اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، دانشگاه فردوسی مشهد با هدف گسترش و اعتلای زبان فارسی، پاسداشت یاد و خاطره شاعر خراسانی استاد محمد قهرمان و به منظور معرفی و تشویق نشر آثار علمی و پژوهشی این استاد، مبادرت به اعطای جایزه ادبی کرده است.
این اولین جایزه ادبی دانشگاهی است که در پاسداشت محمد قهرمان شاعر خراسانی طراحی شده است، قهرمان از اساتید و شاعران سبک صائب خراسانی بود که با شاعرانی چون بهار تعامل ادبی وفکری داشته است.
محمد جعفری یاحقی، استاد گروه آموزش ربان وادبیات فارسی در نشست خبری که به همین منظور در سالن شورای دانشگاه فردوسی برگزار شد، در خصوص استاد محمد قهرمان، این شاعر خراسانی، گفت: توانایی شعری استاد بیشتر در سبک صائب و شعرهای محلی بود و بخش هایی از شعرهای خوب او مربوط به این دو سبک شعری است.
استاد قهرمان سنبل شعر خراسان است
وی با تاکید بر این که قهرمان در سبک محلی ممتاز بود و به گویش تربتی شعر میگفت، افزود: استاد قهرمان با تشویق بهار به سمت شعر محلی کشیده و این تشویق های بهار در رشد شعر محلی او تاثیرگذار بود.
جعفری یاحقی بیان کرد: قهرمان از حافظه شعری خوبی برخورداربود همچنین وزن را خوب می شناخت و به این ترتیب بلافاصله به دیگران درخصوص اشعارشان تذکر می داد.
استاد دانشگاه فردوسی مشهد، خاطرنشان کرد: بین استاد و شاعرانی چون صائب، شفیعی و بهار رابطه دوستی و تعامل فکری و ادبی خوبی برقرار بود با وجود این که هر سه آنان اختلافاتی در سبک شعری داشتند.
وی متذکر شد: شفیعی، قهرمان را سنبل شعر خراسان میدانست ولی با این وجود این شاعر خراسانی به خوبی معرفی نشده است.
جعفری یاحقی بیان کرد: قهرمان در قبل انقلاب از دوستان نزدیک مقام معظم رهبری بود و معظم له تا سالهای آخر عمر این شاعر به او ارادت داشتند.
دادن جایزه ادبی استاد قهرمان به آثار برتر ادبی مربوط به سبک صائب و دوره صفویه
در ادامه نشست فتوحی، استاد گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد، با اشاره به این که قهرمان بیشتر به ادبیات دوره صفویه می پرداخت،گفت: استاد 10 دیوان ادبی دوره صفویه را تسهیل کرده و بر آنها شرح و حواشی نوشته است.
وی افزود: قهرمان 10 هزار صفحه از منابع دوره صفویه را بازسازی کرد که از این تعداد 200 هزار بیت شعری است.
این استاد ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: این شاعر از مدافعان شعر هندی بود و به این دلیل عصر صفویه را دوران انهداد ادبیات نمی دانست.
فتوحی بیان کرد: قهرمان معتقد بود که بخش ادبیات دوره صفویه است که بر تداوم فرهنگی ایران تاثیر داشته است.
وی در خصوص جایزه ادبی قهرمان، خاطر نشان کرد: این جایزه به منظور گسترش و اعتلای زبان فارسی و معرفی و نشر آثار پژوهشی ادبی سبک هندی اعطا خواهد شد و مرکز آثار و مفاخر دانشگاه فردوسی مشهد و همچنین گروه زبان وادبیات فارسی این دانشگاه صاحب امتیاز این جایزه ادبی است.
این استاد دانشگاه فردوسی مشهد، متذکر شد: دبیرخانه این جایزه ادبی هر سه سال به آثار برتر ادبی که مربوط به سبک صائب و دوره صفویه باشند، جایزه میدهد.
منزل استاد قهرمان تبدیل به مرکز فرهنگی مشهد می شود
در ادامه جلسه آصفی، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد با اشاره شورای شهر بنا دارد که به منظور معرفی استاد قهرمان المان و پروژهایی در خصوص این شاعر خراسانی در بلوار وکیل آباد،کوچه منتهی به منزل او اجرایی کند، گفت: منزل استاد نیز تبدیل به مرکز فرهنگی مشهد می شود و این امر در کمیسیون فرهنگی شهر مصوب شده است.
وی در ضمن سخنان خود با تاکید بر این که ارتباط خوبی بین دانشگاه فردوسی و شورای شهر ایجاد شده است، افزود: دانشگاه در مهندسی برنامه ریزی شورای شهر می تواند نقش خوبی داشته باشد.
آصفی بیان کرد: تاکنون بین شورای شهر و این دانشگاه جلسات متعددی برگزار شده، همچنین تفاهم نامه ای نیز منعقد گردیده است.
عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر مشهد به اقدامات شورای شهر اشاره و خاطرنشان کرد: سند چشم انداز شهر اصلاح شده و به مدیریت شهری نیز ابلاغ گردیده است و در این راستا سند فرهنگی شهر را نهادینه کرده ایم.
لازم به ذکر است در ضمن مرکز آثار و مفاخر دانشگاه فردوسی در نظر دارد که مقالات،عکس و نامه های قهرمان به بزرگان ادب را منتشر کند