آخرین اخبار:
کد خبر:۴۸۱۹۰۴

کرسی آزاداندیشی «آزادی و عرفان» در دانشگاه بیرجند برگزار شد

دومین کرسی آزاداندیشی اعضای هیات علمی دانشگاه بیرجند با عنوان «آزادی و عرفان» با حضور جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه در دانشگاه بیرجند برگزار شد.

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، به نقل از روابط عمومی دانشگاه بیرجند، محمدبهنام فر، مسئول برگزاری کرسی آزاداندیشی «آزادی و عرفان» در خصوص اهمیت آزادی و عرفان بیان داشت: با توجه به اهمیت آزادی در زندگی بشر در طول تاریخ و رویکردهای متفاوت و گاه متضاد به مفهوم آزادی در مذاهب، مکاتب و نحله‌­های بشری در بین فلاسفه، عرفا و اندیشمندان، پرداختن به معنا و مفهوم آزادی در عرفان، به ویژه آثار ادبی عرفانی، امری کاملاً ضروری به نظر می‌­رسد.

 

از طرفی با عنایت به اینکه آزادی در کنار استقلال و جمهوری اسلامی از اساسی‌­ترین شعارهای انقلاب اسلامی بود و امروزه با پیدایش عرفان‌های نوظهور هر کسی از ظن خود آزادی را تبیین و تفسیر می­‌کند، آشنایی با دیدگاه عارفان راستین و سهم آنها در آزادی و آزاد اندیشی یا بردگی جوامع در طی قرون این ضرورت را دو چندان می­‌سازد.

 

وی افزود: آزادی لفظ مشترکی است که در تاریخ فرهنگ و ادب ما بر معانی متفاوتی  دلالت داشته است، گاه در مقابل اسارت، گاه در مقابل بردگی، گاه در مقابل وابستگی و غیره به کار رفته است؛ بنابراین می­‌توان آزادی را از زوایای مختلف و در حوزه­‌های متفاوت تعریف کرد. آزادی در حوزۀ فلسفی به معنی آزادی انسان در انتخاب راه است و در حوزۀ اجتماعی بر آزادی های اجتماعی و سیاسی نظیر آزادی بیان، مذهب، بیان و قلم دلالت می‌­کند؛ اما در حوزۀ عرفانی معمولا در معنی آزادی و رهایی از وسوسه‌­های نفسانی و تعلقات مادی به کار می رود. البته باید توجه داشت که عارفان فقط در پی رفع موانع درونی آزادی انسان نیستند؛ بلکه عارف آزاده روحیۀ آزادگی نیز دارد و با دشمنان و موانع خارجی آزادی نیز دایما در حال ستیز است، یعنی همزمان در دو جبهه می­‌جنگد.

 

دانشیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بیرجند سپس به مقایسه جایگاه آزای و عرفان در سالام و مکاتب غربی پرداخت و گفت: آزادی در مکاتب غربی نه تنها به موانع درونی توجهی ندارد بلکه ریشۀ آزادی در مکاتب غربی خواسته‌­ها و تمایلات انسان است. تمایلاتی که در نظر عارفان بزرگترین دشمن آزادی و رهایی انسان است؛بنابراین نباید تصور کرد که آزادی در معنی امروزی آن تحفۀ جهان غرب است؛ بلکه هم آزادی از بندهای درونی و هم آزادی‌های اجتماعی و سیاسی از مبانی فکری اسلام از آغاز بوده است، که در شعار لا اله الا الله تبلور یافته است. 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار