اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، احمد رضی، رئیس دانشگاه گیلان که به دعوت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در نخستین سمینار گفت و گوهای فرهنگی ایران و شبه قاره هند شرکت کرده بود از دو دانشگاه در دهلی نو بازدید کرد و از نزدیک با ظرفیت های این دو دانشگاه آشنا شد.
در این بازدید که رایزن علمی ایران در هند و رئیس دانشگاه فردوسی مشهد نیز حضور داشت، احمد رضی در جلسات جداگانه با پروفسور احمد طلعت، رئیس دانشگاه ملی اسلامی و پروفسور حسنین، رئیس دانشگاه همدرد بر لزوم توسعه ارتباطات علمی میان دانشگاه گیلان و دانشگاه های هند تاکید کرد.
رئیس دانشگاه گیلان در مراسم اختتامییه سمینار «اشتراکات فرهنگی بین ایران و شبه قاره هند» درباره روابط زبانی و ادبی هند و ایران سخنرانی کرد.
وی زبان های هند و ایران را موجب آمیختگی فرهنگی دو کشور دانست و به ریشه های زبان های ایرانی هندی اشاره کرد و گفت: زبان های هند و ایران در واقع بازماندگان زبانی واحد به نام «هندو و ایرانی» هستند که علاوه بر هم خانواده بودن این زبان ها، عوامل مختلفی موجب شده است تا این زبان ها از دیرباز با یکدیگر در ارتباط باشند و بر یکدیگر اثر بگذارند که از جمله آنها می توان به گسترش مرزهای شرقی حکومت هخامنشی ایران (۵۲۱-۴۸۶ ق.م.)؛ روابط گسترده فرهنگی، علمی و تجاری ایران و هند در دوره ساسانی (۲۲۴-۶۵۱ م)؛ مهاجرت گروهی از ایرانیان زردشتی به گجرات در قرن دهم میلادی برای حفظ دین نیاکان خویش، مهاجرت گسترده ایرانیان فارسی زبان به هند؛ گسترش اسلام در شبه قاره توسط مبلغان فارسی زبان؛ به کارگیری زبان فارسی به عنوان زبان رسمی و اداری در دربار سلاطین هند؛ و همچنین تلاش فرهیختگان و دانشگاهیان ایران و هند در دورة معاصر برای توسعة روابط دو کشور اشاره کرد.
نخستین گفتگوی فرهنکی ایران و شبه قاره هند به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و مشارکت شورای روابط فرهنگی هند با حضور معاون رئیس جمهوری هند، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، سفیر کشورمان در هند و برخی از شخصیت های علمی و فرهنگی از ایران، هند، پاکستان، بنگلادش و افغانستان طی روزهای ۲۸ و ۲۹ دی ماه در مرکز بین المللی هند برگزار شد.
حامد انصاری، معاون رئیس جمهوری هند در سخنرانی خود در افتتاحیه این مراسم با اشاره به جایگاه فرهنگ در عصر حاضر گفت: فرهنگ را نمی توان از جامعه جدا کرد؛ در این میان دو کشور ایران و هند به قول جواهر لعل نهرو دو برادر بزرگ با فرهنگ و تمدن غنی و بزرگ هستند که باید مورد توجه جدی برای توسعه روابط و همکاری ها قرار گیرند.
معاون رئیس جمهوری هند با اشاره به سابقه فراوان و تاریخی روابط دو کشور ایران و هند گفت: زبان فارسی برای سالیان طولانی زبان هند بوده است و این زبان، نفوذ فراوانی در منطقه داشته است. روابط بسیار عمیق و ارزشمندی میان دو کشور و ملت برقرار بوده است که باید برای توسعه این روابط بیش از پیش تلاش کنیم.
معاون رئیس جمهوری هند به جهانی شدن و برخی از آثار مخرب آن اشاره کرد و گفت: بعد از طرح ایده جهانی شدن و گذشت زمان کوتاهی، موضوع همگرایی به طور جدی مطرح شد و باید برای دستیابی به همگرایی به ویژه در میان ملت های با عمق فرهنگی و تمدنی از ظرفیت های مشترک فرهنگی بهره برداری کرد و با ابزارهای تاثیرگذار مانند موسیقی، کتاب، سینما، رسانه و غیره در جهت این همگرایی تلاش و جدیت به کار برد.
ابوذر ابراهيميتركمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي هم در آيين افتتاحيه اين سمينار با بيان اينكه برپایی این دور از گفتوگوهای اندیشمندان ایران و شبه قاره از آن رو حائز اهمیت است که امروزه آسیا که مرکز پیدایش نخستین و مهمترین تمدنهای بشری و خاستگاه انبیا و ادیان و مکاتب معنوی و عرفانی بزرگ بوده است، دستخوش منازعات و بحرانهاي سیاسی، فرهنگی و امنیتی بسیاری، از جمله چالش افراطگرایی شده است، گفت: به یقین گفتوگوی فرهنگی میتواند یکی از کارسازترین و مؤثرترین راهکارهای ایجاد منطقهگرایی آسیایی برپایه وجود تاریخ، فرهنگ و تمدن و سرنوشت مشترک به شمار آید.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با بیان اینکه داشتن یک رابطه فرهنگی پایدار، فعال، رو به گسترش و سازنده با کشورهای شبه قاره هند جزو اولویتهای جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود، تأكيد كرد: بر این باوریم که چنین رابطهای میتواند نقش مؤثر و سازندهای در ثبات منطقه و همچنین شکوفایی و گسترش ارتباطات و همکاریها در سایر بخشها داشته باشد.
وي خاطرنشان کرد: با اذعان به این مهم، دبیرخانه دايمی گفتوگوهای فرهنگی در سازمان فرهنگ به منظور تسهیل و فراهمسازی امکان ارتباط مستمر بین نخبگان و اندیشمندان ایران با سایر کشورها تأسیس شد و حضور رؤسای برخی از دانشگاههای برتر جمهوری اسلامی ایران در این نشست، شاهدی بر عزم و اراده جدی ایران براي توسعه و گسترش روابط علمی و فرهنگی میان اندیشمندان و دانشگاهیان ایران و شبه قاره است.