به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «اسرائیل» از تصمیم رهبران سوریه مبنی بر پاسخ به تجاوزاتش غافلگیر شد. دو موشک زمین به هوا سوری توپ را به زمین تلآویو انداخت تا رهبران این رژیم را بین انتخاب دو گزینه، یکی گزینه حداقلی و پایان دادن به سیاست تجاوز علیه سوریه و حمایت آشکار از عناصر مسلح و دیگری گزینه حداکثری و روی آوردن به سناریوهای خطرناکتر که فراتر از توان و قدرت این رژیم است، مخیر کند.
روزنامه الاخبار چاپ بیروت در گزارشی به قلم «یحیی دبوق»، نویسنده و تحلیلگر سیاسی مینویسد: اقدام پدافند هوایی ارتش سوریه در هدف گرفتن جنگندههای صهیونیستی در آسمان جولان به دو بُعد اشاره میکند که مرتبط با یکدیگرند.
- بُعد اول نتیجه و دستاورد تاکتیکی – عملیاتی این اقدام را دربرمیگیرد که ارتش سوریه و «اسرائیل» در قالب برخی کلمات و واژهها و صدور بیانیهها و تحلیلها در خصوص صحت یا عدم صحت سرنگونی جنگندههای صهیونیستی به آن پرداختند.
- بُعد دوم به شرایط، موضع گیری و اهداف رهبران سوریه بازمیگردد که تصمیم به پاسخگویی به حملات رژیم صهیونیستی و با در نظر گرفتن بازتابهای احتمالی آتی آن گرفتند و این بُعد است که مد نظر قرار دارد.
در این تردید نیست، این تصمیم رهبران سوریه صرف نظر از نتایج مستقیم و یا نتایجی که در آینده متصور است، سوالات بیشماری را برای تلآویو ایجاد خواهد کرد که مهمترین آن انگیزه و اهداف رهبران سوریه در پس این اقدام است و اینکه آیا این واکنش بار دیگر تکرار خواهد شد.
نتیجه این واکنش دمشق هرچه باشد، بر حقیقتی تاکید میکند که دشمن نیز منکر آن نیست، اینکه پدافند هوایی ارتش سوریه با دو موشک یک فروند جنگنده اسرائیلی را با هدف سرنگونی آن نشانه گرفتند و بر اساس این حقیقت رژیم صهیونیستی اقدامات آتی خود را بنا خواهد نهاد.
به همین ترتیب، سخت است، بین اتخاذ تصمیم پاسخگویی و گرایش اسرائیل به تجاوز و تکرار آن علیه سوریه و هدف گرفتن مواضع ارتش این کشور در مناطق مرزی جولان تمایز قائل شد و این دو را از یکدیگر جدا کرد.
مهمتر از همه آنکه سخت است، بین تجاوزات مکرر اسرائیلی و کمک این رژیم به گروههای تروریستی و تحولات سیاسی و میدانی سوریه که در روزهای اخیر آشکارا نشان دهنده میزان و سطح نگرانی تلآویو از این تحولات بود، به ویژه در قبال توافقات به دست آمده بین مسکو و واشنگتن تمایز قائل شد و این دو را از یکدیگر جدا کرد.
تحلیلها و ارزیابیهای روز گذشته محافل صهیونیستی که جای خالی تحلیلهای دوایر و محافل رسمی این رژیم در میان آنها کاملا محسوس بود، توصیف این تصمیم رهبران سوریه به تصمیمی بیسابقه، غیرمعمول و تحولی نگران کننده بود.
کانال 10 تلویزیون اسرائیل این اقدام پدافند هوایی ارتش سوریه را «پیامی از سوی بشار اسد» عنوان کرد و افزود: این دو موشک حامل این پیام هستند که اسد درصدد بنای معادله جدیدی است و اسرائیل باید به این موضوع توجه داشته باشد».
کانال 10 میافزاید: توافقات مسکو و واشنگتن در کنار پیروزیهای چند هفته اخیر ارتش سوریه به کمک ایران و روسیه، به اسد اعتماد به نفس بسیاری داده است.
واکنشها، تحلیلها و ارزیابیهای صورت گرفته طی روز گذشته در سطوح مختلف رژیم صهیونیستی بر این امر دلالت دارد که این تصمیم دمشق نگرانی بسیاری در این رژیم ایجاد کرده، به ویژه آنکه تلآویو هم اکنون نه میتواند، به خواست و اراده سوریه تن دهد و از معادله تجاوزات هوایی و قدرت نمایی چشم پوشی کند نه میتواند، این حقیقت را نادیده بگیرد که تجاوزات و حملات پراکنده و بیهدف جنگندههایش از سوی دمشق نادیده گرفته میشود، به ویژه آنکه این حملات موجب گستاختر و جریتر شدن گروههای مسلح فعال در سوریه میشود.
براین اساس، تلآویو روز گذشته مجموعه پیامهای بازدارندهای ارسال کرد که معمولا در شرایط نگرانی و بیم از سناریوهای افراطی از سوی بازیگران عرصه بین الملل به طرف مقابل فرستاده میشود و از جمله این پیامها برگزاری رزمایشی بسیار بزرگ بود که طی آن تلاش میشود، شرایط و فضای حاکم بر رویارویی و نبرد آتی بین ارتش اسرائیل با ارتش سوریه و متحدان دمشق در دو جبهه لبنان و سوریه را ترسیم کند و در آن 200 هزار نظامی اسرائیلی از نیروهای ذخیره این رژیم مشارکت دارند.
هدف این رزمایش اگرچه بالا بردن میزان بازدارندگی ارتش اسرائیل عنوان شده، اما در عین حال بیانگر نگرانی بسیار زیاد سران رژیم صهیونیستی است که آنها را وادار به فراخواندن بخش قابل توجهی از نیروهای ذخیره ارتش کرده است.
همزمان با اعلام برگزاری این رزمایش، تلآویو از برگزاری رزمایش دیگری نیز خبر داد که اختصاصا حزب الله لبنان و مقابله با آن را شامل میشود. منابع نظامی اسرائیلی در اینباره توضیح دادند که این رزمایش به سناریوهای رویارویی و نبردهای آتی ارتش اسرائیل با حزب الله لبنان و تخلیه شهرکهای صهیونیستی قرار گرفته در نزدیکی مرزهای لبنان میپردازد.
به موازات اعلام خبر برگزاری این دو رزمایش، روز گذشته (سهشنبه) تلآویو اعلام کرد، براساس تصمیمات اتخاذ شده، از این پس تلآویو تعداد مجروحان وابسته به گروههای تروریستی در بیمارستانهایش را افزایش خواهد داد و روزانه آمبولانسهای این رژیم زخمیهای این گروهها را از مناطق مرزی به بیمارستان زیف در صفد جهت مداوا منتقل خواهد کرد.
اینکه روند تحولات سوریه به کدام سمت سوق یافته، سناریوهای بسیاری مطرح است. آیا این اقدام دمشق سرآغاز مرحلهای جدید در چارچوب خط سیر افقی بحران سوریه شمرده میشود یا باید آن را آغاز مرحلهای جدید از رویاروییها در سوریه شمرد که تشدید اوضاع را در این کشور به دنبال دارد؟
بالطبع این موضوع تا حدود زیادی به ارزیابی و برآورد اسرائیلی ها از اوضاع و موضع گیری آنها در قبال این تصمیم دمشق و بازتاب این موضعگیری و اقدامات آتی وابسته است.
حداقل اکنون توپ داخل زمین اسرائیل است و میزان توسل دمشق به معادله پاسخ به حملات بیهدف را میزان حملات آتی و استمرار آن و تاثیر آن بر روند نبردهای ارتش سوریه و مبارزه با گروههای مسلح در مناطق مرزی مشخص خواهد کرد.
شب گذشته، واکنش اسرائیل به اصابت سه گلوله خمپاره به جولان اشغالی حساب شده و پس از ارزیابی آگاهانه و دقیق امور صورت گرفت تا نشان دهد، تلاویو پایینترین سطح و حداقل گزینهها را انتخاب کرده است.
بیانیه ارتش اسرائیل در این خصوص نشان از تلاش برای آرام کردن اوضاع داشت و در بخشی از آن عنوان شده بود، در صورت اثبات این امر که این گلولهها از سوی گروههای مسلح شلیک شدهاند، ارتش اسرائیل این گروهها را هدف خواهد گرفت تا به طور غیر مستقیم به عدم تمایل این رژیم جهت تشدید اوضاع با ارتش سوریه اشاره کند.
این بیانیه نشان میدهد که پیام دمشق حتی اگر هم بطور کامل نباشد، اما عملا به تلآویو رسیده است، با این حال این سوال همچنان مطرح است که آیا این واکنش دمشق بیش از پیش موجب ورود اسرائیل چه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در بحران سوریه خواهد شد یا این رژیم را از ورود به میدان سوریه بازخواهد داشت؟
آنچه مورد تاکید است، اینکه واکنش دمشق نقطه عطف مهمی در روند مبارزه محور مقاومت با رژیم صهیونیستی و همچنین مبارزه محور مقاومت با گروههای تکفیری و حامیان منطقهای و بین المللی آنها ایجاد خواهد کرد.