خام خوار به فردی گفته میشود که تنها غذاهای خام مصرف میکند. نکته اینجاست که مصرف چه مقدار از مواد خام سبب میشود که فردی را خام خوار بنامیم؟ بیشتر متخصصین معتقدند که اگر ۷۵ درصد از غذای مصرفی فردی یا بیش از این مقدار را مواد غذایی خام تشکیل دهند، چنین فردی را میتوان خام خوار به حساب آورد.
گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو_حسین نجار_در تقویم ایرانی، ۱۵ تیر برابر است با «جشن خام خواری» یا به روایت ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه، «عمس» یا «غفس» یا «خواره»، جشنی از جشنهای سُغد باستان بوده و از مراسم این جشن، دوری گزیدن از خوراک حیوانی و پختنی ها را می توان نام برد.
رژیم غذایی خام خواری
تعریف دقیقی از رژیم خام خواری وجود ندارد و در جاهای مختلف از مواد غذایی متفاوتی استفاده میشود. آنچه بین تمام انواع رژیمهای خام خواری مشترک است این است: «به غذایی خام میگویند که آن را بیش از ۴۶ درجه سانتی گراد حرارت نداده و همچنین آن را قبلاً در فریزر قرار نداده باشیم».
در رژیم غذایی خام خواری، تنها از غذاهای نپخته و غذاهایی که در طبیعت وجود داشته و کسی آنها را آماده مصرف نکرده است استفاده میکنند. در رژیم خام خواری اغلب از انواع میوه، سبزیجات، مغز میوه و دانه آن استفاده میشود.
رژیم غذایی خامخواری، آری یا خیر؟
پیرامون تغییر رژیم غذایی خامخواری سوالاتی برای متقاضان آن مطح میشود که گاهاً از طرف افراد غیر متخصص نهایتاً به پاسخهای مبهمی منجر میشود. این پاسخها میتواند برای افراد مضر باشد زیرا تغییر رژیم غذایی بدون مشاوره با متخصصان حوزه مرتبط میتواند باعث ضررهای جبران ناپذیری شود. برای روشن شدن این موضوع گفتگویی با وحید فراهانی درمنگی متخصص و پژوهشگر طب سنتی انجام دادهایم که در ذیل خواهید خواند.
وحید فراهانی متخصص و پژوهشگر حوزه طب سنتی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو با اشاره به مناسبت روز گذشته (جشن خامخواری) گفت: از نظر طب سنتی ما چیزی به اسم خام خواری نداریم. در طب سنتی ما بهدنبال این هستیم که شخص را به تعادل شخصی خودش برسانیم و افراد دارای مزاج متعادل باشند. این تعادل مزاج یک تعریف واحد ندارد که بتوانیم یک نفر را به صورت معیار انتخاب کنیم و همه را به اون نزدیک کنیم.
وی افزود: ما میگویم هرشخصی برای خودش تعادل منحصر به فرد دارد. مادامی که شخص در آن تعادل است ببرد در صحت و سلامت کامل به سر میبرد و این یک تعریف کلی از صحت و سلامت کامل بدن است.
فراهانی گفت: زمانی که هر شخصی به هر خلطی از اخلاط چهارگانه نزدیک شود از تعادل خارج شده و رفتار بیمارگونه دارد. مادامی هر شخصی در تعادل است، باید سعی کند غذاهایی که برای شخص خودش مفید است که شامل انواع غذاهای حیوانی و نباتی میشود مصرف کند. از منظر طب سنتی شخص در حالت تعادل و سلامت کامل بدن هم باید غذای پخته مصرف کند و هم غذای خام، هم باید سبزیجات مصرف کند و هم گوشت. شخص باید هم دانهها و مغزهای گیاهی مصرف کند و هم مواد معدنی مانند نمک را مورد مصرف قرار دهد و در وعدههای غذایی تمام مواد ذکر شده را قرار دهد.
این متخصص حوزه طب سنتی افرود: در زمانی که همین شخص دچار بیماری صعبالعلاج شد، در آن زمان ما برای آن شخص در موادر خاص خام گیاهخواری را توصیه میکنیم مانند بعضی از سرطانها. به عنوان مثال سرطان روده بزرگ بسیاری از اساتید طب سنتی این کار را انجام میدهند به این صورت که توصیه میکنند هرگونه گوشت و پروتین پخته شده ترک شود. این استاتید خام گیاهخواری را توصیه میکنند و غذای این اشخاص را به سالاد تغییر میدهند و نهایت غذای پخته شده که شخص قادر به مصرف آن است انواع آش و سوپهای بسیار سبک است که در دستگاه گوارش گرفتگی را ایجاد نمیکند، سودازا است و هیچگونه گرفتگی را در رگها ایجاد نمیکند و عمل باز کنندگی را مانند آش آبغوره را ایجاد میکند.
وی افزود: یک مسئلهای که در تیرماه بسیار معروف شده است، بحث جشن خامخواری است. این خام خواری به هرشکلی که باشد، چه از منظر خامخواری گیاه و گوشت به صورت همزمان و یا حتی خوامخواری از منظر طب سنتی هم که باشد، از نگاه طب اخلاطی کار مورد تاییدی نیست. ما هرگز نمیتوانیم بگویم که یک گونه و رژیم غذایی خاص وجود دارد و این طرز تفکر غلط است. ما زمانی میتوانیمای موضوع را مطرح کنیم که بتوانیم بگویم یک دسته از افراد به طور مثال افراد صفرا سودایی در ابتدای تابستان رژیم انگور استفاده کنند و در تمامی وعدههای غذایی انگور مصرف کنند و این خود گونهای از پاکسازی است، اما خود این رژیم برای همه افراد مناسب نیست و به خود صدمه وارد کردن است.
این کارشناس طب سنتی گفت: توصیه بنده این است که هیچ شخصی ندانسته و نشناخته و اگر به مزاج خود مسلط نیست و اثرات غذاها و داروها را نمیداند، دست به تغییر دفعتی رژیم غذایی خود نزند، چون قطعاً برای او آسیبزا خواهد بود. بحث مهم دیگری که باید به آن اشاره شود بحث عادت در رژیم غذایی است. بدن انسان حتی میتواند نسبت به سم مقاوم باشد. سمی که در گذر زمان به صورت آرام به بدن وارد شده است و بدن به آن عادت کرده است.
فراهانی با اشاره به عادت بدن به غذا گفت: کسی که غذاهای مختلف میخورده و عادی مصرف میکرده و بدن او به این غذاها عادت داشته است، اگر دفعتاً رژیم غذایی خود را عوض کند، آسیب مهلک به خود وارد میکند کما اینکه بیمارانی بودهاند که این کار را کردهاند و به رژیم خام گیاهخواری روی آوردهاند و فکر میکردند که سلامت کامل بدنشان به این صورت تامین میشود، اما بعد از چند هفته و یا چند ماه آسیبی به بدن خود وارد کردهاند که برای از بین بردن آن آسیب و برای رفع و رجوع کردن آسیب پدید آمده مجبور به هزینه کرد چند برابری و صرف زمان زیاد شدهاند تا قادر به بازگشت به حالت عادی بدن خود شوند و این در حالی است که احتمال بسیار کمی وجود دارد که بدن به حالت عادی خود بازگردد.
کارشناس و متخصص طب سنتی در انتها افزود: توصیه طب سنتی این است که افراد بدون دستور طبیب و بی دلیل و بر اساس شنیدهها و در کل به هیچ عنوان رژیم غذایی خود را تغییر ندهند و حتماً قبل از آن با کارشناسان مختلف مرتبط مشاوره لازم را انجام دهند تا بتوانند یک راه و روش صحیح و امن را برای اصلاح سلامت، مزاج بدن، کبد و دستگاه گوارششان بگیرند.