اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
محمد واحدی رئیس مرکز دانشجویی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران (صلح زیبا) در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به تمدید طرح تحریم 10 ساله ایران، گفت: متاسفانه از زمان تصویب برجام تاکنون موارد متعددی از تحریمهای جدید، تمدید تحریمها و تمدید وضعیت اضطراری از سوی دولت ایالات متحده به عناوین مختلف صورت گرفته است، که به طرق مختلف توسط مسئولین دولت یازدهم توجیه یا از پرداختن به آن سرباز زده شده است.
وی افزود: تصویب طرح تمدید تحریمهای 10 ساله ایران در مجلس سنا از سوی دولت آمریکا که نقض صریح برجام است در حالی به سوی اجرایی شدن میرود که دولت دموکرات ایالات متحده بارها تاکید کرده است که توان وضع تحریمهای بیشتر علیه کشورمان را دارد و میتواند تحریمهای قبلی را نیز بر اساس ادعاهایی همچون تروریسم یا حقوق بشر برگرداند.
واحدی تاکید کرد: این قانون که زیربنای تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه ایران به شمار میآید، اولین بار در سال 1996 با هدف جلوگیری از سرمایهگذاری کلان خارجی در بخش نفت و گاز ایران تصویب شد و از آن زمان یک بار در سال 2006 تمدید شده است.
وی افزود: بر اساس توافق هستهای، آمریکا و دیگر کشورهای امضاءکننده برجام، از تصویب هرگونه تحریم جدید مرتبط با مسئله هستهای منع شدهاند، در برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) در موارد متعددی به این قانون استناد کرده است که این قانون تعلیق میشود و در نهایت لغو خواهد شد.
این فعال دانشجویی اضافه کرد: در مجموع 15 بار نام این قانون در برجام آمده است که باتوجه به بندهای 5 گانه «4.2.1، 4.3.1، 4.3.2، 4.3.4 و 4.9.2» ضمیمه دوم برجام درباره ایسا و بند 5 (b)(2) قانون داماتو که نشان میدهد این قانون صراحتا تحریم هستهای به شمار می آید، نقض صریح برجام صورت گرفته است.
واحدی افزود: در صورتی که این قانون اجرایی شود عملا برجام از سوی طرف آمریکایی نقض شده است که طبق بند سوم مصوبه مجلس دولت موظف است هرگونه عدمپایبندی طرف مقابل در زمینه لغو مؤثر تحریمها یا بازگرداندن تحریمهای لغو شده و یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر را بهدقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف کرده و توسعه سریع برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد بهطوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنیسازی کشور به یکصد و نودهزار سو افزایش یابد.
وی گفت: از آن جایی که دولت جمهوری اسلامی ایران وظیفه احقاق حقوق ملت را در مجامع بین المللی دارد، انتظار میرود سریعا به نقض برجام واکنش مناسب را طبق قوانین و پروتکلها نشان دهد و با در نظر گرفتن منافع ملی به جای منافع حزبی و سیاسی از تعدی به حقوق ملت ایران جلوگیری کند.