گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ معاونت آموزش هلال احمر - كشور ما ايران به لحاظ موقعيت جغرافيايي در منطقه اي پر بحران يا به عبارتي بلاخيز جهان واقع شده است بطوری که از 43 بلایای طبیعی دنیا ، 33 نوع آن در ایران اتفاق می افتد ، بنابراين بايد باورشویم كه در هر شرايط امكان وقوع يكي ازمخاطرات طبيعي در نقاط مختلف كشور وجود دارد و نیز باور كنيم و يقين داشته باشيم كه با آگاهي و شناخت درست از مخاطرات و آمادگي و مجهيز بودن براي رويارويي با اين بلايا مي توان خطرات ناشي از آن را در سطح قابل قبولي كاهش داده و از سوي ديگر كمك می كند تا ما زندگي بهتري توام با آرامش داشته باشيم.
آگاهي افراد و شناخت خانواده ها از مخاطرات طبيعي و راههاي مقابله با آن موجب كاهش ترس و اضطراب و از سوي دگير كاهش خسارات جاني و مالي خواهد شد.
حال نخستين سوالي كه به ذهن مي رسد اين است كه مردم چقدر با خطراتی كه ما را تهديد مي كند آشنايي دارند و تا چه اندازه راههاي مقابله با آن را مي شناسند.
آگاهي از اينكه ايران جزو 10 كشور پرمخاطره دنياست بايد ما را مصرکند كه خطرات پيرامون خود را به خوبي بشناسيم و براي مقابله با آن و كاهش صدمات ناشي از آن تلاش كنيم .
در این راستا يكي از مخاطرات طبيعي كه ايران با آن مواجه است كولاك و سرماي شديد است ، سرمايي كه مي تواند راههاي ارتباطي بين شهرها و روستاها را قطع كند و حتي اين امكان وجود دارد كه ارتباط دو خانه نزديك به هم را نيز قطع كرده و خانواده ها را با مشكلات عديده مواجه كند.
سرماي شديد مي تواند موجب سرما زدگي شود بنابراين خوب است افراد براي مقابله با اين وضعيت آماده باشند تا ميزان آسيب ديدگي افزايش نيابد . لذا توصیه می گردد در زمان سرماي شديد و كولاك از خروج بي مورد از منزل پرهيز كرد و درصورت مجبور بودن ، نكاتي چون حركت محتاطانه در مسيرهاي پربرف و يخ زده ، استفاده از كفش يا چكمه هاي عاجدار ، جلوگيري از خيس شدن لباس و دستكش را رعایت نمود و پيشگيري از يخ زدگي اعضا بدن بايد مورد توجه قرار گيرد زيرا نخستين گام در هر اقدامي حفظ سلامت فردي می باشد.
از توصيه هايي كه در هنگام سرماي شديد مي تواند ميزان خسارت و آسيب جدي را كاهش دهد ، لغو سفرهاي غير ضروري است اما در صورتي كه فرد يا افراد بايد در چنين شرايطي برنامه سفري خود را دنبال كنند ، توصیه می گردد تا حد ضرورت به تنهايي رانندگي نکنند و در صورت لزوم از وضعيت مسير و جاده ها از طريق اخبار يا سازمان هاي مرتبط مطلع گردند و حداقل امکانات اولیه اعم از تجهيزات لازم و ایمنی ماشین و دیگر اقلام مانند ، راديوي كوچك همراه با باتري اضافه ، بیل کوچک ، چراغ قوه ، آب و مواد غذايي ساده اما پر انرژی ، لباس گرم ، پتو ي كافي ، كلاه و جوراب و دستكش اضافه ، كبريت و فندك ، كيف كمك هاي اوليه و داروهای ویژه که برای بیماری خاص استفاده می گردد را در اختیار داشته باشند .
همچنین اگر امكان ديد در مسير برای فرد وجود ندارد ، در حاشيه بزرگراه متوقف شده و چراغ هاي خطر خودرو را روشن و از پرچم فلورسنت (شب نما ) استفاده نماید و در اسرع وقت با شماره امداد ( 112 – هلال احمر ) برای در خواست کمک تماس گرفته و تا زمان رسیدن نیروهای امدادی در خودرو منتظر بمانید . ولی اگر مكان امني در نزديك خود وجود دارد در كوتاه ترين زمان ممكن به آنجابروید .
قابل ذکر است در صورت احتمال يخ زدگي ، تا حضور نیروهای امدای ، می بایست به آرامي عضوی که دچار یخ زدگی شده است را گرم نموده و با پوشش خشك پوشانده شود ، ضمن اينكه بايد از ماساژ عضو يخ زده نیز خودداري كرد .
در صورت شك به بروز سرمازدگي ، بايد ابتدا دماي بدن را اندازه گيري كرده و در صورتي كه دماي بدن زير 35 درچه سانتي گراد است فورا با نيروهاي امدادي (اورژانس -115 ) تماس بگيريد . فرد را در پتوي خشك و گرم بپيچيد و در صورتي كه لباس هاي وي خيس است به سرعت آنها را تعويض كرده و در صورتي كه فرد مبتلا به اين وضعيت هوشيار است به او نوشيدني هاي گرم بخورانيد.
فراموش نشود که با فراگيري و كسب آموزشهاي لازم، امدادگر خود باشيم ، پس سعي كنيم در اسرع وقت آموزشهاي امداد و كمكهاي اوليه را فرا گرفته و آماده بروز مخاطرات باشیم.