آخرین اخبار:
کد خبر:۵۳۷۹۴۳
مخبر دزفولی :

تغییر ترکیب جمعیت کشور به نفع بخش کشاورزی است

نشست رؤسای مراکز و مؤسسات پژوهشی و آموزشی وابسته به وزارت جهاد کشاورزی، روز گذشته با حضور دکتر محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در محل سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.

اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید

 


به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو،مخبر دزفولی در این نشست ضمن گرامیداشت ایام هفته دولت و یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر طی سخنانی، گفت: کشور ما به دلایل تاریخی به درآمد ناپایدار و نامطمئن نفت وابسته است و این روند در آینده خطراتی را در پی خواهد داشت.


وی افزود: این وابستگی در حالی استمرار پیدا کرده و بعضا تشدید شده است که بر اساس معیارهای نوین در توسعه اقتصادی سرمایه اصلی هر کشور نیروی انسانی توانمند، عالم و هوشمند آن کشور است و این سرمایه می­تواند ارزش افزوده و درآمد تولید کند.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: متأسفانه در کشورمان هنوز نیروی انسانی متخصص جایگاه خود را پیدا نکرده است.


دکتر مخبر دزفولی گفت: این در حالی است که قشر کشاورز کشور ما از نظر تحصیلات، درآمد و آگاهی از دستاوردهای نوین فناوری در بخش کشاورزی هنوز فاصله زیادی با نقطه مطلوب دارد.


وی افزود: گرفتاری ما این است که علاوه بر این مشکل مهم، بر اثر برخی برنامه­ریزی­های نادرست و غلط در بخش کشاورزی موانع زیادی بر سر راه ارتقای این بخش ایجاد می­شود، هر چند ما به دلسوز بودن مسئولان بخش کشاورزی کشور هیچ تردیدی نداریم.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به سطح نامطلوب تولید محصولات کشاورزی در کشور ادامه داد: میزان تولید محصولات کشاورزی در کشور اصلاً با توانمندی­ها و قابلیت­های کشور تناسب ندارد  و به عنوان مثال باید تولید سالانه ۷ میلیون تن شیر خام در کشور به بالای ۲۵ میلیون تن برسد و میزان فعلی تولیدات بخش کشاورزی که 115 میلیون تن است می‌تواند با برنامه ریزی به 200 میلیون تن برسد.


عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: به درستی اشاره شد که کشاورزی زندگی است و اگر امنیت غذایی نداشته باشیم، وابستگی­های ما تشدید خواهد شد.


وی با انتقاد از حجم بالای واردات محصولات کشاورزی، افزود: این موضوع که بیش از ۹۰ درصد مصرف کشور در دانه ­های روغنی وارداتی است، مایه تأسف است.


دکتر مخبر دزفولی با اشاره به حجم ناکافی سرمایه­ گذاری در این بخش ادامه داد: سرمایه­ گذاری زیر ۴ درصد در بخش کشاورزی که هم­اکنون ما شاهد آن هستیم، قطعاً نمی­تواند انتظارات را برآورده سازد.


عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: در کنار سرمایه­ گذاری باید پاسخگویی و نظارت بر هزینه­ کرد این سرمایه­ گذاری هم وجود داشته باشد و این نیازمند یک سامانه نظارتی متمرکز، مقتدر، هوشمند و دارای پشتوانه قانونی است.


وی افزود: مشکلات باید دلسوزانه، صمیمانه و دردمندانه مطرح شود و همه برای مشکلات راه­حل ارائه دهند.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: سطح ناکافی نخبگان موجود در بخش کشاورزی در مقایسه با سایر بخش­ها نشان می­دهد باید در هدایت تحصیلی و سوق دادن استعدادها به این بخش تجدید نظر شود.


رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: صرف نگارش مقاله چندان مهم نیست، بلکه مقاله­ای مفید است که چرخه ایده تا محصول را تکمیل کند و به تولید ثروت و ارزش افزوده منجر شود.


وی با اشاره به آمار مهاجرت از روستاها به شهرها افزود: اگر وزارت جهاد کشاورزی با کمک همه نهادها بتواند روند مهاجرت را متوقف کند و یا کاهش دهد، به کاهش آسیب­های اجتماعی ناشی از حاشیه­ نشینی  کمک فراونی کرده است.


دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: بیش از ده میلیون حاشیه ­نشین موجود در کشور که در حاشیه شهرها ساکن هستند، اکثراً از مهاجران روستایی هستند که به علت نبود درآمد در روستا مجبور به مهاجرت شده­اند و با مشاغل کاذب به امرار معاش مشغول هستند و اکثر آسیب‌های اجتماعی هم در این حوزه تولید و تکثیر می شود.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تغییر ترکیب جمعیت روستایی کشور ادامه داد: در دهه ۴۰ شمسی، ۳۰ درصد از مردم کشور در شهرها و مابقی در روستاها ساکن بودند؛ اما هم اکنون ۷۰ درصد شهرنشین و مابقی روستا نشین هستند.


وی افزود: این تغییر جمعیتی یعنی کوچک شدن قشر تولید کننده محصولات کشاورزی و بزرگ شدن قشر مصرف کننده و این روند نامطلوب باید اصلاح شود.


عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: وزارت جهاد کشاورزی در صف و خط مقدم اجرا قرار دارد و مستقیماً با جامعه شهری و روستایی در تماس است.


وی افزود: افزایش بهره­وری فعلی بخش کشاورزی از ۲/۱ به ۸/۱ که استاندارد جهانی است، کاری مشکل است که نیاز به عزم و اراده جدی دارد.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: همه رسانه ­ها به ویژه مسئولان رسانه ملی باید نسبت به موضوع امنیت غذایی اهتمام بیشتری داشته باشند.


دکتر مخبر دزفولی گفت: اگر موضوع امنیت غذایی به یک فرهنگ و دغدغه عمومی مبدل نشود، جامعه با مشکل مواجه خواهد شد.


وی با اشاره به لزوم دانش­بنیان شدن تولید کشاورزی افزود: تهدیداتی مانند کم­آبی، گرم شدن کره زمین، فرسایش خاک و ... تولید کشاورزی را تهدید می­کند و باید این تهدیدات با دانش­بنیان شدن تولید کشاورزی دفع شوند.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: مبنای اصلی مدیریت جهادی و انقلابی علم و عقلانیت است و بخش کشاورزی محتاج به این مدیریت است.


رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با اشاره به لزوم ارتباط بیشتر بین بخش کشاورزی و دانشگاه­ها، گفت: یکی از اصلی­ترین راهکارهای تقویت بخش کشاورزی، تغییر در ساختار نهاد متولی تغذیه و تولید مواد غذایی است.


وی افزود: بخش کشاورزی یکی از منابع اصلی اقتدار ملی است و باید به این بخش توجه بیشتری شود.


عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: اگر ارتباط مؤثر و مفید بین دانشگاه و کشاورزی ایجاد شود، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد و این نیازمند همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با این بخش است.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به لزوم تربیت پژوهشگر و محقق گفت: هم­اکنون نسبت به آمار مطلوب در زمینه تربیت پژوهشگر در نیمه راه هستیم و باید سرعت بیشتر شود و راه­ های میان ­بر ترسیم شود.


وی افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی با توجه به تجربیات حاصل شده آمادگی دارد تا سند راهبردی بخش کشاورزی را با توجه به مؤلفه­هایی مانند دانش­بنیان بودن و اقتصاد مقاومتی تدوین کند.


دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: کشاورزی یکی از مهمترین بخش­های کشور است و سایر بخش­ها باید به این بخش توجه بیشتری داشته باشند.


رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: برخی از بخش­های کشاورزی به عنوان یک بخش راهبردی و حاکمیتی قابل واگذاری به سایر بخش­ها نیست.


وی افزود: با توجه به برنامه­ریزی دشمنان در عرصه رواج بیماری ­های واگیردار در کشور باید پدافند غیرعامل در این بخش جدی­تر باشد.


عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: متأسفانه بر اثر مدیریت نامناسب، برخی از نهادهای علمی بخش کشاورزی که زمانی مرجعیت علمی در عرصه بین­المللی داشتند، هم­اکنون این نقش خود را از دست داده­ اند.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: تولید محصول غذایی سالم، ارزان، باثبات و ایرانی محتاج برنامه‌ریزی مستمر است و در این مسیر باید با قاچاق محصولات کشاورزی هم برخورد جدی صورت گیرد.


 مخبر دزفولی گفت: ارائه برخی آمارهای مقطعی مبنی بر خودکفایی از واردات در برخی محصولات کشاورزی کافی نیست و باید خودکفایی و استقلال استمرار داشته باشد.


دکتر مخبر دزفولی ادامه داد: باید در بخش کشاورزی از منظر کمی و کیفی یک برنامه­ریزی عینی و قابل اجرا طراحی و اجرا شود تا همه فعالان این بخش بدانند به چه هدفی باید نائل شوند و برای رسیدن به این هدف چه مسیری باید طی شود.


وی با اشاره به حساسیت بخش کشاورزی گفت: ارج نهادن به فعالان بخش کشاورزی به عنوان تأمین کننده خوراک جامعه باید بیشتر و مؤثرتر در دستور کار همه نهادها قرار گیرد.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره با آمار نامطلوب هیئت علمی در بخش کشاورزی افزود: با توجه به انعطاف آئین­نامه ارتقای اعضای هیئت علمی باید با همکاری وزارت علوم، هیئت علمی موجود در بخش کشاورزی بهسازی و نوسازی شود.


عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: باید با افزایش سطح تحصیلات فعالان کشاورزی و دانش بنیان کردن این بخش بهره وری افزایش پیدا کند.


رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با تاکید بر لزوم ارتقای جایگاه بخش کشاورزی در سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها گفت: در نقشه جامع علمی کشور به این بخش به صورت ویژه تاکید شده است، ولی این به آن معنا نیست که اگر پیشنهاد قابل طرح و علمی برای ارتقای جایگاه بخش کشاورزی در نقشه جامع علمی کشور به ما برسد، آن را بررسی نکنیم.


وی با اشاره به برخی آمار ارائه شده در این نشست، افزود: چگونه در حالی که سهم بخش کشاورزی از کل اعتبارات و تسهیلات بانکی کمتر از ۵ درصد بوده است، توقع داریم این بخش به رشد مطلوب خود برسد.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با انتقاد از بی‌توجهی‌های صورت گرفته به بخش کشاورزی، ادامه داد: همانقدر که بهداشت، سلامت و امنیت  جامعه مهم است باید تامین خوراک جامعه هم مهم باشد، در حالی که ما امروز این اهمیت را مشاهده نمی‌کنیم.


مخبر دزفولی در پایان بر لزوم تدوین و اجرای پیوست رسانه­ای فعالیت­های کشاورزی به منظور ترویج و آموزش بهینه در این بخش تأکید کرد.


در ابتدای این نشست دکتر اسکندر زند، رئیس سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج وزارت جهاد کشاورزی گزارشی از روند فعالیت‌های این معاونت ارائه کرد.


وی با اشاره به گستردگی مسئولیت‌های رئیس آموزش، تحقیقات و ترویج وزارت جهاد کشاورزی، گفت: حفظ ذخائر ژنتیکی کشور در بخش کشاورزی، باغبانی، دام، طیور و آبزیان از اهم فعالیت‌های این معاونت است.


دکتر زند افزود: تدوین نقشه آمایش سرزمینی در بخش کشاورزی با توجه به تنوع اقلیمی کشور هم از سایر اقدامات مجموعه‌های تحت پوشش سازمان آموزش، تحقیقات و ترویج وزارت جهاد کشاورزی است.


وی ادامه داد: با توجه به تهدید کم آبی در کشور برنامه‌ریزی برای استفاده بهینه از منابع محدود آبی کشور با استفاده از آبخیزداری و سایر راهکارها به صورت ویژه دنبال می‌شود.


 همچنین در این نشست تعدادی از روسای مراکز و موسسات تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار