به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ایلام، در متن پیام حسن روحانی، رئیس جمهور به مناسبت برگزاری اولین همایش ملی اعتدال چنین آمده است:
به همه اهل علم و صاحبان فضل که در این جمع گرد آمده اند سلام می کنم؛ بسیار علاقه مند بودم که در میان شما می بودم و در کنار یکدیگر هوای تازه معطر به رایحه تعقل و تامل در جمعی در باب اعتدال را که امید دارم نوید بخش راهی نو و دورانی امید بخش و سراسر تدبیر باشد در سینه فرو می بردیم؛ اما حال که این توفیق حاصل نشده است فرصت را مغتنم می شمارم و می خواهم با کوتاه سخنی، خود را در میان شما احساس کنم.
امروز بيش از هر زماني در جامعه ايران، دنياي اسلام و جامعه جهاني، ضرورت درک اعتدال و رو آوردن به آن در همه جوانب و ابعاد زندگي احساس ميشود. انسان و جامعه معاصر آزرده و خسته از افراط و افراطگري است و براي کاستن از مخاطرات در هم تنيده تندروي در انديشه و گفتار و رفتار، رويکردي روشنتر از «اعتدال» در زمينههاي نظري و علمي نيست.
اين وظيفه انديشمندان و دانشمندان و محققان است که مباني و مفاهيم و آثار معرفتي و اجتماعي و فرهنگي و سياسي اعتدال را در نشستهايي از اين دست، تبيين کنند و راه را بر سياستگذاران و مسئولان اجرايي و عموم مردم و شهروندان در ترويج و تعميق فرهنگ اعتدال گشودهتر سازند.
از خرداد ماه ۱۳۹۲ که اکثريت مردم ايران در انتخابات يازدهمين دوره رياست جمهوري، به گفتمان اعتدال و خط مشي تدبير و اميد رأي دادند، چيستي و چگونگي اعتدال به عنوان يک منظومه فکري، به موضوعي جدي در افکار عمومي تبديل گرديد و برخي از انديشمندان، به پاس وظيفه خود در گسترش دانايي، در جهت روشن ساختن اين مفهوم و رابطه آن با شرايط اجتماعي و سياسي جامعه ما و همچنين فرهنگ سترگ اسلامي و ايراني تلاشهاي ارزشمندي را آغاز کردند.
اعتدال به طور ذاتي با فعاليتهاي دانش محور و مبتني بر عقلانيت و همه جانبهنگري پيوند دارد و بنابراين شما دانشگاهيان و صاحبنظران، براي سخن گفتن در اين عرصه سزاوارتريد. عرصه سياست هرگاه از تأمين عدالت، معنويت و همبستگي انساني به قدرتجويي و قدرتمداري تمايل پيدا کند، مستعد دچار شدن به تندروي و افراطگرايي ميگردد و اين پديدهاي است که در منطقه ما و در جهان امروز به تهديدي واقعي تبديل شده است و وظيفه انديشمندان ما تلاش فکري براي تقويت سرمايههاي اعتدال در عرصههاي اجتماعي و سياسي است.
پيام اصلي اعتدال در عرصه کشورداري اين است که اداره جامعه ما با علائق و سلائق گوناگون بدون دانش، گفتوگو و سعه صدر امکانپذير نيست. به اين دليل همواره علاقمندان به کشور و انقلاب اسلامي را دعوت کردهام که بياييد با سعه صدر با مسايل برخورد کنيم. بگذاريم افراد حرفشان را بزنند و به خاطر اشکالهاي کوچک، آدمهاي بزرگ را کنار نگذاريم. اعتدال در عرصه سياست يعني توجه به آراي مردم و قرار دادن فعاليتهاي دولتمردان در چارچوب دانايي، راستي و اخلاق و دوري از غرور و خودمحوري.
اعتدال در عرصه علم يعني پيوند بين شالودههاي علمي و نظري و تجربيات برآمده از حيات اجتماعي و سياسي جامعه ما و بنابراين توقع از دانشمندان و علما براي بررسي کاوشگرانه و نقادانه نسبت انديشه اعتدال با خواستههاي مردم و فرهنگ ايراني و اسلامي ما و همچنين ظرفيتهاي بالقوه و بالفعل آن براي تأمين الزامات توسعه پايدار و همه جانبه، خواستهاي معقول و توجيهپذير است. هر چند بر اين نکته تأکيد دارم که اعتدال به طور عام از سرشت فعاليت سازنده سياسي جدا ناشدني است و به طور خاص نيز انتخابي ضروري براي برونرفت از شرايط آسيبزاي تقابلها و افراطگريهاي کنوني در عرصههاي سياست داخلي و بينالمللي ميباشد؛ اما فراتر از اين دريافتهاي عام، ترديدي ندارم که گشودن لايههاي گوناگون انديشه اعتدال نيازمند تدقيق و تأمل انديشمندانه شما دانشگاهيان و دانشوران است.
اگر چه اعتدال با دوري از افراط و تفريط معرفي شده است، اما اين معنايي نيست که براي معرفي مفهومي که قرار است راهنماي حرکت همه جانبه دولت و پيشرفت و توسعه ملت باشد کفايت کند. به گمان من، اعتدال از آن ظرفيت برخوردار است که بتوان آن را ناظر بر عناصر زير دانست:
- درک جديدي از تجدد ايراني
- توسعه اقتصادي پايدار همراه با عدالت در سطوح فردي، گروهي و منطقهاي
- برقراري توازن ميان آرمانخواهي و واقعبيني
- تعامل سازنده با جهان
- شناسايي کننده مقدورات و محدوديتهاي تاريخي يک ملت
- دانشمحوري و ارج نهادن علم
- به رسميت شناختن تکثر
- توازن در بهرهبرداري از محيط زيست
- توازن در نسبت قدرت دولت و جامعه
- حرکت متوازن به سوي توسعه همه جانبه
امروزه بايد در پي آن بود که چهره رحماني اسلام را از رفتارهاي خشن و افراطي بزداييم تا خورشيد گرم مهرورزانهاش بر جانها بتابد و زندگي ديندارانه را گرم کند. بايد سياستي انساني و عدالتجويانه را تقويت کرد تا جامعه هر چه بيشتر طعم شيرين زندگي را بچشد و با اراده و اميد، راه آينده را با گامهاي مؤثر و محکم بپيمايد. دعوت به اعتدال، دعوت به روشهاي خردمندانه و انساني است که توان و ظرفيتهاي موجود را در برداشتن قدمهاي آيندهساز محاسبه ميکند و باري را فوق طاقت، بر دوش جامعه و زندگي نميگذارد.
انتظار دارم که به همت دستاندرکاران و شرکتکنندگان اين همايش ملي، جريان فکري بالنده و بارآوري براي تدوين و تبيين و استمرار اين گفتمان و تعميق مفهوم اعتدال در حوزههاي مختلف جامعه صورت گيرد.
موفقيت اين نشست ارزنده را از خداوند بزرگ مسئلت دارم.