به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، این اثر با مقدمه ای از دکتر محمدرضا سنگری آغاز می شود. وی در بخشی از مقدمه این اثر گفته است: فارسی عمومی دانشگاهی به لحاظ کمّی وکیفی، باید جذّاب، التذاذ آفرین، دقیق و عمیق، دیروزین و امروزین و آیینة ادبیات و فرهنگ بالنده و سازندة این سرزمین باشد. این فارسی عمومی که اینک با چشم روشن نگر و جان آگاه و ذوق سلیم شما آشنا می شود با همین نگره و انگاره و انگیزه نگاشته شده است.
کتابی که متن های آن با نظم و هندسه و دقت و هوشمندی و ذوق، گزیده و سامان یافته اند. امید است اهالی فرزانة دانشگاهی این درسنامة وزین را دست مایة تدریس و آموزش در دانشگاه قرار دهند و کام نسل دانشگاهی را میهمان حلاوت آن سازند.
این اثر دو بخش کلی و پنج فصل را شامل میشود. بخش نخست با عنوان « ادبیات کهن » مباحث انواع سبک های ادبی، نگاهی به تاریخ ادبی ایران، معرفی شاعران و نویسندگان را به همراه بهترین نمونه های نظم و نثرشان شامل میشود.
بخش دوم به « ادبیات معاصر» اختصاص دارد. فصل نخست آن با عنوان «شعر معاصر در قالبهای سنّتی» آثار چهره های ادبی همچون: پروین اعتصامی، شهریار، هوشنگ ابتهاج، محمد علی بهمنی، قیصر امین پور، عبدالجبار کاکایی، علیرضا قزوه دیده میشود.
فصل دوم نیز «نثر معاصر» نام دارد و به معرفی متون نویسندگانی مانند: محمدعلی جمال زاده، صادق هدایت، جلال آل احمد، محمود دولت آبادی، هوشنگ مرادی کرمانی، سیده اعظم حسینی و رضا امیرخانی اختصاص دارد.
در فصل سوم با عنوان «شعر نو» اشعار نیما یوشیج، احمد شاملو، فریدون مشیری، سهراب سپهری، فروغ فرخزاد، طاهره صفارزاده، محمدرضا شفیعی کدکنی، علی موسوی گرمارودی، کیومرث صابری، سید حسن حسینی و محمدرضا عبدالملکیان آمده است.
در فصل چهارم علاوه بر تحلیل مختصات « نثر ادبی»؛ زیباترین نمونه های آن نیز دیده می شوند که عبارت اند از: پرویز شاپور، مرتضی آوینی، محمدرضا سنگری، احمد عزیزی، محمود اکرامی فر، سید مهدی شجاعی، محمدرضا مهدیزاده، عبدالرحیم سعیدی راد، فریبا یوسفی و مریم سقلاطونی.
آخرین فصل این کتاب «موسیقی و سرود» نام دارد و سرودسرایان مشهوری همچون: حمید سبزواری، سپیده کاشانی، منصور تهرانی و ساعد باقری به چشم میآید.
از ویژگی های منحصر به فرد فارسی عمومی « هم قافیه باران» می توان به حضور پر رنگ شاعران جوان اشاره کرد. علیرضا بدیع، محمدسعید میرزایی، نغمه مستشار نظامی، حامد عسکری، فاضل نظری، محمدمهدی سیار، امید مهدی نژاد، میلاد عرفان پور، سید حمیدرضا برقعی و هادی فردوسی از این جمله اند.
آذین فرد در این کتاب سعی کرده قالب های ادبی ترانک، هایکو، مطروحه، کاریکلماتور، انواع طنز و انواع داستان را طرح و به ویژگی های آنها در قالب، شکل و بیان بپردازد.
این کتاب در مجموع آثار85 شاعر و نویسنده را شامل شده و در 212 صفحه با قیمت 15000 تومان منتشر شده است.