سعید رهسپار در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در رشت، گفت: نخستین همایش بینالمللی زبانها و گویشهای ایرانی کرانه جنوبی دریای خزر» نشست علمی است که به مدت دو روز در دانشگاه گیلان برپا میشود.
وی افزود: در برگزاری این همایش دانشگاه آزاد رشت، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان گیلان، فرهنگستان زبان و ادب فارسی، انجمن زبانشناسی ایران، سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، حوزه هنری گیلان پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی مشارکت دارند.
مسئول روابط عمومی دانشگاه گیلان با بیان اینکه زبانها و گویشهای کرانه دریای خزر بخشی کوچک از مجموعة زبانهای ایرانی است که خوشبختانه هنوز به حیات خود ادامه میدهند، گفت: دایره کاربرد آنها روز به روز محدودتر میشود و چهبسا بعد از یک نسل برخی از آنها به زبانهای خاموش تبدیل شوند.
رهسپار افزود: بنابر این لازم است قبل از انقراض کامل، حداقل مواد و مصالح آنها گردآوری و ثبت شود و مختصات زبانی آنها به صورت علمی تبیین و تشریح شود.
وی تصریح کرد: زبانها و گویشهای کرانه دریای خزر شامل گیلکی با گونههای مختلف، تالشی با گونههای مختلف، تاتی با گونههای مختلف، مازندرانی با گونههای مختلف، کردی (کرمانجی) و گالشی است.
مسئول روابط عموی دانشگاه گیلان آشنایی با آخرین تحقیقات در زمینه زبانها و گویشهای ایرانی کرانه جنوبی دریای خزر، ایجاد انگیزه پژوهشی در محققان جوان در شناخت بهتر و بیشتر میراث زبانی، ثبت و ضبط مواد و مصالح زبانهای در حال انقراض، شناخت بهتر زبانهای ایرانی و امکانات آنها جهت توسعه و تقویت زبان فارسی را از اهداف همایش عنوان کرد.
رهسپار گفت: در این همایش دانشمندان و محققانی از کشورهای مختلف جهان از جمله روسیه، آمریکا، آلمان، هند، ارمنستان، آذربایجان و نیز استادانی از داخل کشور شرکت دارند.
وی خاطر نشان کرد: به دبیرخانه این همایش بیش از ۲۶۰ مقاله ارسال شدهاست که از این بین تعداد ۷۰ مقاله در دو روز در سالنهای مختلف ارائه و بقیه نیز به صورت کامل در مجموعه مقالات همایش چاپ خواهند شد.