به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ایلام، فرامرز میرزازاده، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد ایلام در نشست علمی «روش ها، نگرش ها و انتخابات در ایلام، خطای عقلانی مضاعف» که امروز در سالن آمفی تئاتر دانشگاه آزاد واحد ایلام برگزار شد، با بیان اینکه روش ها همواره ناشی از نوع نگرش ها است، به تشریح دو مفهوم «نگرش» و «روش» در عرصه سیاست پرداخت و گفت: نگرش، طرح و برنامه مشخص برای مدیریت یک جامعه، منطقه یا استان و روش به معنای ترفندها، تکنیک ها و تاکتیک های لازم برای اجرایی ساختن نگرش ها است.
وی با انتقاد از عدم وجود نگاه منسجم و برنامه محور به مقوله روش افزود: علت اساسی این امر، ضعف اطلاعات و نگاه به موضوعات کلان جامعه است.
این کارشناس مسائل سیاسی در ادامه با اشاره به اهمیت موضوع رقابت های انتخاباتی خاطرنشان کرد: برای پیروزی در یک رقابت انتخاباتی، باید نوع آگاهی مورد نظر را برای کسب پیروزی در انتخابات مشخص کرد و به دو مقوله مدّ نظر در این باره یعنی آگاهی سیاسی نامزدها و آگاهی مردم توجه ویژه داشت.
میرزازاده عقل و به تبع آن آگاهی را تنها معیارهای یک انتخاب اصلح دانست و گفت: در کشورهای پیشرفته، نگرش به موضوع انتخاب نماینده دارای یک مبنای عقلانی از پیش تعریف شده است و همه کاندیداها بر مبنای همین عقلانیت انتخاب می شوند.
وی با اشاره به انواع جهل ها، در خصوص خطای عقلانی مضاعف گفت: خطا یا جهل عقلانی مضاعف عبارت است از خطایی که نسبت به غیر عقلانی بودن آن آگاهی لازم وجود دارد، ولی وجهه عقلانی بودن به آن داده می شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد ایلام در این باره افزود: این دسته از جهل برای لحظه ای عقلانی به نظر می رسد، ولی به مرور زمان غیر عقلانی بودن آن آشکار می شود و چون از اساس غلط است، پیامدهای منفی آن چندین برابر می شود.
میرزازاده در ادامه شایع ترین نگرش های جلب آرا در استان ایلام را تأکید بر تضادها و شکاف ها دانست و بیان کرد: شکاف های حزبی، شکاف های قومی، شکاف های جنسی و حُسن و قُبح همسویی نماینده با دولت مستقر، چهار تضاد و شکاف شایع در نگرش های جلب آرا در استان می باشند. متأسفانه امروز سطح نگرش های ما به روش ها تقلیل یافته است.
وی در نقد نگرش همسویی نماینده با دولت مستقر، این تفکر را نوعی خطای عقلانی روشنفکرانه قلمداد کرد و گفت: این نگرش به معنای بی اهمیت بودن مشکلات استان و منطقه مورد نظر می باشد. اگر قرار باشد نماینده ای همسو با جریان حاکم( چه جریان حاکم بر ساختار ترکیبی مجلس و چه دولت مستقر) باشد، پس انتخاب نماینده امری بی معناست.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد ایلام با گریز به مسائل اقتصادی، ایجاد مناطق آزاد تجاری در کشور را بی ثمر توصیف کرد و افزود: مناطق آزاد تجاری محل ورود کالاهای قاچاق به کشور هستند و برای منافع ملی و استانی ارزش افزوده ای ایجاد نمی کنند.
میرزازاده در پایان ضمن تأکید بر کلان بودن مشکلات اقتصادی کشور خاطرنشان کرد: مشکلات اقتصادی کشور از اموری نیست که یک یا چند نماینده مجلس به تنهایی قادر بر رفع آن ها باشند.