسانی سئوالات زیادی را اذهان مردم ایجاد کردهاند.
یکی از سایت های این جریان تنها به خبر دستور رئیس جمهور جهت پیگیری فاجعه منا بسنده کرده است.
برخی دیگر از سایت های اصلاح طلب استان حتی یک مطلب در این رابطه در قسمت آخرین اخبار نیز کار نکرده اند. با وجود اینکه سوژه های خبری فراوانی در موضوع اخیر حتی مرتبط با حال و هوای سایت هایشان وجود داشت؛ این درحالی است که ابعاد فاجعه به حدی بوده که رادیکال ترین عناصر اصلاحات با وجود قرابت هایی که با عربستان داشته اند را به واکنش و محکومیت عربستان واداشته است؛ اما در میان سایت های اطلاح طلب استان اگر خبری نیز در این رابطه منتشر شده است بر پایه سیاستی واحد و آن «عدم محکومیت عربستان سعودی» به عنوان اصلی ترین مقصر بروز چنین فاجعه انسانی است.
همچنین مولوی عبدالحمید در خطبه های نماز جمعه این هفته در چند جمله همچون پادشاه عربستان سعودی به تسلیت به بازماندگان کشته شده های این فاجعه بسنده کرد. مولوی عبدالحمید با وجود آشکار شدن ابعاد مصیبت بار این حادثه و کشته و مجروح شدن بیش از ۴۰۰۰ نفر، بدون هیچ گونه اشاره ای به نقش رژیم وهابی سعودی در این فاجعه به بیان این موضع پرداخت.
موضع جریانات اصلاح طلبی استان و جریان مکی در قبال فاجعه انسانی منا، در کنار موضع رسانه های وهابی فارسی زبان منطقه مثلث اتحاد تشکیل می دهد. در فضای مجازی برخی سایت های خبری فارسی زبانِ مدعی احقاق حقوق اهل سنت مشاهده می شود که دفاع از داعش و مجاهد خواندن آنان، محکوم کردن حزب الله لبنان، حمایت از گروه های تروریستی شرق کشور و غیره صفحات درخشانی از کارنامه ی کاری آنان محسوب می شود.
موضع این سایت های خبری وهابی نیز همانند دو طیف دیگرِ اعلام شده تا کنون سکوت بوده است و هیچ گونه خبری در این رابطه منتشر نکرده اند. واضح است که وقتی عده ای عربستان را خانه پدری خود می دانند و پول تو جیبی هایشان را از شیوخ وهابی دریافت می کنند بر روی تمام فجایع انسانی چشم می بندند.
رسانه های ماهواره ای وهابی، که با هزینه های سنگین سرویس های کشورهای مرتجع خلیج فارس و علی الخصوص رژیم فاسد سعودی تغذیه می شوند و وابستگی شان را بی هیچ ابایی بارها اعلام کرده اند، از زمان بروز حادثه یعنی پنج شنبه تا لحظه نگارش این یادداشت با گذشت سه روز از این حادثه بدون کوچکترین واکنشی در رابطه با فاجعه غم بار منا، سکوت را بر هرگونه صحبتی ترجیح دادند.
یکی از شبکه های ماهواره ای از این جریان پا را فراتر گذاشته و در برنامه ای سفارشی ضمن اعلام مدیریت بسیار کارآمد و دقیق عربستان سعودی، زائران ایرانی را مقصر جلوه داده و مسئولان ایران را که عربستان سعودی را بی کفایت و عامل بروز چنین فاجعه ای می دانند، محکوم کرده است.
پایگاه خبری تحلیلی زاهدان پرس تنها این سوال را مطرح می کند که آبشخور نقاط اشتراک عقیدتی و فکری این سه جریان در کجاست؟ و چه عواملی (خواسته یا ناخواسته) منجر به این اتحاد شده است؟
سعید کربلایی -فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.