گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو از کرمان، حجت الاسلام علی عارفی، نامی آشنا در دانشگاه علوم پزشکی کرمان، فردی که با عنوان حلال مشکلات در این دانشگاه شناخته می شود و هرکس چه دانشجو و چه استاد با مشکلی برخورد می کند، به سراغ او می رود.
با وجود دغدغه های فراوان پیشنهاد ما برای گفتوگو را پذیرفت؛ گفتوگویی که قرار بود نیم ساعت انجام شود؛ اما یک ساعت و نیم طول کشید؛ مردی خنده روی با محاسنی کاملا سفید، در اطاقی کوچک و اما دلباز.
آنچه که در ادامه می خوانید بخش دوم گفتگوی خبرنگار خبرگزاری دانشجو در استان کرمان با حجت الاسلام علی عارفی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان است:
از مسئولیتان در ستاد عمره و عتبات دانشجویی بگویید؟
ستاد عمره و عتبات ما در دوره قبل ثبت نام ها در کل استان ۱۰ هزار نفر ثبت نام کردند که این میزان بسیار زیاد است که 660 نفر را در این دوره اعزام کردیم؛ مدیران کاروان ها؛ مبلغ ها و معاونین انتخاب شدند؛ ما مدیران کاروان ها را به صورت گزینشی انتخاب می کنیم؛ از بین مدیر کاروانها آن هایی که امتیازات بالاتری دارند را انتخاب می کنیم.
در سال گذشته 660 دانشجو را به عمره اعزام کردیم/ برترین مسئولان کاروان ها را انتخاب کردیم
هر مدیر کاروانی را برای کاروان های دانشجویی انتخاب نمی کنیم؛ گاهی می بینید 100 نفر علاقه دارند که مدیر کاروانهای دانشجویی باشند و ما از بین آنها پنج تا شش نفر را انتخاب می کنیم و یا حتی روحانی های کاروانی را؛ بهترین ها را انتخاب می کنیم و کسانی را که ایده های دانشجویی و دانشگاه دانشته باشند را انتخاب می کنیم.
در حقیقت انتخاب فوق انتخاب داریم، یعنی از بین روحانی های کاروانی که می توانند روحانی کاروان باشند ما برخی را گلچین می کنیم، از بین مدیران هم بهترین ها را انتخاب می کنیم از میان آژانس ها هم هم همینطور، برای انتخاب آژانس ها در جلسات متعددی با ریاست سازمان حج و زیارت بهترین ها را انتخاب می کنیم؛ با توجه به معیارهای خاص بهترین ها را انتخاب می کنیم.
معاونین کاروانهایی را نیز که انتخاب می کنیم، هیچکدام معاون نیستند؛ همگی مدیرانی هستند که برای کارونهای دانشجویی به سمت معاون کاروان ها انتخاب میشوند.
با توجه به جمعیت دانشجویان در اعزام کاروانها به عتبات رتبه اول کشوری را داریم
اعزام به عتبات هم که الحمدالله برقرار است و امسال 19 کاروان را اعزام کردیم، در کشور از لحاظ ارسال با توجه به میزان جمعیت دانشجویان در اعزام کاروان ها به عتبات رتبه اول را داریم، در روزها ی حساسی مثل عرفه، تاسوعا، عاشورا و اعیاد بزرگ مسلمانان بهترین زمان ها را انتخاب می کنیم و دانشجویان را اعزام کرده اییم.
تحولی عمیق و تحول زا در دانشگاه علوم پزشکی کرمان در راه است
حال و روز نهاد رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان این روزها چگونه است؟
الحمدالله خوب است، البته بنده دائم در حال تدوین استراتژی جدید هستم، چون فرهنگی جزر و مد دارد و باید ناخدا خودش را با جزر و مدها و طوفان ها تنظیم کند؛ بنابراین هر چند که دانشگاه آرام است و دانشجویان آرام به نظر می آیند و اوضاع دانشگاه ما نسبت به دیگر دانشگاه ها آرام و بی سروصدا به نظر می آید؛ اما من اینگونه فکر نمی کنم، بلکه دانشگاه را در حال یک تحول می بینم، لذا یک تحول استراتژیک در دانشگاه در حال شکل گیری است؛ الان نمی توانم این تحولات را بگویم، تصمیم بر این است که انشالله مطابق با اوضاع و اینکه ما دو انتخابات مهم را پیش رو داریم انشالله یک استراتژی جدیدی را در حوزه دفتر نهاد مقام معظم رهبری برای نزدیک شدن به دانشجو؛ استاد و کارمند برنامه ریزی می کنیم.
اطاف فکر را در دفتر نهاد راه اندازی کردیم
یکی از این کارها که به عنوان تحولی بزرگ است، راه اندازی اطاق فکر نهاد است یعنی برنامه ها، طرح ها و فکر های این که در شورای مشروتی دانشجویان است و یا با مشروت از مشاورران در حوزه های دانشجویی و پرستاران و کارمندان و اساتید؛ گروه ها گرفته شود و به اطاق فکر آورده شود، فکر جدید اضافه شود و مهندسی فرهنگی شود و بیاد بیرون و بر روی آن برنامه ریزی صورت گیرد و مطابق با زمان و مکان بالانس شود از این رو یک تحول بسیار عمیق و نزدیکی که تحول زا خواهد بود؛ در چند ماه آینده در نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان خواهیم داشت.
افراد انحصار طلب در مقابل تحولات ما مقاومت می کنند/مقاومت نکنید
البته طبیعی است که خیلی ها که آدم ها کندی هستند و یا انسانهای انحصار طلبی هستند ، در مقابل این تحول مقاومت کنند؛ من سفارش می کنم که مقاومت های ایضایی جلوی رشد فرهنگی دانشگاه را نخواهد گرفت و تنها محبت ها را کم خواهد کرد؛ بیایید کنار هم باشیم و با هم همفکری کنیم و برای این جوانان که امانات خدا در دستان ما هستند حساس باشیم و کار کنیم؛ کاری که نه دانشجوی را از خود دور کنیم؛ بلکه کاری که دانشجو را به خودمان و به فرهنگ اسلامی نزدیک کنیم.
بدسلیقه ها دانشجویان را متهم می کنند/به دانشجو اعتماد کنید
بعضی ها بد سلیقه اند؛ دانشجو را متهم می کنند؛ اذیت می کنند و محدود می کنند و محدودیت ها هم اثرات فراوان منفی بر مسائل سیاسی و فرهنگی کشور دارد، من معتقدم که به دانشجو باید احترام گذاشت و باید به او بها داد و اعتماد کرد به استاد باید اعتماد کرد و احترام گذاشت باید به استاد جایگاهش را متذکر شد و آنگاه است که می توان کار کرد؛ همینطو در دیگر اقشار حاضر در دانشگاه ها و بیمارستان های زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی کرمان.
ضعف فرهنگی جامعه از ضعف های خود ماست
ما ضعف داشتیم اگر جامعه فرهنگی ما امروز ضعف دارد ما اسلام را بد معرفی کردیم، اگر جامعه ما نگرانش هستند و اگر درست اسلام را معرفی کنیم و اگر اخلاق کریمه ی اسلام را پاک معرفی کنیم؛ همانطور که ائمه ی ما فرمودند کلام ما را به مردم برسانید مردم مشتاق خواهند شد، مردم و دانشجویان به راحتی به سمت فرهنگ درست خواهند آمد؛ من معتقدم که اگر افراط و تفریط نکنیم و درست عمل کنیم وضعیت دانشگاه ما از این بهتر خواهد شد.
من به مخالفان تحولات پیش رو سفارش می کنم مقاومت نکنند و بیایند و با ما همفکری کنند.
رابطه شما با نقد های دانشجویی چگونه است؟
خیلی عالی، شاید باور نکنید چون من هم ریشم سفید است و هم روحانی هستم. نقدهای دانشجویی نه با ریش سفید منافات دارد و نه ما روحانیت متاسفانه در ذهن جوانان ما بد جا انداختند؛ پیامبر فرمودند به من تذکر بدهید در حالی که معصوم بودند؛ ما خاک پای قنبر امیرالمومنین هم نمی شویم؛ چند روز پیش در شورای کانون ها و تشکل های اسلامی دانشگاه یک جمله ای گفتم که بنده را نقد کنید والله خوشحال می شوم.
دانشجوی مرده به درد نمی خورد/ بگذارید دانشجو نفس داشته باشد و دانشگاه نفس بکشد
من دلم می خواهد دانشجو زنده باشد؛ دانشجوی مرده به درد نمی خورد، از مرده هیج ناید، مقام معظم رهبری اینهمه سفارش می کنند که تریبون داشته باشید، کرسی های آزاداندیشی داشته باشید، آقایان بزرگوار بگذارید دانشجویان نفس داشته باشد و دانشگاه نفس بکشد.
برای یک نقد دانشجویان را پرونده دار می کنند
مخالف علی عارفی حرف زدن کفر نیست، شاید یک چیزهایی را بگویند که برای من آموزش داشته باشد، رشد داشته باشد چون احتمال دارد برای من رشد داشته باشد من نباید مخالفت کنم؛ چرا ما می خواهیم و فکر می کنیم خطا ناپذیریم، چرا فکر می کنیم که کسی نباید ما را نقد کند، یکی از آقایان آمده مجله ای در دستش گرفته و می گوید ببین چه کار کرده اند، فلان جا را نقد کرده اند؛ می گویم خوب نقد کرده باشد؛ می خواهید برای دانشجویی که یک کلمه گفته غذا خوب نیست؛ پرونده درست کنید، این چه حرفی است.
یک زمانی است که در عوام یک نقدی به امام جمعه یا امام جماعتی می کنید و چون این جایگاه یک تقدسی دارد شاید امام ناراحت شوند که آنجا هم باید کاری کنیم که ناراحت نشوند و ظرفیت را بالا ببریم؛ اما در دانشگاه جای تاسف است که دانشجو یا کارمند و یا استاد قدرت نمی کند که به یک مسئول بگوید که کارت اشتباه است؛ من این موضوع را باور نمی کردم, اما خودم امتحان کردم و دیدم که دانشجویان راست می گویند اگر به کسی بگویی کارت اشتباه است؛ فوری موضع سیاسی می گیرد و این را مخالف حساب می کند.
بگذارید دانشجو نقد کند و آزاد مرد بار بیاید
چرا ما کمی سینه هایمان باز نیست؛ الم نشرح لک صدرک، تا شرح صدر نداشته باشید وزر انسان برداشته نمی شود ما هم خودمان را اذیت می کنیم و هم دیگران را، بگذارید دانشجو نقد کند، نقد منصفانه یادش دهید و بگذارید دانشجو آزاد مرد بار بیاد، بگذارید بتواند در مقابل استکبار حرف بزند؛ بگذارید دانشجو بتواند اگر ظلمی به او شد از خودش دفاع کند؛ شما دانشجو را در این کارها ظلم پذیر می کنید و کارمندان را چاپلوس.
من از تمامی کانون ها و تشکل ها خواسته ام که عارفی را نقد کنید، دستتان را هم می بوسم؛ گفتم حتی دانشجو اگر بزند در صورت من و حرفی کاملا ضد من بزند من نگاهم مثل پدری است که فرزند خود را در بغل گرفته و فرزندش دستش را به صورت او می زند، پدر چقدر خوشحال می شود؛ اما دست کوچک فرزندش را هم میبوسد و می گوید که فرزندم دارد بزرگ می شود، الحمدالله.
ما نگاهمان باید پدرانه باشد؛ بگذارید دانشجو نقد کند و راحت باشد بگذارید اظهار نظر کند؛ اگر در دانشگاه شخصیت اجتماعی و سیاسی خودش را نسازد، اگر اینجا شخصیت روحی اش را نسازد و تملق گویی را کنار نگذارد چگونه فردا می تواند مدیری موفق باشد؟
چرا می خواهیم دانشگاه را به صورت تملق گویی جلو ببریم؛ من اینگونه دانشگاه ها را قبول ندارم من دانشگاهی را قبول دارم که در چارچوب قانون و ادب و احترام متقابل آزاد باشد.
نهاد رهبری مخالف برخورد مستبدانه با دانشجویان است
چرا باید اینقدر محدود فکر کنیم، دانشجو یک کلمه حرف می زند آن را از خیلی چیزها محروم کنیم، اصلا در دانشگاه توقع این نیست، نهاد رهبری اصلا این توقع را ندارد که با دانشجو برخود مستبدانه شود.
البته دانشجوی ما متذکر است؛ البته خطا می کند چون جوان است؛ اما دانشجوی ما دانشجوی متدین و قانون مند است ، ما دانشجوهایمان 99 درصدشان متدین، باوقار و عفیف و مودب هستند؛ دانشجو آمده اعتراض می کند به کسی و آن کس جوابی قانع کننده ندارد من حس می کنم که دارد اختلافی رخ می دهد به دانشجو می گویم می دانم حق با توست؛ اما به خاطر من چیزی نگی و او ادب می کند.
دانشجویان ما عزیزند؛ نوع دانشجویانی که من با آنان ارتباط دارم همانند فرزندانم دوستشان دارم؛ چرا ما باید با چماق با دانشجویان برخود کنیم ، چرا باید با ابزارهای غیر معرتفی و غیر مهربانی با دانشجویان برخود کنیم، دانشگاه محل تفکر آزاد اندیشی فکر و اندیشه است و دانشجو باید در چارچوب قانون و شرع آزادانه ابراز نظر کند؛ دانشجو فهمیده است و می داند چگونه ابراز نظر کند بگزاریم دانشگاه کمی باز باشد.
این گفتگو ادامه داد...
بخش اول این گفتگو را از اینــــــــجا می توانید بخوانید.