اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
فریبرز حاجیوند، مسئول مرکز جنبش نرمافزاری قرارگاه شهید باقری سازمان بسیج دانشجویی در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشگاه، گفت: جنبش نرم افزاری ناظر بر تحول در دانشگاه و علوم انسانی است اما چون هم دانشگاه و هم علوم انسانی ما کاملا وارداتی است و اساتید نیز یا تحصیل کرده غرب هستند و یا در دانشگاهی درس خوانده اند که محتوای علمی آنها از غرب آمده است؛ بنابراین با این رویه ما به دولت اسلامی و تمدن نوین اسلامی دست نمی یابیم.
وی با بیان اینکه بخش عمده ای از مشکلات کشور هم به خاطر همین اسلامی نبودن دولت است، افزود: مشکلات موجود به ذات انقلاب و اسلام ربطی ندارد، البته وضع قابل ارتقا و بهبود است و همین داشته هایی هم که داریم اگر به درستی اجرا شوند، خیلی از مشکلات حل می شود. در هر حال چون روح سکولاریسم در وجود مسئولان ما دمیده شده، بنابراین به جای استفاده از مبانی انقلاب اسلامی، از مبانی لیبرالیسم سرمایه داری استفاده می کنند؛ خصوصا در دولت فعلی که دقیقا امورات را بر اساس مبانی علوم انسانی غربی پیش می برد. به عنوان نمونه برجام بر اساس نظریه واقع گرایی ساختاری در سیاست بین المللی که توسط غربی ها ارائه شده شکل گرفت.
مسئول مرکز جنبش نرم افزاری قرارگاه شهید باقری گفت: بر اساس نظریه واقع گرایی ساختاری در سیاست بین المللی، عده ای ابر قدرت و عده ای هم جهان سومی هستند؛ بنابراین کشورهایی که طالب پیشرفت هستند باید واقع بین باشند و ساختار نظام بین المللی را که دارای کدخدا و ساختار است را، بپذیرند تا بتوانند به پیشرفت دست پیدا کنند.
حاجیوند با اشاره به اینکه هر کشوری بر اساس نظریه واقع گرایی ساختاری در سیاست بین المللی ساختار نظام سلطه را بپذیرد دیگر نمی تواند در مقابل غرب بایستید، افزود: هر کشوری که برای پیشرفت چارچوب نظام سلطه را بپذیرد دیگر نمی تواند برای غرب چالش ایجاد کند؛ مانند مالزی که این ساختار را پذیرفته تا شاید چند سرمایه گذار در این کشور سرمایه گذاری کند؛ البته در دولت روحانی هم می گویند یکی از اصول اساسی توسعه بحث سرمایه گذاری خارجی است و مدام بر روی آن تاکید می کنند و با مغالطه نیز آن را به اقتصادمقاومتی ربط می دهند، در حالی که هیچ ربطی به آن ندارد.
وی با بیان اینکه بر اساس واقع گرایی ساختاری دولت دارد وابستگی را تئوریزه می کند، تصریح کرد: رهبر انقلاب جنبش نرم افزاری را مطرح کردند تا در جامعه به یک گفتمان تبدیل شود و جامعه علمی هم خودباختگی را از خود طرد کند و بر اساس خود باوری و با نگاه به تمدن نوین اسلامی شروع به تولید علم در عرصه های مختلف به خصوص علوم انسانی کند.
مسئول مرکز جنبش نرم افزاری قرارگاه شهید باقری گفت: برای تحقق جنبش نرم افزاری باید یک حرکت علمی جامع در دو زمینه تربیت نیروی انسانی و تولید علم که تامین کننده نیازهای انقلاب اسلامی باشد، شکل بگیرد و این باید توسط حکومت محقق شود؛ اما متاسفانه دولت تن به این قضیه نمی دهد و دانشگاه ها هم که مدیران آنها را دولت تعیین می کند، باز تن به این موضوع نداده اند.
حاجیوند با بیان اینکه در بحث انتخابات آتی با این شرایط که پیش می رویم ضرورت دارد دولتی روی کار بیاید که علوم انسانی موجود که به قول رهبری ذاتا مسموم است و نمی توان براساس آن کشور را اداره کرد را دچار تحول و تغییر کند، اظهار کرد: اگر دولتی به اسم انقلابی گری و حمایت از نظام روی کار بیاید و بعد از چهار سال موفق نباشد به شدت مردم نسبت به نظام بی اعتماد می شوند بنابراین اعتقاد دارم که مسئله اصلی قبل از وحدت و انتخابات این است که بایدتکلیف خود را روشن کنیم و ببینیم که بالاخره می خواهیم دولت را چگونه اداره کنیم؟ آیا می خواهیم اقتصاد مقاومتی را بر مبنای اقتصاد سوسیالیستی و لیبرالیستی پیاده و یا تحول اساسی ایجاد کنیم.
وی لازمه اسلامی شدن دولت را تحول در علوم انسانی و جنبش نرم افزاری دانست و افزود: رهبر انقلاب سال 79 در جمع دانشجویان دانشگاه امیرکبیر بحث جنبش نرم افزاری را مطرح کردند و منظور شان هم از جنبش نرم افزاری این است که این جنبش یک جنبش همه جانبه و فراگیر در جامعه علمی اعم از حوزه و دانشگاه است و باید در راستای تولید علم به معنای عام چه در علوم انسانی، چه در علوم تجربی و چه علوم فنی و تولید نرم افزارهای اداره جامعه نقش ایفا کند.
مسئول مرکز جنبش نرم افزاری قرارگاه شهید باقری با اشاره به اینکه دولت ما اسلامی نیست، چون در اداره کشور از اقتصاد لیبرالی، دیپلماسی غربی و اصول مدیریت غیراسلامی بهره می گیرد، گفت: این رویکرده ثمره علوم انسانی غربی است که در دانشگاه ها ارائه می شوند.
حاجیوند اضافه کرد: همه زمینه هایی که مربوط به امور اجرایی و دولت می شود از غرب گرفته شده از طرفی یکی از دو رکن اساسی دولت که رکن اول آن علوم انسانی می شود و رکن دوم آن کارگزاران نظام هم به معنای واقعی اسلامی نیستند و در واقع دولتی ها انسان های برتر از انقلاب اسلامی نیستند؛ چون آنها کسانی هستند که در دانشگاهی درس خواندند که 80 سال پیش وارد ایران شده و بعد از انقلاب هم محتوا، ساختار و اساتید خودش را حفظ کرده است.
وی اظهار کرد: در اواخر دهه 50 انقلاب فرهنگی شکل گرفت تا دانشگاه ها متحول شوند، اما دیدند که کار به این آسانی نیست؛ به همین دلیل یک گروه معارفی تشکیل و دانشگاه از وجود برخی اساتید تصفیه شد. در واقع یک سری تغییرات شکلی صورت گرفت و کلیت قضیه حفظ شد. واقعیت این است که فقط مقداری قید و بند به دانشگاه زده ایم و چه بسا امروز وضعیت هم بدتر شده است چون روشنفکران و جریانات فکری در دانشگاه ها گسترش پیدا کرده اند و نتیجه آن شده که خروجی دانشگاه های ما خروجی نیست که در راستای آرمان های انقلاب اسلامی باشد.
مسئول مرکز جنبش نرم افزاری قرارگاه شهید باقری با بیان اینکه اگر برخی نهادهای انقلابی فعال در دانشگاه ها هم نباشد قطعا تمام خروجی های دانشگاه افراد سکولار، مارکسیست و لیبرالی خواهند بود، گفت: یک فاجعه ای که با آن مواجه هستیم بحث استعمار نرم است. در واقع دانشگاه های ما امروز به قوی ترین ابزار بسط استعمار نرم در کشور شده اند.
حاجیوند با اشاره به اینکه یکی از تبعات استعمار نرم این است که فارغ التحصیل دانشگاهی ما پس از صرف میلیون ها تومان از اموال بیت المال، مهاجرت به کشورهای اروپایی و آمریکایی را به خدمت کردن در کشور خود ترجیح می دهد، اضافه کرد: برای تحصیل یک دانشجوی مقطع لیسانس در دانشگاه سراسری بالغ بر 100 میلیون تومان هزینه می شود و بر این اساس سالانه بالغ بر 50 تا 150 هزار میلیارد دلار به دلیل مهاجرت فارغ التحصیلان دانشگاه های کشور منابع هدر می رود.
مسئول مرکز جنبش نرم افزاری قرارگاه شهید باقری با بیان اینکه امروز دانشگاه نه تنها در مسیر آرمان های امام و انقلاب نیست بلکه برای نظام نیز هزینه هایی داشته است، گفت: تولید علم و تربیت نیروی انسانی دو خروجی دانشگاه محسوب می شوند که در خصوص تولید علمی که در دانشگاه صورت می گیرد؛ رهبر معظم انقلاب فرمودند 70 درصد مقالات ما ناظر بر مسائل داخلی نیست. یعنی صرفا مقالاتی به نام ISI نوشته می شود تا یک استاد و دانشجو بتوانند از امتیاز این مقالات استفاده کنند. آمار دیگری که رهبر انقلاب ارائه کردند این است که تنها 5 تا 6 درصد رساله های دکترا به درد به خور هستند و 95 درصد این رساله ها در راستای دست کم نیازهای جامعه ایران و آرمان های انقلاب نیست.