کد خبر:۶۷۱۴۶۹
گزارشی از یک انتخابات پر حاشیه

پشت‌پرده انتخابات شورای ناظر بر نشریات دانشجویی وزارت علوم چه می‌گذرد؟/ کلاه سرتان نرود!

این روز‌ها با توجه به نزدیکی به ایام انتخاب اعضای این کمیته بازهم زخم‌های کهنه سالیان گذشته سر باز کرده است. مهندسی، تخلفات گسترده، حذف نشریات ناهمسو با مسئولین و ... در انتخابات این شورا به چشم می‌خورد.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو_ سیدامیر محجوب؛ «شورای ناظر بر نشریات دانشجویی» شاید عالی‌ترین مرجع رسیدگی به مشکلات فعالین این عرصه در دانشگاه‌ها باشد. این روز‌ها با توجه به نزدیکی به ایام انتخاب اعضای این کمیته بازهم زخم‌های کهنه سالیان گذشته سر باز کرده است. مهندسی، تخلفات گسترده، حذف نشریات ناهمسو با مسئولین و ... در انتخابات این شورا به چشم می‌خورد. در رقابت‌های انتخاباتی شورای ناظر بر نشریات دانشجویی شاهد تخلفات و شیطنت‌هایی هستیم که نه تنها نتیجه انتخابات، بلکه محتوا و راه و روش نشریات دانشگاه را نیز به کلی عوض می‌کنند. شاید برای شما نیز این سوالات مطرح باشد که برای انتشار یک نشریه چه کار‌هایی باید انجام دهید؟ جهت شرکت در انتخابات شورای ناظر به چه نکاتی باید توجه کنید؟

اگر شما هم مایلید یک نشریه دانشجویی داشته باشید باید درخواست کتبی خود را با اعلام مشخصات خود و مدیر مسئول، سردبیر، نام نشریه، زمینه و ترتیب انتشار به انضمام تصریح به پایبنـدی بـه قـانون اساسـی به دبیرخانه شورای ناظر بر نشریات دانشجویی زیر مجموعه معاونت فرهنگی دانشگاه ارسال کنید. پس از اخذ مجوز از این شورا می‌توانید مطابق آیین‌نامه‌های نشریات دانشجویی فعالیت خود را آغاز کنید. شورا همواره برعملکرد شما نظارت می‌کند. همچنین طبق آیین‌نامه ضوابط ناظر بر فعالیت نشریات دانشگاهی، کلیه نشریاتی که در محدوده دانشگاه‌ها توزیع می‌شوند، نشریه دانشگاهی محسوب و تحت شمول این شورا قرار می‌گیرند.

شورای ناظر بر نشریات دانشجویی از معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه (رئیس کمیته)، نماینده تام‌الاختیار و دائم دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، یک حقوقدان به انتخاب رئیس دانشگاه، سه نفر عضو هیأت علمی دانشگاه به انتخاب شورای فرهنگی دانشگاه، مدیر امور فرهنگی دانشگاه (دبیر کمیته) و سه نفر از مدیران مسئول نشریات به انتخاب مدیران مـسئول نـشریات دانـشگاه (یـک نفر به عنوان عـضو علی‌البدل) تشکیل می‌شود.

عدم اطلاع‌رسانی به موقع و سراسری یکی از مشکلاتی است که مدیران نشریات از آن گلایه می‌کنند. مطابق آیین‌نامه، کارشناس نشریات باید اطلاعیه ثبت نام کاندید‌ها را به اطلاع همه مدیران مسئول نشریات برساند. زمان درنظر گرفته شده برای ثبت نام کاندید‌ها نباید کمتر از سه روز کاری باشد. اطلاعیه ثبت‌نام با درج کلیه اطلاعات لازم از قبیل: موضوع برگزاری انتخابات، زمان برگزاری انتخابات، شرایط مورد نیاز، روز‌ها و ساعات ثبت نام و محل ثبت نام و مدارک لازم و ...، می‌بایست به مدیران مسئول کلیه نشریات دانشگاه) اعم از فعال و غیرفعال (اعلام شود. حواستان خوب جمع باشد که کارشناس نشریات موظف است اطلاعیه مذکور را بر روی پایگاه اطلاع رسانی معاونت فرهنگی و یا دانشگاه قرار داده و هم چنین مفاد اطلاعیه را از طریق ایمیل و پیامک و دیگر نرم افزار‌های اینترنتی اطلاع رسانی و برای کلیه مدیران مسئول ارسال نماید و آن را بر روی تابلو‌های اعلانات نصب و هم چنین جهات اطلاع رسانی و نصب در تابلو اعلانات، برای کلیه معاونان فرهنگی دانشکده‌ها و پردیس‌ها و خوابگاه‌ها و ... زیر مجموعه دانشگاه ارسال نماید.

توجه کنید که فاصله میان اتمام فرآیند اطلاع‌رسانی و روز آغاز ثبت نام، نباید کمتر از سه روز کاری باشد. در هنگام ثبت نام هم مشخصات و مدارک خود را کامل تحویل دهید تا بهانه به دست آنان که خودتان می‌دانید ندهید. کارت دانشجویی یا گواهی اشتغال به تحصیل در نیمسال جاری دانشجویان و یا کارت پرسنلی و یا عضویت هیأت علمی کارکنان و اعضاء هیأت علمی، پروانه انتشار نشریه و یک نسخه از یکی از شماره‌های نشریه که در یک سال گذشته منتشر شده باشد را همراه خود داشته باشید.

چند نفر به چند نفر!
تنها دو نفر از ۹ نفر عضو رسمی و دارای حق رای این شورا را مدیران مسئول نشریات دانشجویی تشکیل می‌دهند. احتمالا این نکته به ذهن شما می‌آید که ۲ نفر در مقابل هفت نفر تاثیر چندان خاصی ندارند و حضور دانشجویان در این شورا تشریفاتی و بی‌فایده است. اما از این نکته غافل نشوید که دانشجویان در اکثر دانشگاه‌ها به عنوان اعضای پویا و تاثیرگذار این جلسات همواره نقش مهمی در هدایت آرا و نظرات شورا دارند.

شورای نظارت بر نشریات دانشجویی به صورت ماهانه برگزار می‌شود و در این جلسات به درخواست‌های صدور مجوز انتشار نشریات دانشگاه، نقدو بررسی نشریات منتشر شده، پیگیری شکایات و موارد اختلافی پیگیری می‌شود. غیر از این‌ها برگزاری دوره‌های آموزشی مورد نیاز نشریات دانشگاه نیز در این شورا انجام می‌شود. شاید بپرسید حالا مگر چقدر این دوره‌ها بر عملکرد نشریات تاثیر دارند؟! توجه کنید که طبیعتا اساتید مدعو و محتوای پیش بینی شده در دوره‌های آموزشی باعث جهت دهی به دانشجویان و صاحبان نشریات خواهد شد. دانشجویان در برخی از دانشگاه معترضند که مسئولین به وسیله برگزاری کارگاه‌های نشریات دانشجویی (حضور در کارگاه برای مدیران مسئول نشریات الزامی است) و دعوت از اساتیدی خاص تلاش می‌کنند خط فکری و قلم نشریات دانشجویی را به سمت سوی تفکرات حزبی و عقیدتی هدایت کنند. این دو تخلف باعث شده تا نتایج انتخابات قابل پیش بینی و مهندسی شده باشد.

زنده نباد مخالف من!
مسئولین برخی دانشگاه‌ها مجوزات نشریات ناهمسو را تعلیق و ابطال می‌کنند تا آنان نتوانند در انتخابات شورای ناظر شرکت کنند. مثلا شنیده‌ها از دانشگاه فردوسی مشهد حاکی از این مدل تخلفات بوده اند، در این دانشگاه ضمن تعلیق مجوز برخی نشریات کارگاه نشریات دانشجویی نیز کاملا هدف‌مند برگزار شده است.

قانون این امکان را به شورای نظارت می‌دهد تا در دانشگاه‌ها نشریات ناهمسو با خود را به بهانه‌های مخلف حذف و رد صلاحیت کند. این شورا می‌تواند به درخواست مجوز نشریات ناهمسو با خود رسیدگی نکند و آن‌ها را به تعویق بیاندازد تا آنان نتوانند در انتخابات شرکت کنند. در صورت برخورد با این گونه موارد باید شکایت خود را به شورای ناظر بر نشریات کشوری ببرید.

دانشجویان می‌گویند شورای ناظر برنشریات در برگزاری کارگاه‌ها سلیقه‌ای عمل می‌کند تا تعداد و قوت نشریات مطابق تفکر خود را گسترش داده و ضمن هدایت رسانه‌های دانشجویی پیروز انتخابات شورای نظارت هم باشند. در این زمینه بسیاری از دانشجویان دانشگاه‌های مختلف به خبرگزاری دانشجو گلایه کرده و گفته‌اند کسی به این تخلفات رسیدگی نمی‌کند. در این میان ائتلاف‌ها هم جالب است. مدیران مسئول نشریات پس از اعلام کاندیداتوری در بسیاری از دانشگاه‌ها با نشریات همسوی خود ائتلاف تشکیل می‌دهند تا با آرا واحد بتوانند پیروز انتخابات شوند و به شورای نظارت راه پیدا کنند.

شورای نظارت بر ناظران!
ماجرا به اینجا ختم نمی‌شود، پس از برگزاری انتخابات شورای ناظر در هر دانشگاه نوبت به برگزاری این انتخابات در سطح کشوری و وزارت علوم می‌رسد. نمونه بزرگتر این شورا با اختیاراتی بیشتر در وزارت علوم، وزارت بهداشت و سازمان مرکزی دانشگاه آزاد شکل می‌گیرد.

اعضای این شورا با رای گیری از بین منتخبین دانشجویی در شورای نظارت دانشگاه‌ها انتخاب می‌شوند. در واقع پس از اتمام انتخابات در تمامی دانشگاه‌ها، منتخبین از سراسر کشور گردهم می‌آیند تا از بین خود ۳ نفر را انتخاب کنند. در واقع یکی از علل مهم درگیری بین صاحبان اندیشه‌ها در استان‌ها و دانشگاه‌های مختلف که به هر بهانه و حربه‌ای تلاش می‌کنند تا پیروز انتخابات در شورای نظارت دانشگاه خود باشند به دلیل غلبه آرا در انتخابات کشوری است. این سناریو می‌تواند مارا به یاد انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ایالات متحده بیاندازد و یا انتخابات مجلس شورای اسلامی که احزاب مختلف تمام تلاش خود را می‌کنند تا افراد همسو با خود را از سراسر کشور جمع آوری کنند و در روند اداره کشور و انتخاب ریاست مجلس بیشترین تاثیرگذاری را داشته باشند.

محل بحث دیگری نیز وجود دارد، مطابق قوانین به سهمیه ارسال نفرات هر دانشگاه جهت برگزاری انتخابات شورای نظارت کشوری به ازای هر ۱۰ نشریه مازاد از ۲۰ نشریه یک نفر اضافه می‌گردد. یعنی دانشگاهی که ۱۵۰ نشریه دارد می‌بایست ۱۶ نفر را جهت برگزاری این انتخابات معرفی کند که از این تعداد ۳ نفر همان منتخبین دانشجویان آن دانشگاه هستند. اما نفرات بعدی پس از اعلام اداره کل فرهنگی دانشگاه به تمامی مدیران مسئول نشریات آن دانشگاه به این صورت تعیین می‌شوند که مدیران مسئول علاقه‌مند به شرکت در انتخابات به صورت داوطلبانه اعلام آمادگی می‌کنند. اگر تعداد داوطلبین بیش از سهیمه مجاز دانشگاه باشد قرعه‌کشی تعیین کننده افراد اعزامی خواهد بود.

قرعه کشی در مورد چنین مسئله‌ای که خود موجبات تعجب و محل اختلاف است را اگر کنار بگذاریم و در عمل به بررسی روند موجود در دانشگاه‌ها بپردازیم خواهیم یافت که سال گذشته اکثر افراد اعزامی از برخی دانشگاه‌ها به صورت انتخابی و بدون برگزاری همین روند سوال برانگیز جهت برگزاری انتخابات شورای نظارت مرکزی انتخاب شده‌اند.

معاونت فرهنگی در این واحد‌های دانشگاهی با بهانه کمبود وقت تعدادی از مدیران مسئول را بدون اطلاع رسانی عمومی و انجام قرعه‌کشی انتخاب و جهت شرکت در انتخابات مرکزی راهی کرده بودند. البته جالب آنجاست که در برخی از واحد‌ها شاهد رشد چشم‌گیر و یکباره نشریات دانشجویی بوده‌ایم، و نکته جالب‌تر این است که در همان واحد‌ها نشریات ناهمسو با سلایق مدیران فرهنگی لغو مجوز و یا به درخواست مجوز آنان رسیدگی نمی‌شود. مثلا دانشگاه شیراز در آستانه انتخابات بیش از ۴۰ نشریه مجوز گرفته‌اند؛ بنابراین لازم است مسئولین نشریات دانشجویی از ابتدای فرآیند برگزاری کارگاه نشریات تا انتخابات به این نکات توجه کنند که کارگاه نشریات سلیقه‌ای برگزار نشود، مجوز انتشار نشریات دانشگاه با عدالت بررسی شوند و زمان برگزاری انتخابات به همه مسئولین در زمان مناسب اعلام شود. همچنین از اتحاد و ائتلاف با دوستانتان غافل نشوید و در صورت مشاهده هرکدام از تخلفات فوق‌الذکر ضمن تذکر به شورای ناظردانشگاه مراتب تخلف را به شورای ناظر کشوری و رسانه‌ها اطلاع دهید.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار