گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی*رهبر معظم انقلاب اسلامی در طول سال های اخیر همواره به موضوع اقتصاد به طور خاص پرداخته اند. دغدغه ایشان در خصوص وضع اقتصاد کشور سرانجام به تدوین الگویی به نام اقتصاد مقاومتی انجامید. الگوی اقتصاد مقاومتی دارای دو مولفه اصلی درونزایی و برونگرایی می باشد، اهمیت این دو مولفه همواره در سخنرانی های ایشان با اقشار مختلف مردم و مسولان خود را نشان داده است.
به تازگی نیز ایشان در دیدار با اعضای مجلس خبرگان پس از تشکیل آخرین اجلاسیه این مجلس، بار دیگر به اهمیت الگوی اقتصاد مقاومتی تاکید کردند. در این دیدار دولت یازدهم یک بار دیگر مکلف شد حرکت های اقتصادی کشور را با این الگو تطبیق دهد.
اما یک موضوع خبر ساز هم در این دیدار از زبان مقام معظم رهبری شنیده شد. تقاضای ایشان از دولت مبنی بر تشکیل یک ستاد فرماندهی برای اقتصاد مقاومتی، یکی از موضوعات اساسی در این دیدار بود که پس از حدود شش ماه ایشان مجدد از دولت خواستند به این مهم اقدام نمایند. به راستی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی چیست و چه کارکردهایی دارد. چرا اقتصاد کشور به اندازه ای اهمیت دارد که برای اداره آن می بایست یک ستاد فرماندهی با حضور نهادهای مختلف نظام جمهوری اسلامی تشکیل گردد.
دولت اصلی ترین مجری برنامه های اقتصادی کشور محسوب می گردد و اولین بار که سیاست های اقتصاد مقاومتی تبیین شد، تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی بر عهده دولت قرار گرفت. در طول دو سال گذشته که دولت یازدهم در پیش برد برنامه های اقتصاد مقاومتی ناتوان عمل کرد، رهبر انقلاب به رئیس جمهوری و اعضای هیات دولت تذکر داده بودند که شورای اقتصادی موجود در دولت برای اجرای سیاست های اقتصاد مقاوتی ظرفیت و کارآیی لازم را ندارد و باید به یک ستاد فرماندهی ارتقاء پیدا کند.
قبل از هر چیز تذکر این نکته لازم است که با توجه به اهمیتی که نقش دولت در اجرایی شدن سیاست های اقتصادی در کشور دارد، در وهله اول لازم است که دولت به عنوان مجری این سیاست به اصول اقتصاد مقاومتی ایمان و اعتقاد داشته باشد و همچنین دانش و آگاهی و اراده کافی برای اجرای آن را در بدنه دولت ایجاد نماید. چراکه بدون این اعتقاد و آگاهی، امکان انجام این وظیفه محقق نخواهد شد.
در طول سالهای اخیر معظم له بارها بر مسأله مهم اقتصاد مقاومتی و وظایف مسؤولان در این باره تأکید کردند و خواسته ایشان در زمینه تشکیل ستاد فرماندهی این است که به موضوع مشکلات اقتصادی همانند یک جنگ نگاه شود. برای جنگ فرمانده نیاز است، برنامه و هدف لازم است و مهم ترین موضوع نیز باور قلبی فرمانده میدان به این جنگ است. اگر دشمنان تحریم می کنند و بعد برای رسیدن به اهداف امپریالیستی خود با ابزار مذاکره و لبخند وارد می شوند فرمانده میدان است که باید هم به ابزار مذاکره مسلط باشد و هم به ابزار مقابله و ایستادگی تا دشمن مجبور به عقب نشینی گردد و موضع برتر نیابد.
اقتصاد مقاومتی نسخه اقتصادی دانشمندان و متفکران اقتصادی کشور ما برای شرایط کنونی کشور است. این نسخه که اکنون برای اجرا به خوبی آماده شده است و سیاست ها و برخی از زیربناها و اسناد بالادستی آن فراهم آمده است، باید توسط این ستاد فرماندهی به اجرا گذاشته شود.
مطابق اخبار منتشرشده، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار خود با اعضای هیئت دولت در شهریور ماه سال جاری بر ضرورت اجرایی کردن این نسخه تأکید داشته اند. اولین بار معاون پارلمانی رئیس جمهور با اشاره به جلسه هیئت دولت با مقام معظم رهبری خبر داده است که ایشان ستاد راهبردی اقتصاد مقاومتی را به ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی تغییر نام دادند و دولت را مکلف کردند تا این سیاست را اجرایی نماید. «مقام معظم رهبری در دیدار با دولتمردان بر اجرای جدی تر اقتصاد مقاومتی تأکید کردند و از اعضای دولت خواستند این مهم را در دستور کار قراردهند و به موضوع اقتصاد مانند یک جنگ تمام عیار نگاه کنند.»
هم چنین ایشان تأکید مجددی بر این نکته داشتند که اقتصاد ایران باید مردمی شده و بخش واقعی اقتصاد ایران به دست فعالان اقتصادی سپرده شود.
از جمله اهدافی که مدنظر رهبری بوده برای تشکیل ستاد فرماندهی اقتصادی، فراگیر شدن تصمیمات این ستاد است. ایشان در دیدار خود با اعضای هیات دولت تاکید کرده بودند: «قدم بعدی این است که یک ستاد قوی و هوشمند و نافذالکلمه تشکیل بشود. من البتّه اطّلاع دارم که آقای رئیس جمهور شورایی را تشکیل داده اند، خود ایشان هم شرکت می کنند، بسیار هم کار خوبی است؛ امّا این آن ستاد فرماندهی نیست. خب آقای رئیس جمهور کارهای فراوان دیگری هم دارند که باید به آن ها هم برسند، نمی شود که همه ی وقت و همه ی همّت، صرف این کار بشود. یک ستادی لازم است - مثل ستادهای فرماندهی که ما در دوره ی جنگ داشتیم و در بعضی از کارهای دیگر هم یک ستادهای فرماندهی ایجاد شده که خود شما آقای دکتر روحانی در این مسائل تجربه دارید- یک ستاد فرماندهی لازم دارد که به طور دائم رصد کند، نگاه کند، ببیند کدام دستگاه توانسته و پیش رفته، کجا مشکل وجود دارد. چون حرف زدن آسان است، برنامه ریزی هم خیلی مشکل نیست، [ولی]عمل کردن با این ها فرق دارد؛ خب آدم بخواهد در میدان وارد بشود و پیش برود، گاهی اوقات یک موانعی پیش می آید که قبلاً پیش بینی نشده، بعضی پیش بینی هم شده لکن موانعی است که پیش می آید؛ بایستی آن ستاد بتواند به صورت ضربتی آن موانع را برطرف کند، راه را باز کند و پیش برود؛ و نافذالکلمه یعنی باید گوش کنند؛ ... هرچه آن ستاد گفت، واقعاً همه آن حرف را بپذیرند. بعد هم پیشرفت کار را به مردم گزارش بدهید؛ ببینید واقعاً چه اتّفاقی می افتد! شما شش ماه مثلاً فرض کنید به همین شکلی که ما گفتیم، [یعنی] این برنامه وقتی تدوین شد، این ستاد تشکیل بشود و شش ماه فعّالیّت کند؛ کار به صورت چشمگیری پیش خواهد رفت؛ بعد بیایید همان را به مردم بگویید؛ بگویید این کارها را کردیم، آن کارها را کردیم؛ مردم در زندگی ]خود] احساس می کنند؛ آن امید و خوش بینی به آینده که شما می خواهید در مردم باقی بماند، به طور کامل تأمین خواهد شد؛ یعنی به مردم گزارش داده بشود.» (بیانات در دیدار رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت 4/06/1394)
از زمان دیدار رهبر با اعضای هیات دولت در ابتدای شهریور ماه سال جاری و ابلاغ تشکیل ستاد فرماندهی اقتصادی مقاومتی تا زمان دیدار اخیر رهبری با اعضای مجلس خبرگان در 20 اسفند ماه امسال و تاکید مجدد بر تشکیل این ستاد فرماندهی، شش ماه می گذرد. موضوعی که هنوز شکل اجرایی به خود نگرفته دولت یازدهم به اجرایی شدن برجام و ورود سرمایه گذاران بیشتر تاکید دارد. این طور که به نظر می رسد امید دولت به این است که خارجیان به درون نگاه کنند و مولفه های درون زایی و برون نگری در سیاست های دولت تدبیر، کم کم رنگ بوی برون زایی برای دیگر کشورها گرفته است و نگاه کشورهای خارجی به داخل در زمان لغو تحریم ها و اجرایی شدن برجام اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
البته رهبری که سکان دار اصلی کشتی انقلاب اسلامی مان هستند، در دیدار با خبرگان رهبری یک بار دیگر تاکید کردند که خواسته جمهوری اسلامی همواره ارتباط با همه دنیا بوده به جز کشور آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی و این موضوع به خوبی نشان می دهد که موضع ایران در عرصه بین المللی همواره به تعامل و رابطه مسالمت آمیز تاکید دارد.
اما اجرا شدن برجام نباید در اقتصاد کشور دیدگاه اقتصاد مقاومتی را به حاشیه براند. این حساسیت موضوع اقتصاد است که باعث می گردد درباره آن مانند یک جنگ، سیاست ها و برنامه ریزی ها و استراتژیی های جنگی وجود داشته باشد.
یک ستاد فرماندهی، در وهله اول با دولتی معتقد به اهداف این جنگ می تواند شکل عملیاتی بگیرد. قدرت اجرایی این ستاد با کمک بازوهای مختلف از نهادهای نظام جمهوری اسلامی در کنار یکدیگر تکمیل می گردد. این ستاد در عرصه اقتصاد تصمیمات واحد و فراگیر خواهد گرفت و بر اساس دستاوردهای خود در بازه های زمانی نه چندان طولانی و نه خیلی کوتاه به مردم گزارش می دهد.
در نگاه این ستاد فرماندهی، اقتصاد مقاومتی به دنبال این نیست که با بهبود شرایط دیپلماسی پیشرفت کند، همین طور اقتصاد مقاومتی خواستار این نیست که داروین گونه محیط پیرامونی خود را آرام سازد و با توهم توسعه امیال خود را ارضاء کند.
ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی می بایست به دنبال انجام تکلیف الهی خویش در ستاندن حق مظلوم از ظالم باشد. ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی پشتیبان صدور انقلاب است به همه کشورهایی که مانند ایران می خواهند استقلالیت خود را در زمان جولان امپریالیسم و لیبرالیسم غربی بدست آورند.
اقتصاد مقاومتی به دنبال ارائه ی الگویی است برای اثبات این که می توان به دست خویش و با تکیه به نیروهای بومی و بدون نیاز به تراست ها و کارتل ها و شرکت های چند ملیتی، اقتصاد را سامان داد و از تنگنای فقر و بی عدالتی به در آمد و طعم شیرین استقلال و عدالت را چشید، ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی مدنظر رهبر انقلاب می بایست همواره به دنبال الگویی باشد برای تمام کسانی که به پوچی تمدن متزلزل غرب پی برده اند و نمی خواهند همراه آن سقوط کنند .
محمد فیروزی-فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.