به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، ساعت 18 شب را نشانه رفته است و شرکت کنندگان در سومین همایش ملی زبان شناسی و آموزش ادبیات فارسی پس از اقامه نماز به تدریج وارد سالن اصلی همایش میشوند.
بر طبق برنامه از پیش تعیین شده بنا است پس از یک روز سخت علمی که مقالات تخصصی در باب واج شناسی و واژه گزینی و شناسه شناسی و غیره ارائه شده است، برنامهای فرهنگی با نگاه معرفتی در نکوداشت و بزرگداشت تلاشهای فردی برگزار شود که نیم قرن تلاش در عرصه زبان شناسی و ادبیات فارسی را با خود به همراه دارد.
برای برگزاری این مراسم همه آمدهاند از مهمانان و سخنرانان اصلی صبح مانند حداد عادل؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و داوریار؛ رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی گرفته تا کافی؛ رئیس دانشگاه فردوسی مشهد و مجتبوی؛ رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی.
مراسم تقدیر و بزرگداشت با قرائت متن حسین سالار عاملی؛ قائم مقام وزیر علوم در امور بین الملل در تقدیر از تلاشهای مجدانه استاد مشکوه الدینی آغاز میشود و در ادامه محمدرضامشکوه الدینی؛ برادر مهدی مشکوه الدینی به سخنرانی در وصف برادر خود میپردازد.
وی در ابتدا از پدر مرحوم خود عبدالحسین مشکوه الدینی یادی کرده و بیان داشت: مردگان از عالم زندگان زودتر با خبر میشوند و من خواب پدرم را دو روز قبل از تماس تلفنی خانم شریفی؛ دبیر علمی این همایش دیدم که نشان میدهد روح پدرم که امروز ثمره تلاشهای او مهدی مشکوه الدینی است از این مراسم آگاه و خشنود است.
مشکوه الدینی ادامه داد: پدرم در دوران رضا شاه علوم را در حجره فرا میگرفت و در همان دوران به درجه اجتهاد رسید؛ اما به دلیل فضایی که علیه علما وجود داشت وی را خلع لباس کرده و در نهایت پدرم در دانشگاه تهران تحصیلات خود را ادامه داد و توانست اولین تز دکترای کشور را که تنها تز چاپ شده دانشگاه تهران بود را ارائه دهد.
برادر استاد مشکوه الدینی با انتقاد از عدم تجلیل و بزرگداشت شایسته از عبدالحسین مشکوه الدینی، خاطر نشان کرد: پدرم نه از این باب که پدر من بوده است بلکه به دلیل جایگاه علمی که در دروان خود داشت و کمتر مانند او دیدهایم باید مورد توجه دوستداران علم و دانش قرار میگرفت که تا کنون این چنین نبوده است.
عبدالحسین مشکوه الدینی بنیان گذار دانشکده الهیات در مشهد بود
وی ادامه داد: پدر من بنیان گذار دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی بود و هنگام ساخت این دانشکده مدام از روند ساخت سرکشی میکرد که در نهایت شش فرزند پسر از پدر برای ما به یادگار مانده است که من و مهدی در مشهد و چهار برادرمان نیز در خارج از کشور به سر میبرند.
مشکوه الدینی مهدی را شبیه ترین فرد به پدر دانست و افزود: تلاش و جدیت بالای برادرم و نظم و دقت وی در کار دو عامل اصلی در موفقیت مهدی بوده است به شکلی که همیشه تلاش وی به چشم میآمد و در کنار این دو صفت تواضع برادرم و علم خواهی او برای ذات علم نه جایگاه و منصب موجبات رشد وی شد.
در ادامه مصطفی عاصی؛ استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی کشور و دوست دوران تحصیل استاد مهدی مشکوه الدینی، گفت: من و استاد مشکوه الدینی هم دوره و بودیم و خاطرات زیادی از دوران دانشگاه در ذهن داریم و اولین فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد رشته زبان شناسی در کشور در سال 1343محسوب میشویم.
وی ادامه داد: مدتی قبل تعدادی از اساتید و دانشگاهیان شرق کشور در نامهای به انجمن زبان شناسی ایران خواستار ایجاد شاخه شرقی انجمن زبان شناسی ایران در مشهد شدند.
استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی کشور به نتیجه این درخواست در قالب نامه صادر شده اشاره داشت و گفت: به استناد نامه پانزدهم بهمن ماه سال 94 و همان گونه که استحضار دارید بنا بر مفاد انجمن، در هر استان بک گروه به عنوان نماینده انجمن حضور دارند.
وی ادامه داد: درخواست مبنی بر شکل گیری شاخه واحد شرقی کشور در این انجن ارائه شد که مورد موافقت هیئت علمی انجمن قرار گرفته است و این واحد میتواند در چهار چوب انجمن زبان شناسی ایران عهده دار برنامههای علمی و پژوهشی در شرق کشور باشد.
ریاست شاخه شرق کشور انجمن زبان شناسی ایران به استاد مشکوه الدینی تفویض شد
عاصی از تفویض ریاست این شاخه به استاد مهدی مشکوه الدینی خبر داد و افزود: ریاست شاخه شرق کشور انجمن زبان شناسی ایران به استاد و دانشمند مهدی مشکوه الدینی داده میشود که مطمئنا این شاخه تحت مدیریت عالمانه این استاد والا مقام موفقیتهای بسیاری را کسب خواهد کرد.
در ادامه با تشویق حضار از این تصمیم درست و به جای انجمن زبان شناسی ایران، مجتبوی؛ رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی بر جایگاه قرار گرفت و بیان داشت: حضور در محضر استادی که 20 سال قبل توفیق تلمس در رکاب وی را داشتم برای من افتخاری است.
وی خاطر نشان کرد: این از خوشبختی ما در خراسان است که یکی از خوش اقبال ترین اساتید زبان شناسی کشور در این استان حضور دارد.
مجتبوی به حضور استاد مشکوه الدینی در انجمن زبان شناسی آمریکا اشاره کرد و افزود: استاد مشکوه الدینی با حضور در عرصه بین الملل، زبان گویای ایران در مجامع جهانی بوده است.
رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی به تواناییهای استاد مشکوه الدینی اشاره داشت و بیان کرد: این استاد پر تلاش صاحب نظر در زمینه واج شناسی، دستور زبان فارسی و معنا شناسی است و تالیفات بسیار خوبی را نیز در این زمینه ارائه کرده است.
دانشجویان استاد مشکوه الدینی را الگویی برای خود قرار دهند
وی گفت: تقدیر از این شخصیت برجسته در حقیقت تقدیر از علم، فرهنگ و ادب فارسی است و در باید گفت زبان شناسی و ادبیات فارسی در کنار این گونه انسانها شناخته میشود.
مجتبوی دانشگاه فرهنگیان را دانشگاهی ماموریت گرا دانست و افزود: این دانشگاه دارای شش هزار و 500 دانشجو و ۷۰ عضو هیئت علمی رسمی و ۵۰۰ عضو هیئت علمی غیر رسمی است و من از تمامی دانشجویانی که از دانشگاه فرهنگیان مشهد جهت حضور در برنامههای اجرایی این همایش حضور دارند تشکر کرده و امیدوارم استاد مشکوه الدینی را الگویی برای دوران دانشجویی خود قرار دهند.
کافی؛ ریاست دانشگاه فردوسی مشهد سخنران دیگری است که در مدت کوتاه پنج دقیقه از جایگاه استاد مشکوه الدینی به عنوان استاد دانشگاه فردوسی مشهد یاد خواهد کرد.
وی در ابتدا گفت: من در جایگاهی نیستم که در وصف استاد بتوانم سخن بگویم؛ اما بر حسب وظیفه به روزهای ابتدایی حضورم در دانشگاه فردوسی مشهد و در منصب ریاست این دانشگاه اشاره میکنم که جهت پاسداری کردن از میراث گذشتگان این دانشگاه بر آن شدم تا تاریخچه افرادی که در این دانشگاه خدمت کردهاند را برگ به برگ و پرونده به پرونده مطالعه کنم.
خانواده مشکوه الدینی در دانشگاه فردوسی منشاء اثر بودهاند
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد خاطر نشان کرد: در این تحقیق به حضور و اثر خانواده مشکوه الدینی برخورد کرده که علاوه بر استاد مهدی مشکوه الدینی برادر وی نیز در این دانشگاه منشاء خدمات و اثر بوده است.
کافی ادامه داد: در این بررسی استاد مهدی مشکوه الدینی استاد نمونه دانشگاه فردوسی مشهد، استاد نمونه کشوری، مدیر گروه دانشکده زبان شناسی، معاون دانشگاه، ریاست دانشگاه و مدیرت دانشکده زبان شناسی را بر عهده داشته است و توانسته برگزیده کتاب سال در دانشگاه فردوسی مشهد باشد.
وی در پایان به دانشجویان خود توصیه کرد قدر دان این اساتید به نام و تلاش گر باشند و از برکات وجود آنان برخوردار شوند و بیان داشت: دانشجویان بدانند این سرمایههای ناب هرگز جزء با تلاش و کوشش به دست نمیآیند و این مهم را باید در زندگی دانشجویی با تلاش در علم جستجو کرد.
تلاش مجدانه و مطالعه زیاد موفقیت در علم را به دنبال دارد
در قسمت پایانی این مراسم داوریار؛ رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی ضمن تقدیر از حضور تمامی مهمانان در این همایش، گفت: بزرگداشت اساتیدی چون مشکوه الدینی افتخار بزرگی برای همه ما است که امیدواریم در این فضای عالمانه و ساده به خوبی این مهم تحقق یابد.
وی دانشجویان را در جستجوی علم در صورتی موفق دانست که بتوانند تلاش مجدانه و بدون توقع در عرصه علم داشته باشند و در پایان ضمن تقدیر از تلاش دانشگاه پیام نور خراسان رضوی در برگزاری این همایش، یادآور شد: دانشجویان هر اندازه در جستجو و کشف علم و داشتن مطالعه زیاد، پر توان تر باشند موفقیتهای علمی بیشتری کسب خواهند کرد.
در ادامه تقدیر از مهدی مشکوه الدینی با حضور حداد عادل، داوریار، مجتبوی، کافی، عاصی، معصومی برگزار شد و حسینی معصومی؛ دبیر علمی همایش و شاگرد استاد مشکوه الدینی در تقدیر از تلاشهای استاد خود شعری بلند را با تخلص مشکوه الدینی نقش شده بر قاب به استاد خود تقدیم و جهت بوسیدن پای استاد خود خم شد که جلوههای ناب معرفت شناسی و قدر دانی در فضا طنین انداز شد.