عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد، با اشاره به اینکه سالانه حدود ۱۱ هزار نفر در ایران به دلیل مصرف دخانیات از بین میروند، بر ضرورت راه اندازی کلینیکهای ترک سیگار تاکید کرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر رامین ابریشمی در آستانه برگزاری نهمین همایش داروسازی بالینی ایران و هجدهمین کنگره آسیایی داروسازی بالینی در ارتباط با استعمال دخانیات در کشور، گفت: در ایران سالیانه حدود ۵۵ میلیارد نخ سیگار مصرف میشود که علاوه بر هزینههای مستقیم موجب صرف هزینه حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان جهت درمان بیماریهای ناشی از سیگار میشود.
عضو کمیته علمی هجدهمین کنگره آسیایی داروسازی بالینی و نهمین همایش داوسازی بالینی ایران افزود: برابر آمار موجود تخمین زده میشود سالانه ۱۱ هزار نفر در ایران به دلیل مصرف دخانیات از بین میروند همچنین تخمین زده میشود حدود ۱۱ درصد مردم ایران سیگاری هستند.
وی ادامه داد: برابر آمار جهانی ۷۰ درصد مرگهای ناشی از سیگار در کشورهای در حال پیشرفت رخ میدهد و در دنیا سالیانه ۵ میلیون نفر به دلیل مصرف سیگار از بین میروند.
ابریشمی گفت: علل مرگ ناشی از سیگار شامل سرطان ریه، بیماریهای انسدادی مزمن ریه، همچون برونشیت مزمن و آمفیزم و بیماریهای عروق کرونر و سکته مغزی است.
این متخصص داروسازی بالینی، افزود: سیگار کشیدن قابل پیشگیریترین علت مرگ در دنیا است همچنین سیگار باعث آسیب به قسمتهای مختلف بدن از جمله آسیب به چشم شده و آب مروارید را به همراه دارند ریزش مو، پیر شدن پوست و چروک پوست، سکتههای قلبی و مغزی بیماریهای، لثه بیماریهای ریه، اختلالات جنسی در آقایان و خانمها، پوکی استخوان و سرطانهای مختلف اعم از معده، مثانه، کلیه، ریه، دهانه رحم و...، میشود.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد سیگاریها تمایل به ترک دارند و نیمی از آنها در یکسال گذشته جهت ترک سیگار اقدام کردهاند، ادامه داد: ترک سیگار خطر مرگ ناشی از بیماریهای مرتبط با سیگار را کاهش میدهد و روشهای مختلفی برای ترک سیگار شامل ترک ساده، ترک به کمک روان درمانی و ترک دارویی وجود دارد.
ابریشمی خاطرنشان کرد: ترک به کمک دارو درمانی و روان درمانی موثرترین روش ترک سیگار است و ترک ساده در واقع بدون کمک گرفتن از دارو و روانشناسی بوده و فقط منجر به ۳ تا ۶ درصد ترک موفقیت سیگار میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی گفت: در مطالعات ثابت شده است که مصاحبه و ایجاد انگیزه در فرد سیگاری به شرط اینکه توسط افراد آموزش دیده انجام شود حتی به مدت ۳ دقیقه میتوانند منجر به ترک موفق سیگار شود.
ابریشمی اضافه کرد: علاوه بر روشهای ذکر شده سیاستهایی همچون ممنوعیت استعمال دخانیات در اماکن عمومی، آموزش همگانی، افزایش قیمت سیگار و مالیات بر دخانیات، رسانههای جمعی و ممنوعیت استعمال دخانیات توسط شرکتها و محیطهای شغلی همگی میتواند بر کاهش مصرف دخانیات موثر باشد.
عضو کمیته علمی هجدهمین کنگره آسیایی داروسازی بالینی و نهمین همایش داوسازی بالینی ایران یادآور شد: مطالعات ثابت کرده است که داروسازانی که در زمینه ترک سیگار آموزش کافی دیده باشند، میتوانند بر ترک سیگار نقش موثری ایفا کنند.
به گفته ابریشمی داروهای متفاوتی جهت ترک موفق سیگار وجود دارد که اکثریت آنها در ایران موجود است و یک داروساز آموزش دیده میتواند با تسلط کافی بر شرایط بیمار همچون مدت زمان اعتیاد به سیگار، تعداد سیگار روزانه، سایر بیماریهای فرد، عوارض جانبی و تداخلات دارویی بهترین رژیم درمانی را انتخاب و رژیم درمانی مناسب را لحاظ کند.
این متخصص داروسازی بالینی گفت: با توجه به اینکه دسترسی بیماران به داروساز به راحتترین شکل ممکن صورت میگیرد بنابراین پایش روند ترک سیگار و رفع مشکلات ایجاد شده جهت ترک موفقتر، آسانتر خواهد بود و در این راستا لازم است مسئولین امر قوانین و تسهیلات لازم را برای ایجاد کلینیکهای ترک سیگار که توسط داروسازان مدیریت میشود را ایجاد کنند.
نهمین همایش داروسازی بالینی ایران و هجدهمین کنگره آسیایی داروسازی بالینی با محوریت داروسازی بالینی، داروسازی بیمارستانی، فارماکواپیدمیولوژی، فارماکواکونومی، فارکاکوژنومیکس، فارماکوکینتیک، فارکاکودینامیک ۳۰ خرداد لغایت یکم تیر ماه ۹۷ در مرکز همایشهای رازی با حضور سخنرانانی از کشورهای آلمان، انگلستان، آمریکا، کانادا، چین، سنگاپور، اندونزی، فیلیپین، هند، مالزی، تایلند، امارات، عربستان، پاکستان، ویتنام، نپال و نیجریه برگزار میشود.