به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو همایش «اقتصاد سیاه» با موضوع بررسی حقوقی مبارزه با مفاسد اقتصادی و اشرافی گری به همت سازمان بسیج حقوقدانان و بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی(ره) در در دانشکده اقتصاد این دانشگاه برگزار شد. در این همایش احمد توکلی نماینده سابق مجلس گفت: برای ارائه راحت تر راهکار مقابله با فساد به نظر می رسد باید تعریف واحدی از فساد داشته باشیم فساد یعنی استفاده از قدرت عمومی برای مقاصد سیاسی و شخصی. بنده چندین سال است که گفته ام فساد در کشور ما سیستماتیک شده است.
وی با اشاره به فساد سیستماتیک گفت: فساد سیستماتیک به این معنا نیست که کل سیستم فاسد باشد؛ اگر این گونه بود که کل سیستم فاسد باشد ما اینجا نمی توانستیم جلسه بگیریم فساد سیستماتیک یعنی وقتی که دستگاه های مبارزه با فساد که شامل قوه قضاییه، پلیس، کمیسیون اصل 90 و غیره می شود تا حدی خود دچار فساد شده باشند و طبیعتا با این سیستم نمی توان علیه فساد مبارزه کرد. از طرف دیگر فساد سیستماتیک را می توان این گونه بیان کرد یعنی فساد در مجاری تصمیم گیری راه پیدا کرده در نتیجه فاسدان با اعمال نفوذ و قانونگذاری زمینه سازی فساد بیشتر را مهیا می کنند. البته این شکل خطرناک تری نسبت به مورد اول است چون لباس قانون می پوشد و به اسم قانون فساد می کند.
توکلی با اشاره به جرایم یقه سفیدها تصریح کرد: یقه سفیدها آدم های به ظاهر محترمی هستند که قانون و سیستم را به خوبی می شناسند و به طریقی فساد می کنند که ردی از آن نماند و به اصطلاح با پنبه سر می برند. قربانیان فساد این ها همان بیکاران، معتادان، زنان تن فروش و کودکان خیابانی هستند.
نماینده سابق مجلس با اشاره به فسادهای مکرر گفت: بنده تفاهمی از دو بانک که یکی دولتی و دیگری خصوصی بود دیدم که طبق آن هر یک از بانک ها می گفتند من به شرکت های تو وام می دهم و تو هم به شرکت های من وام بده تا سقف رعایت شود خب طبیعتا این خیانت است.
وی با اشاره به خرید و فروش خانه گفت: کسانی که در کار خرید و فروش خانه هستند و باعث سوداگری بازار شدند طبق قانون باید دو در هزار مالیات بدهند این یعنی هیچ این در حالی است که اگر کسی وارد عرصه تولید وسایل الکتریکی شود باید 25 درصد مالیات بدهد. البته ما یک زمانی خواستیم با این موضوع در مجلس مقابله کنیم که با تاثیرگذاری برخی نمایندگان مغرض این کار ما به جایی نرسید.
توکلی با اشاره به یکی از عوامل زمینه ساز فساد اقتصادی تحت عنوان پدیده درهای چرخان گفت: پدیده درهای چرخان یعنی مهاجرت کارکنان بخش های دولتی به خصوصی و بالعکس. یک زمانی عده ای آمدند و گفتند بیاییم قاضی های بازنشسته را جواز وکالت بدهیم خب معلوم است این قاضی که می خواهد وکیل شود بعد عمری قضاوت همه پیچ و خم ها را می شناسد و در دستگاه قضایی نفوذ دارد و این می تواند عامل فساد باشد.
نماینده سابق مجلس با اشاره به رئیس کل بانک مرکزی گفت: آقای سیف از بانک کارگزاران به ریاست کل بانک مرکزی منصوب شد خب در این صورت سیف که در بانک کارگزاران منفعت دارد نمی تواند آزادانه و بدون غرض در بانک مرکزی قانونگذاری کند.
وی با اشاره به وزیر صنعت کنونی گفت: بنده وقتی نماینده مجلس بودم یک عده از جوانان انقلابی از بورس کالا یک سری اسنادی برای من آوردند که در آن گفته می شد آقای نعمت زاده درصدد است که کالای پتروشیمی را از بورس کالا بیرون ببرد و آن را وارد بازار آزاد کند.بنده اولین کاری که کردم این بود که به مرکز پژوهش های مجلس سفارش تحقیق دادم در گزارش این تحقیق آمد اگر این اتفاق بیفتد هزار میلیارد تومان رانت ایجاد می کند. بنده به معاون رئیس جمهور در مورد این موضوع نامه دادم و او هم در جواب من گفت آقای نعمت زاده جواب قانع کننده ای نداد و بنده به شدت در مقابل این جریان می ایستم و خوشبختانه هم ایستاد و این اتفاق نیفتاد.
توکلی با اشاره به یکی از بسترهای فساد گفت: ورود دستگاه های امنیتی و نظامی به تجارت یکی از عوامل فساد است زمانی از یک سری کارهای سپاه تقدیر و از یک سری انتقاد کردم اگر سپاه بخواهد کاسبی کند کار خراب می شود ولی اگر یک زمانی مثل سردار نقدی بخواهد شرایط را برای کار تسهیل کند این موضوع اشکالی که ندارد بلکه پسندیده است.
نماینده سابق مجلس با اشاره به نقش شفافیت و آزادی در مبارزه با فساد گفت: بیشتر جرایم شب هنگام اتفاق می افتد چون مجرم احساس امنیت می کند هر کجا نور باشد یا نور بیفتد دزد کارش سخت تر می شود در یک سیستم غیرآزاد و مجموعه ای که رسانه هایش آزاد نیستند حتما فساد رشد پیدا می کند.
وی با اشاره به این حدیث پیامبر گفت: پیامبر فرمودند فقط ملتی را ستایش می کنم که ضعفیش بتواند حق خودش را افراد قوی بگیرد و این لزوم اهمیت آزادی در برخورد را می رساند.
توکلی در مورد یکی از راهکاهای مبارزه با فساد اقتصادی گفت: با توجه به اینکه اعتماد کافی به دستگاه رسمی وجود ندارد به نظر می رسد باید یک ستاد متشکل از افراد مناسب که شامب اساتید و حقوقدانان مطمئن هستند به وجود بیاید و پرونده های بزرگ به دست این ها سپرده شود هم چنین NGO ها هم باید تقویت شوند.
نماینده سابق مجلس در مورد یکی از کارهای سازمان دیده بان شفافیت و عدالت گفت: شناسایی ساختارهای فساد و ارائه پیشنهاد برای اصلاح آنها یکی از کارهای اصلی ما است اما در حال حاضر سازمان دیده بان شفافیت اولین سازمان این چنینی است که البته با افزایش این سازمان ها بهتر می توانیم با فساد کشور مبارزه کنیم.
گفتنی است؛ این مراسم با اهدای نشان مردمی فساد ستیزی به مازیار بیژنی کاریکاتوریست انقلابی، سیاح تهیه کننده برنامه پایش و همسر شهید حاج قلی زاده (شهید شاخص سازمان بسیج حقوقدانان) به پایان رسید