اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، متاسفانه امروزه سطح فرهنگی دانشگاهها بسیار ضعیف است و همان طور که رهبر معظم گفتهاند نوعی تهاجم فرهنگی یا شبیخون فرهنگی همه خانوادههای ایرانی را فرا گرفته و با توجه به اینکه دانشجویان این مملکت هم از دامان همین خانوادهها بیرون میآیند، بنابراین منطقی است که قشر دانشجو هم گرفتار این تهاجم یا شبیخون شده باشند.
هنگامی که مشاهده میکنیم که در یک مجلس عزاداری عدهای با حجاب نامناسب وارد محفل میشوند امیدوار شده و در مییابیم که این تهاجم ریشه را از بین نبرده است؛ بلکه فقط به شاخه و برگ آسیب رسانده که این خود جای امیدواری دارد.
اینها بخشی از سخنان سید آفاق زهرایی حسینی، معاون فرهنگی دانشگاه فنی و حرفهای دخترانه الزهرای مشهد با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد است که ادامه متن کامل این گفتوگو را خواهید خواند.
کمی در خصوص برنامههای فرهنگی که در سال تحصیلی پیش رو قرار است در این دانشگاه برگزار میشود، صحبت بفرمایید.
همه دانشگاها هر ساله بخشنامههایی را دریافت میکنند که تمامی برنامههای فرهنگی که دانشگاهها ملزم به اجرای برخی از آنها هستند را در خود جای میدهد. باتوجه به اینکه این دانشگاه نیز همانند سایر دانشگاهها این بخش نامه را دریافت میکند، ما نیز برنامههای فرهنگی بسیاری را در دستور کار قرار داده و آنان را در اختیار رئیس دانشگاه گذاشتهایم تا موافقت یا مخالفت خود را نسبت به برنامههای فرهنگی که برای سال جاری تدارک دیدهایم، اعلام کند.
با توجه به اینکه هدف ما در این دانشگاه توسعه امور فرهنگی و بازگو کردن معنای رسالت پیامبر است، برنامههایی مانند گرامیداشت اعیاد مختلف مذهبی و ملی، برگزاری کلاسهای آموزشی- هنری و کرسیهای آزاد اندیشی، اردوها، همایشها و جشنوارهها و برپایی نمایشگاههای مختلف، راه اندازی نشریات دانشجویی و راه اندازی نرم افزار فرهنگ پیام و همچنین برگزاری و راه اندازی کانونها و تشکلهای دانشجویی و غیره را در دستور کار قرار دادیم.
استقبال دانشجویان این دانشگاه از برنامههای فرهنگی چه میزان است؟
متاسفانه دانشجویان امروز به مسائل فرهنگی و سیاسی دغدغه چندانی ندارند و همین امر باعث میشود شرکت در برنامهها برایشان اهمیت چندانی نداشته باشد و جمع کثیری از آنان زمان نداشتن را بهانه کرده و در فعالیتهای دانشگاه شرکت نکنند.
یکی دیگر از علتهای نبود استقبال مناسب، کاهش بودجه فرهنگی دانشگاه میباشد که البته سایر دانشگاههای کشور نیز دچار این مشکل هستند؛ اما دانشگاههای بزرگ استان به دلیل دارا بودن دانشکدههای بسیار، هزینههای برگزاری طرحهای فرهنگیشان بین دانشکدهها تقسیم و در نهایت فشارهای مالی کاهش مییابد؛ بنابراین این دانشگاه در این خصوص نیازمند همکاری مسئولان وزارت علوم در این راستا هستیم.
البته لازم به ذکر است که ما در برنامههایی که موضوع آن در رابطه با ازدواج و خانواده است با استقبال خیلی خوب دانشجویان مواجه میشویم؛ اما در سایر امور استقبال از اینگونه فعالیتهای فرهنگی، تنها در میان دانشجویان خوابگاهی مناسب و شایسته است.
اشارهای داشتید به فعالیتهایی که در خوابگاههای دانشجویی برگزار میکنید، میتوانید کمی در این خصوص توضیح دهید که چه برنامههایی در خوابگاهها برگزار میکنید؟
برپایی نمازجماعت، مشاورههای دینی، برگزاری دورههای قرآن و رفتن به زیارت بارگاه مطهر امام رضا(ع) از جمله برنامههای فرهنگی است که در خوابگاههای دانشجویی برگزار میکنیم. همچنین همچنین نهاد رهبری سه شب در هفته را در خوابگاه حضور دارد و سخت کوشانه جهت بالا بردن سطح فرهنگ اسلامی خوابگاههای دانشگاه تلاش میکند.
فعالیت ۳ کانون هنری و ۱ تشکل دانشجویی در دانشگاه فنی الزهرا
این دانشگاه چه تعداد کانون و تشکل دانشجویی فعال دارد؟
با شروع سال تحصیلی جدید کانونهای فرهنگی مهدویت، قرآن و عترت و هنرهای تجسمی این دانشگاه فعالیتهای خود را شروع کردهاند.
لازم به ذکر است که فعالترین و شاید تنها تشکل این دانشگاه بسیج دانشجویی است که فعالیتهای خود را قبل از شروع سال تحصیلی با برگزاری اردوهای جهادی در نقاط مختلف کشور شروع کرده است.
آیا این دانشگاه انجمن علمی و نشریه دانشجویی نیز دارد؟
دانشگاه فنی و حرفه الزهرا چند سال پیش دارای انجمن علمی اساتید در رشتههای ریاضی و فیزیک بود که این دو انجمن نخستین انجمنهای تشکیل یافته در این دانشگاه محسوب میشدند، همچنین دارای نشریه دانشجویی نیز بود که متاسفانه در چندین سال اخیر فعالیت این دو گروه بسیار کم رنگ شده است.
هم اکنون سه یا چهار سال است که این دانشگاه هیچ نشریهای ندارد و علت آن کم توجهی و عدم استقبال دانشجویان از نشریههای الکترونیکی است، البته امسال کوششهایی در جهت انتشار نشریه توسط بسیج این دانشگاه شده و ما امیدواریم که در آیندهای نزدیک شاهد استقبال گرمی از این نشریهها باشیم.
هرساله وزارت علوم جشنوارههایی را تحت عنوان رویش، حرکت، قرآن و عترت و نشریات دانشجویی برگزار میکند، آیا دانشگاه الزهرا در این جشنوارهها شرکت میکند؟
همان طور که اشاره کردید هرساله وزارت علوم جشنوارههایی تحت عنوان رویش، حرکت، قرآن و عترت و نشریات دانشجویی برگزار میکند که تاکنون در سه رشته قرآن و عترت، حرکت و رویش شرکت کردهایم که در سال گذشته یکی از دانشجویان این دانشگاه موفق به کسب رتبه در یکی از این جشنواره و راهیابی به مرحله ملی که آبان ماه سال جاری در یکی از دانشگاههای فرهنگیان کشور برگزار میشود، شده است.
سالهاست که رهبر معظم انقلاب تاکیدات بسیاری در رابطه با برگزاری کرسیهای ازاد اندیشی در دانشگاهها کردهاند؛ اما شاهد کم کاری دانشجویان و دانشگاهیان در این خصوص بودهایم، آیا دانشگاه الزهرا در خصوص برگزاری این نشستها برنامهای داشته است؟
کرسیهایی که تاکنون در این دانشگاه برگزار شده، بیشتر در رابطه با عفاف و حجاب، انتخابات و ولایت فقیه بوده که به صورت کلاسی برگزار شدهاند.
البته همان گونه که سابق بر این اشاره کردم استقبال از این کرسیها و برنامههای فرهنگی در این دانشگاه چندان خوب نیست و همین امر سبب میشود که مسئولان دانشگاه رغبتی به برگزاری برنامههای مناظرهای نداشته باشند.
برگزاری اردوهای راهیان نور در این دانشگاه به چه نحو است و آیا دانشگاه از برگزاری این ارودها حمایت میکند؟
یکی از برنامههای فرهنگی مهم دانشگاه برگزاری اردوهای راهیان نور است که هر ساله در دو نوبت زمستان و تابستان در مناطق جنوب و غرب کشور برگزار میشود؛ اما به دلیل اینکه بودجههای فرهنگی کاهش یافته، بودجه اختصاص یافته به ارودهای راهیان نور نیز به تبع آن کم شده است.
به همین دلیل ظرفیت پذیرش دانشجویان در این ارودها اندک است و به حداکثر 20 نفر میرسد، این در حالی است که ما در سالهای گذشته به علت کم بودن هزینهها و اعزام کردن دانشجویان به مناطق با اتوبوس، تعداد بیشتری از دانشجویان را به اردو اعزام میکردیم که گاهی در یک اردو تعداد دانشجویان پذیرفته شده به بیش از 40 نفر هم میرسید و این امر سبب میشد که دانشجویان بیشتری با ارزشهای معنوی دوران هشت سال دفاع مقدس آشنا شوند و این امر سبب میشد در حفظ این ارزشها بکوشند.
همچنین از دیگر اردوهایی که در دانشگاه برگزار میشود اردوهای جهادی که هر ساله در تابستان اقدام به برگزار آن میکنیم.
تهاجم فرهنگی همه خانوادههای ایرانی را فرا گرفته است
به نظر شما وضعیت فرهنگی دانشگاه های سطح مشهد چگونه است؟
متاسفانه امروزه سطح فرهنگی دانشگاهها بسیار ضعیف است و همان طور که رهبر معظم گفتهاند نوعی تهاجم فرهنگی یا شبیخون فرهنگی همه خانوادههای ایرانی را فرا گرفته و با توجه به اینکه دانشجویان این مملکت هم از دامان همین خانوادهها بیرون میآیند؛ بنابراین منطقی است که قشر دانشجو هم گرفتار این تهاجم یا شبیخون شده باشند.
هنگامی که مشاهده میکنیم که در یک مجلس عزاداری عدهای با حجاب نامناسب وارد محفل میشوند امیدوار شده و در مییابیم که این تهاجم ریشه را از بین نبرده است؛ بلکه فقط به شاخه و برگ آسیب رسانده که این خود جای امیدواری دارد.
برای حفاظت از ریشه اسلام در خانوادهها و جلوگیری از آسیب بیشتر شاخ و برگها لازم است که نه تنها من و تمامی مسئولین؛ بلکه همه ملت در جهت اصلاح این تضادهای فرهنگی موجود در جامعه بکوشیم و این امر نیازمند اراده و همکاری مانند اراده و همکاری اول انقلاب است.
همچنین باید به این نکته توجه کنیم که برای عقب نماندن از این تهاجم و ریشه کنی این تضادها از کشورمان باید به سرعت نور حرکت کنیم.
برای ارتقاء وضعیت فرهنگی دانشگاه ها چه باید کرد؟
ما نیز باید راه و روش حضرت محمد(ص) را در پیش گیریم و در اتاق خودمان ننشینم و منتظر بیمار باشیم؛ چراکه شخصی که به بیماری جسمی مبتلاست خودش آگاه است و نزد پزشک میرود؛ اما آن شخصی که روحش بیمار است؛ خودش آگاه به این بیماری نیست و ما باید به دنبال آنان باشیم و با استفاده از راه و روش صحیح وی را درمان کنیم.
همچنین امسال برای جذب بیشتر دانشجویان به فعالیتهای فرهنگی نوع تبلیغات خود را عوض کرده و از تبلیغات در صفحات اجتماعی، تبلیغات کف دستی و غیره استفاده کردهایم و دانشجویانی که در کانونهای مهدویت و قرآن و عترت فعالیت میکنند را با کانونها و نهاد رهبری دانشگاه فردوسی مشهد جهت ارتقاء این کانونها در دانشگاه، آشنا کردیم.
شما به عنوان یک کارشناس عملکرد خود را در این دانشگاه چگونه ارزیابی میکنید؟
۲۵ سال است که در حوزه فرهنگی فعالیت میکنم که 10 سال آن را در این دانشگاه مشغول به کار بودهام و طی این سالها یک تنه بار مسائل فرهنگی دانشگاه را به دوش کشیدهام و چنانچه یک همکار دیگر در این بخش وجود داشت قطعا ما شاهد پیشرفت بیشتری در زمینه فرهنگ دانشگاه بودیم، همچنین شاخه شاخه شدن امور فرهنگی در این دانشگاه نیز سبب شده تا برخی از مسائل فرهنگی از حیطه کاری ما خارج شده و ما برای حل برخی از مشکلات فرهنگی نتوانیم کاری انجام دهیم همچنین مشکلات مالی و کمبود بودجه نیز دست بخش فرهنگی دانشگاه را بسته است.