به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، حاشیه نشینی در شهرهای مختلف از دیرباز به عنوان یکی از ناهنجاریهای شهری مطرح بوده که علل متفاوتی دارد. با وجود توسعه و آبادانی شهرهای بزرگ در کشور شاهد حاشیه نشینی در این مناطق هستیم که سبب بروز مشکلات اجتماعی فراوانی در حوزه شهر و مدیریت شهری میشود.
بیکاری، فقر، عدم دسترسی به امکانات زیر ساختی شهرها مانند انرژی، اعتیاد و بروز مشکلات اجتماعی متعدد از جمله مشکلاتی است که جمعیت حاشیه شهر با آن روبرو هستند. سرقت، نزاعهای دسته جمعی، خرید و فروش مواد مخدر، تجاوز به عنف،فروش کودکان از جمله آسیبهایی است که شغل برخی از زنان و مردان این منطقه محسوب میشوند. عده ای از مهاجران حاشیه نشین مشهد ازاستان های سیستان وبلوچستان، خراسان شمالی و جنوبی و گلستان بوده اند البته بخشی از مهاجرت ها هم درون استانی است که از شهرهای کاشمر، نیشابور، سبزوار ، تربت حیدریه و ... مهاجرت کرده و در حاشیه شهرساکن شده اند.
حاشیه نشینی را میتوان مهمترین معضل توسعه یافتگی دانست. شهر مشهد نیز با وجود بارگاه منور رضوی مورد توجه بیشتر آحاد جامعه ایرانی قرار دارد. براساس آمار رسمی، بیش از یک میلیون حاشیه نشین ساکن شهر مشهد هستند که این میزان در مقایسه با جمعیت 7 میلیونی حاشیه نشین کشور، یک هفتم این تعداد را شامل میشود، ثبت یک سوم از جمعیت شهر مشهد به صورت حاشیهنشین نشاندهنده این است که مشهد بیشترین جمعیت حاشیهنشین کشور را دارد
.
مدتی است که برای کاهش آسیبهای اجتماعی و رفع مشکلات و محرومیت از حاشیه شهر مشهد ارگانهای مختلفی مانند سپاه و بسیج در کنار دیگر نهادها اقداماتی را انجام میدهند. در همین راستا دانشجویان نیز با همت بلندی در این عرصه وارد شدهاند.
اردوهای جهادی دانشجویی نیز که در مناطق محروم روستایی انجام میشد مدتی است که با برنامه ریزیهای صورت گرفته توسط دانشجویان به رفع مشکلات و محرومیت شهر مشهد و دیگر شهرهای بزرگ استان رو آوردهاند و در همین راستا اقدام به راه اندازی جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) خراسان رضوی کردهاند.
گام بلند دانشجویان در رفع محرومیت در حاشیه شهرها
هادی جویباری مقدم در گفتوگو با خبرنگار این خبرگزاری به بیان توضیحاتی پیرامون فعالیت این جمعیت دانشجویی در حاشیه شهر مشهد و دیگر شهرهای استان پرداخت.
وی گفت: مسئله آسیب های اجتماعی و نگرانی های رهبری معظم انقلاب پیرامون این موضع باعث شد این مسئله به عنوان یک دغدغه و زمینه برای فعالیت در میان دانشجویان با یک سازماندهی تحت عنوان جمعیت امام حسن(ع) شروع به کار کند.
مسئول جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) خراسان رضوی بیان کرد: جمعیت امام حسن(ع) برای کمک رسانی و نقش آفرینی به صورت مستمر و اثرگذار در کالبد گروههای جهادی جهت ورود به موضوع آسیب های اجتماعی بنیان گذاری شده است. این جمعیت با حفظ هویت گروههای جهادی به عنوان یک نهاد با بدنه دانشجویی زمینه انجام فعالیت مشترک و منسجم دانشجویان و عموم مردم را فراهم کرده و با تشکیل بانک اطلاعات از نیازهای مناطق و اقدامات در حاشیه شهرها و همچنین توانمندسازی گروههای جهادی مردمی و دانشجویی درصدد استمرار خدمت رسانی در مناطق حاشیه شهر برخواهد آمد.
این فعال دانشجویی خاطرنشان کرد: این جمعیت در حال سازماندهی و راه اندازی جمعیت امام حسن (ع) در سطح تمامی دانشگاههای سطح شهر مشهد و شهرستانهای هدف در سطح استان می باشد که هدفگذاری اصلی جمعیت امام حسن (ع) در خراسان رضوی علاوه بر کار بر روی مسائل فرهنگی معیشتی تحصیلی و ... مردم منطقه، به صورت خاص بر روی افراد بازمانده از تحصیل و نخبگان مستعد بازمانده از تحصیل و خانواده های آنان خواهد بود.
فعالیت بیش از 300 دانشجو در جمعیت امام حسن(ع) خراسان رضوی
وی با بیان اینکه جمعیت امام حسن(ع) خراسان رضوی با هدف محرومیت زدایی از حاشیه شهرهای استان از قریب سه ماه پیش فعالیت خود را آغاز کرده است، گفت: این جمعیت فعالیتهای مختلفی در عرصههای گوناگون داشته است و هم اکنون بیش از 300 دانشجو در شهرهای مختلف استان و از دانشگاههای مختلف در این جمعیت در حال فعالیت هستند.
این فعال دانشجویی با بیان اینکه عرصه فعالیتهای این جمعیت در حاشیه شهرهای استان فرهنگی، هنری، علمی، عمرانی، تبلیغی و اشتغال زایی است، بیان کرد: در برگزاری این کلاسها دانشجویان و طلبهها با ما همکاری میکنند.
جویباری مقدم ادامه داد: در راستای اروهای جهادی و محرومیت زدایی در مناطق محروم روستایی تصمیم بر آن شد تا فعالیتهای جهادی در حاشیه شهرها نیز انجام شود تا قدری از این فقر و محرومیت کاسته شود چرا که توجه به حاشیه شهرها از دغدغههای مقام معظم رهبری است.
این دانشجو با بیان اینکه یک سوم جمعیت مشهد در حاشیه شهر زندگی میکنند، توجه به این بخش از شهر مشهد را مهم دانست و افزود: جمعیت امام حسن در دانشگاههای فردوسی، غیر انتفاعی و حوزه بسیج دانشجویی امام حسین(ع) مشهد تشکیل شده که مراکز غیر انتفاعی زیر حوزه بسیج دانشجویی خیام مشهد مشغول به فعالیت هستند.
وی با اشاره به فعالیت دانشجویان در قالب این جمعیت در شهرستانهای استان ادامه داد: همچنین در شهرستانهای تربت حیدریه و کاشمر در دانشگاههای دولتی این جمعیت تشکیل شده است و اقداماتی را نیز انجام دادهاند.
مسئول جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) خراسان رضوی با اشاره به همکاری گروههای پزشکی- درمانی و روان شناسی با این جمعیت، بیان کرد: گروههای مختلف از طریق بسیج دانشجویی دانشگاهها به ما معرفی میشوند و یا اینکه این گروهها به صورت مستقل با ما همکاری میکنند.
چگونگی فعالیت جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) در حاشیه شهرها
جویباری مقدم در ادامه سخنانش به چگونگی فعالیت جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) در حاشیه شهرها اشاره کرد و افزود: ما در یک بازه زمانی سه ماهه خانوارهای محروم و زنان سرپرست خانوار را شناسایی میکنیم و برای این تعداد خانواده کمیته اشتغال زایی در زمینه مشاغل خانگی و تولید کلاس آموزشی برگزار میکند.
وی ادامه داد: البته باید یادآور شد بسیاری از کلاسهای علمی، فرهنگی و آموزشی ه در این مناطق برگزار میشود تنها مختص این خانوادهها نیست بللکه برای عموم مردم برگزار میشود و دیگران نیز میتوانند از این کلاسها استفاده کنند.
مسئول جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) خراسان رضوی بیان کرد: در حال حاضر این جمعیت متشکل از دانشجویان دانشگاههای مشهد در دو منطقه همت آباد و اسماعیل آباد مشهد به صورت سازماندهی شده و چهار منطقه دیگر این شهر از جمله شهرک شهید رجایی، شهرک شهید باهنر، پنجتن و همچنین دو شهرستان کاشمر و تربت حیدریه مشغول به فعالیت هستند که در منطقه همت آباد سه گروه فعال هستند.
توزیع 1000 غذا در بین زائرین حسینی و 861 مورد لوازم التحریر در 5 شهرستان
جویباری مقدم در ادامه توضیحات پیرامون فعالیت این جمعیت در حاشیه شهر مشهد به توزیع 1000 غذا در بین زائرین حسینی به نیابت شهید بزرگوار محسن حججی و بیش از 100 بسته مواد غذایی در بین خانوادههای محروم اشاره و تصریح کرد: این حرکت با حمایت خیرین انجام شده است.
این فعال دانشجویی همچنین به اجرایی شدن طرح ارمغان مهر از ابتدای مهر ماه سال جاری در این مناطق اشاره و بیان کرد: 861 مورد لوازم التحریر به کمک خیرین جمع آوری شده و در پنج شهر مشهد، تربت حیدریه، سرخس، کاشمر و صالح آباد توزیع شده است.
حاکم شدن فرهنگ فقر مهمترین مشکل در حاشیه شهر
جویباری مقدم در بخش دیگری از سخنانش یکی از مشکلات حاشیه شهرها را وجود فرهنگ فقر دانست و گفت: متاسفانه طی کمکهای موسسات خیریه به این مناطق ما با فرهنگی روبرو هستیم که به دنبال کمک گرفتن است و فرهنگی را میبینیم که میخواهد مردم فقیر بمانند.
این فعال دانشجویی تاکید کرد: ما با کمک گروههای مددکاری و کمیته اشتغال زایی سعی در از بین بردن این فرهنگ و جایگزین کردن آن با فرهنگ تولید و اشتغال را داریم که البته رسیدن به این مهم زمان بر است.
مسئول جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) خراسان رضوی ادامه همچنین به فعالیت کمیته اشغال زایی در مناطق حاشیه شهر مشهد اشاره کرد و با مهم دانستن جایگاه تولید در میان خانوادههای کم درآمد، افزود: این کمیته با بررسی بازار هدف به زنان سرپرست خانوار و خانوادههای نیازمند آموزش تولید در خانه را میدهد.
وی افزود: ما به عنوان یک واسطه محصولات تولید شده را به فروشنده و بازار هدف عرضه میکنیم. همچنین با ارگانهای مختلف برای به کارگیری افراد توانمند از این مناطق رایزنیهایی انجام شده است.
جویباری مقدم تاکید کرد: فعالیتهای جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) در استان در زمینههای مختلف است و این جمعیت یک خیریه نیست بلکه در عرصههای مختلف اقدام به رفع محرومیت میکند که خوشبختانه در فراخوانهایی که داده میشود دانشجویان بسیاری علاقمند به حضور و فعالیت در این جمعیت هستند.
مسئول جمعیت دانشجویی امام حسن(ع) خراسان رضوی در پایان یادآور شد: دانشجویان برای آگاهی بیشتر زا فعالیتهای این جمعیت میتوانند به کانال رسمی جمعیت دانشجویی امام حسن علیه السلام در خراسان رضوی از طریق تلگرام به آدرس @ hadiju و لینک گروه جمعیت دانشجویی امام حسن خراسان رضوی به آدرس https://t.me/joinchat/FnvD2wu25qRzeYhIgivRFg مراجعه کنند و در جریان فعالیتهای این جمعیت قرار گیرند.