به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، علی جنتی امروز در همایش گرامی داشت فردوسی که در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد گفت: مقام فردوسی در زنده کردن تاریخ ایران و داستان های ملی این سرزمین و دمیدن روح تازه به زبان فارسی مقامی شامخ است به همین دلیل او را شاعر ملی فارسی نامیده اند با این حال زندگی او تاکنون در هاله ای از ابهام و افسانه باقی مانده است.
وی ادامه داد: فردوسی در کشمکش جنگ های قومی و ملی به رسالت عظیم خود پی برد و سعی کرد مجموعه ای را فراهم آورد تا برای همیشه در ذهن ایرانیان باقی بماند.
جنتی خاطر نشان کرد: اما در این راه بارها مورد بی مهری جاهلان زمان خود قرار گرفت تا جایی که بدخواهان از دشمنی با جنازه وی هم دست نکشیدند و شیخی اجازه دفن جسد او در قبرستان مسلمانان را نداد و مردم مجبور به دفن فردوسی در باغ شخصی خودشان شدند.
وی ادامه داد: روزی همان شیخ فردوسی را در خواب می بیند که در حال وارد شدن به بهشت است از او می پرسد چگونه به این مقام رسیدی فردوسی در جواب گفت به سبب بیتی که در شاهنامه در مقام خدا سرودم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه صحت این داستان جای تردید دارد تصریح کرد: فردوسی در اشعار خود مبانی اخلاقی، فلسفی و اجتماعی را بیان کرده که همین عامل بر جذابیت این کتاب افزوده است.
جنتی با بیان اینکه هر کدام از داستان های این کتاب بیانگر این است که شکوه جهان گذاراست گفت: حکیم طوس پندهایی که از زبان بزرگان و پادشاهان آموخته است را در این کتاب جای داده و حکمت عملی را به مخاطبان خود آموخته است.
وی با تاکید براینکه فردوسی آیین زندگی توام با صلح، آرامش و عدالت را بهترین زندگی دانسته و تصریح کرد: فردوسی خصومت های ملل بر سر دین را ابلهانه دانسته است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تاکید کرد: شاهنامه یکی از اسناد معتبر ملت ماست که داستان های آن درس وفای به عهد و میهن دوستی را به ما می آموزد.
جنتی ضمن بیان این مطلب که شاهنامه مردم ایران از هر نژاد و طایفه ای شیفته خود می کند گفت: تاثیر فردوسی بر زبان و فرهنگ ایرانی چنان ژرف است که تمام نظام های فکری ناگزیر شده اند فردوسی را نیای خود بنامند و این نشان از شوکت فردوسی در قلمروی معنا دارد.
وی ادامه داد: برخی فردوسی را در عصر خود رافزی و پس از آن سنی مذهب خوانده اند در عصر صفویان او را شیعه و در دوران جدید زرتشتی اش قلمداد کردند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان داشت: اشاره های فردوسی به باورهای شیعه و سنی در شاهنامه کم و بیش یکسان است آنچه از شاهنامه بر می آید این است که فردوسی همه اولیای خداوند را می ستاید.
جنتی تاکید کرد: همه این شواهد تردیدی باقی نمی گذارد که فردوسی مسلمانی ژرف اندیش بود او در سراسر شاهنامه خداوند را با عناوینی مختلف از جمله یزدان یاد می کند.
وی خداوند، ایزد، خدا و دادار را از دیگر واژگانی خواند که فردوسی در شاهنامه برای نامیدن خداوند مورد استفاده قرار می دهد خاطر نشان کرد: هم چنین مشاهده شده که فردوسی چندین بار از پیامبر اسلام و امام علی (ع) نام برده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن تاکید برا این نکته که هر ایرانی بالندگی زبان خود را وامدار حکیم طوس می داند افزود: فردوسی دریافته بود که ایرانیان برای بالیدن خود نیازمند قهرمان هستند به همین دلیل اقدام به پرورش قهرمان در کتاب خود کردند.
جنتی با بیان اینکه دیپلماسی فرهنگی ایران را بیش از هر فرد دیگری نوابغ رقم می زنند گفت: کمترین انتظار از پژوهندگان ادب و تاریخ این است که در شاهنامه کند و کاو بیشتری کنند و کوشش شاهنامه پژوهان را تکمیل نمایند.
وی در پایان گفت: حدود دو سال پیش ضرورت ایجاد چنین رشته ای را در همایش گرامی داشت فردوسی مطرح کردم که متاسفانه هنوز این رشته در دانشگاه های کشور ایجاد نشده که امید است وزارت علوم گامی موثر در این رابطه بردارد.