به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، حسن علم الهدایی امروز در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی ثبت اختراع در پارک علم و فناوری خراسان رضوی برگزار شد، گفت: یکی از مشکلات و چالشهایی که در امر اختراعات و طرحهای نو داریم، این است که هر فردی دوست دارد اختراع و نوشتههایش از آن خودش باشد.
وی با اشاره به اینکه انسان به لحاظ انسان بودن بحث مالکیت را دارد، افزود: با توجه به اینکه در کشور خود قانون کپی رایت نداریم و نظارت بر سرقتهای ادبی و علمی نیست یکی از نگرانیهای محققین این است که برخی بیایند و طرح آنان را سرقت کنند.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: پارک علم و فناوری خراسان رضوی بنابر احساس وظیفه نسبت به مبتکران این مرز و بوم در سال 87 مرکز نواوری را در جهت حمایت از اندیشههای جدید راه اندازی کرد که در بیش از شش سال فعالیت خود تا کنون حدود 610 پرونده را تشکیل داده که 250 طرح حمایت کرده است و در این راه بیش از ۲۰۰۰ میلیون ریال هزینه کرده است.
علم الهدایی ادامه داد: این پارک از سال 88 به عنوان یکی از اولین مراجع مالکیت فکری کشور تعیین شد و از آن زمان تا کنون بیش از 520 پرونده اختراعی مورد بررسی و ممیزی قرار گرفته است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: کشورهای پیشرفته بر این امر بسیار حساس هستند و چنانچه سرقت علمی و ادبی رخ دهد با آن برخورد بسیار سختی انجام میدهند و به دانشجویان خود در این خصوص تاکیدات فراوان دارند.
علم الهدایی ضمن بیان این مطلب که بسیاری مدعی اختراع هستند در حالی که با بررسی مشخص میشود از منظر علمی، کاربردی و اثربخشی در جامعه اختراع محسوب نمیشود، بیان کرد: خواسته ما این است که اختراعاتی که صورت میگیرد در جامعه اثرگذار و در خدمت جامعه و مردم باشد.
وی تصریح کرد: بحث ثبت اختراع را بسیار مهم ارزیابی کرد و تصریح کرد: دانش به صورت در حال نو شدن است و ممکن است فرد دیگری دست به آن اختراع بزند و پس از مدتی آن ایده از نو بودن خارج و کهنه شود.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی با تاکید بر این نکته که هر تیمی باید یک ایده پرداز داشته باشد، خاطرنشان کرد: چنانچه به وجود یک ایده پرداز در تیم خود اهمیت ندهیم به زودی از صحنه خارج خواهیم شد. همان اتفاقی که برای نوکیا رخ داد.
علم الهدایی تجارت الکترونیکی را در حال حاضر بسیار مهم خواند و فزود: امروز تجارت الکترونیک تجارتی بسیار سودآورد است و حتی از تجارت اسلحه نیز سودآورتر است.
وی گفت: در پارک علم و فناوری دفتری داریم و هر کدام از این طرحها که زمینه و ارزش افزوده داشته باشند به مراکز رشد معرفی میشوند. همچنبن آموزش مخترعین و مکتشفین را داریم.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی تاکید کرد: 50 درصد مخترعین موفق می شوند، اختراع خود را در پارک ثبت کنند که البته ثبت اختراع گام اول است، برای ما تجاری سازی بسیار دارای اهمیت است.
وی تاکید کرد: متاسفانه دانشجو را ایده پرداز و ایده محور تربیت نمیکنیم؛ در حالی که در دنیا امروز به سمت تربیت ایده پرداز حرکت کرده است.
رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی با اشاره به این موضوع که معاونت علمی دولت، خراسان رضوی را سومین استان دانش بنیان به لحاظ تعداد شرکتهای در کشور میداند، گفت: معاونت علمی و فناوری قول برای کمک به ما داده اند؛ اما باید به این نکته توجه کرد که همه چیز از ایده آغاز می شود که این ایده باید به این نکته توجه کند که توسعه درون زا را مد نظر خود قرار دهد.
علم الهدایی در پایان از برگزاری جشنواره فناوری های برتر با تکیه بر نوآوری و صادرات فناوری در ابتدای خرداد خبر داد.
امروز نسل سوم دانشگاهها در حال ورود به دنیا هستند
در ادامه کاوه، مشاور پارک علم و فناوری خراسان رضوی بیان داشت: خلاقیت و نوآوری به عنوان یکی از مبانی رقابت است و کسی می توان در جامعه و کشور گوی رقابت را برباید که بحث خلاقیت را مد نظر خود قرار دهد.
وی با اشاره به این نکته که امروز نسل سوم دانشگاهها در حال ورود به دنیا هستند، تصریح کرد: این دانشگاهها کارآفرین هستند و این دانشگاهها رسالت خود را ایجاد ایده و تجاری سازی آن دانسته اند.
مشاور پارک علم و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: چنانچه این اتفاق رخ دهد آنگاه کشور تنها به خام فروشی نفت متکی نخواهد بود و ما نیز از این اقتصاد تک محصولی رها خواهیم شد.
کاوه تاکید کرد: دفتر مالکیت فکری و پارک علم و فناوری بستر مناسبی را برای تمامی مخترعین و مکتشفین فراهم ساخته تا آنان ایدههای خود را تبدیل به محصول کنند. همچنین پارک رسالت خود می داند که تمام افراد را در جهت بروز خلاقیت و نوآوری اماده و در نهایت از آنان حمایت میکند.
وی افزود: برخی تصور می کنند دفتر مالکیت فکری نگاهی موشکافانه دارد که جلوی پای مخترعین سد ایجاد می کند در صورتی که نگاه این دفتر بر این است که ایده هایی را مورد حمایت قرار دهد که در جامعه تاثیرگذار است و باری را دوش جامعه برمیدارد.
کاوه با تاکید بر این نکته که هنوز برخی از مردم پارک را نمیشناسند، تصریح کرد: رسانهها میتوانند با معرفی پارک و رسالتهایی که این پارک دارد آن را به مردم و مخترعین و مکتشفین معرفی کند.
در پایان از کتاب «درآمدی بر اختراعات و روش های جستجوی آن » نوشته ریکا خواجه پور در پارک علم و فناوری خراسان رضوی رونمایی شد.