بر اساس رتبهبندی دانشگاههای ایران که هر سال توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام میشود، دانشگاه شیراز در میان دانشگاههای ایران رتبهه سوم کشور را پس از دانشگاههای تهران و تربیت مدرس را دارد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ملیحه محمودخواه؛ داوطلبان کنکوری که اکنون در فکر انتخاب شهر و رشته برای تحصیل در مقطعی جدیدتر از زندگی خود هستند، نباید و نمیتوانند خود را از تحصیل در شهرهای دیگر محروم کنند؛ اما حتما برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی زندگی در شهری جدید، باید دقت بیشتری در انتخاب داشته باشند. دانش آموزان دیروز و دانشجویان فردا برای کاهش این آسیبها، نیازمند شناختی ولو اجمالی از دانشگاههای شهرهای مختلف کشورمان هستند.
خبرگزاری دانشجو در سلسله گزارشهای کدام شهر، کدام دانشگاه بدنبال معرفی دانشگاههای مهم و برجسته کشورمان است.
دانشگاه شیراز
دانشگاه شیراز یکی از دانشگاههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و از قدیمیترین دانشگاههای ایران است که در سال ۱۳۲۵ خورشیدی تأسیس شد. بر اساس رتبهبندی دانشگاههای ایران که هر سال توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام میشود، دانشگاه شیراز در میان دانشگاههای جامع ایران رتبهٔ سوم کشور را پس از دانشگاههای تهران و تربیت مدرس کسب کردهاست و یکی از ۵ دانشگاه مادر در رشتههای مهندسی بهشمار میآید.
در ابتدای راه اندازی این دانشگاه رئیس دانشگاه پنسیلوانیا به ایران آمد و دانشگاه شیراز مستقیماً تحت نظر و مدیریت این دانشگاه آمریکایی قرار گرفت و چند دانشگاه دیگر هم با این دانشگاه وارد مذاکره شدند و روشهای آنها در این دانشگاه پیاده شد.
دانشگاه شیراز اولین دانشگاه کشور است که مدرکش بینالمللی شد و همچنین «اولین دانشگاه ایران» که برنده جایزه نوبل در آن سخنرانی کرد. جالب است بدانید محوطه دانشگاه شیراز معمار و سازنده این دانشگاه شخصی به نام مینورو یاماساکی بوده است. این شخص مرکز تجارت جهانی را نیز طراحی و پیادهسازی کرده است.
دانشگاه شیراز اولین دانشگاه دارای هیئت مدیره ایران به شمار میرود. آوازه سختگیری این دانشگاه در بین دانشگاههای ایران شهره است و طبق آمار و ارقام دانشجویان این دانشگاه در رشتههای مختلف عموماً معدلهای پایینتری نسبت به همترازان خود در سایر دانشگاهها کسب میکنند. این دانشگاه از نظر وسعت رتبه دوم را در ایران به خود اختصاص داده است.
بر اساس رتبهبندی بهترین دانشگاههای آسیا در سال ۲۰۱۷، که توسط سیستم رتبهبندی دانشگاهها و مؤسسههای آموزش عالی تایمز (تایمز هایر اجوکیشن) اعلام شد، دانشگاه شیراز به عنوان برترین دانشگاه جامع ایران معرفی شد. این دانشگاه همواره به سختگیری شهره بوده است و معدلهای دانشجویان آن در رشتههای مختلف عموماً در سطحهای پایینتری نسبت به همترازان خود در سایر دانشگاهها قرار دارد.
پردیس ارم پردیس ارم یا کوی ارم؛ محل استقرار تشکیلات اصلی و هستهٔ مرکزی دانشگاه شیراز است. این مجتمع که به خوابگاه ارم معروف است، در تپهای مجاور میدان ارم واقع شده است و شامل محوطه بسیار بزرگی از زمینهای دامنهای کوهاست که تعداد زیادی از ساختمانهای اداری و کلاسهای درسی و خوابگاههای دانشجویی در این منطقه قرار دارند.
با این حال طی یک برنامه چندین ساله قرار است تمامی ساختمانهای مربوط به دانشگاه شیراز، که در حال حاضر در سطح شهر به صورت پراکنده واقع شدهاند، به صورت منسجم قرار گیرند. عمده قسمتهایی که در کوی ارم واقع هستند، عبارتاند از: دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشکده روانشناسی، دانشکده علوم (بخش فیزیک و بخش شیمی)، دانشکده ادبیات، دانشکده علوم انسانی و کتابخانههای علوم و تکنولوژی و کتابخانه میرزای شیرازی.
دانشگاه شیراز با پیشینه بیش از نیم قرن، یکی از بزرگترین و مهمترین دانشگاههای کشور است که قطب پژوهشی کشور نیز به شمار میآید. ۶۱۰ عضو هیأت علمی و بیش از ۱۹۰۰۰ دانشجو دارد. در این دانشگاه ۸۰ رشته کارشناسی، ۱۸۳ رشته کارشناسی ارشد، ۱۰۲ رشته دکترای تخصصی و یک رشته دکترای حرفهای ارائه میشود. به عنوان یک دانشگاه جامع، دانشگاه شیراز مسوولیت تربیت اعضای هیأت علمی کارآمد برای مراکز پژوهشی و آموزش عالی در کشور را بر عهده دارد. اکنون دانشگاه شیراز در بردارنده ۱۶ دانشکده و یک مرکز آموزش عالی میباشد و چند دانشکده نیز در آینده نزدیک راه اندازی میشود.
بزرگترین دانشکده شیراز، دانشکده علوم است دانشکده علوم از بدو تأسیس، یعنی در سال ۱۳۳۴، فعالیتهای مستمر علمی ـ. پژوهشی خود را شروع نموده و بدون وقفه در راستای ارتقای کیفیت وظایف خود کوشش کرده است. این دانشکده از جمله دانشکدههای بزرگ دانشگاه شیراز است؛ انتخاب استاد نمونه کشوری از میان اساتید از جمله معیارهای متعددی است که میتواند نشان دهنده سطح کیفی فعالیتهای انجام شده در دانشکدهٔ علوم باشد.
دانش آموختگان این دانشکده در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد، در بسیاری از دانشگاههای کشور مشغول فعالیتهای علمی ـ. پژوهشی و ارائهٔ خدمت به جامعه اسلامی میباشند. برای چندمین بار از میان دانشجویان این دانشکده، دانشجوی نمونه کشوری انتخاب شده است. تمامیِ دانشجویان دانشگاه شیراز دروس پایه خود را از جمله ریاضی، فیزیک، شیمی، زیستشناسی، زمینشناسی، آمار و آزمایشگاههای مربوط به آنها را در این دانشکده میگذرانند. طول مدت تحصیل در مقطع کارشناسی رشتههای مختلف دانشکده علوم، چهار سال است.
دانشکده علوم دانشگاه شیراز از ۶ بخش (گروه) آموزشی، شامل، آمار، فیزیک، شیمی، ریاضی، زیستشناسی و زمینشناسی تشکیل شده است. دانشکده علوم همجوار آرامگاه حافظ (حافظیه) بوده و ساختمانهای مختلف این دانشکده در چهار گوشه چهار راه ادبیات شیراز واقع هستند. اخیراً بخشهای آموزشی فیزیک و شیمی به ساختمان جدید واقع درپردیس ارم انتقال یافتهاند.
دانشکده فیزیک در شیراز می درخشد بخش فیزیک دانشگاه شیراز فعالیتهای خود را از مهر ماه ۱۳۴۱ آغاز کرده است. در سال ۱۳۴۵ دوره کارشناسی ارشد نیز در این بخش راه اندازی شد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و بازگشایی مجدد دورههای کارشناسی و کارشناسی ارشد مسئولین این بخش تلاش کردند که دوره دکترا را نیز فعال کنند. تلاشهای آنها برای اولین مرتبه در ایران در سال ۱۳۶۷ به بار نشست و ۴ دانشجوی دکترا آموزش خود را در این بخش شروع کردند.
هماکنون ۶۷ دانشجوی دکترا، ۱۳۱ دانشجوی کارشناسی ارشد و ۲۹۱ دانشجوی کارشناسی در این بخش مشغول به تحصیل میباشند. این دانشجویان تحصیلات تکمیلی در ۵ گرایش اتمی ملکولی، هسته ای، ماده چگال، ذرات بنیادی و اختر فیزیک مشغول به پژوهش میباشند و دانشجویان کارشناسی در ۳ گرایش اتمی ملکولی، حالت جامد و هستهای مشغول تحصیل هستند.
معتبرترین دانشکده حقوق در شیراز قرار دارد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شیراز یکی از معتبرترین دانشکدههای حقوق و علوم سیاسی ایران است.این دانشکده در سال ۱۳۵۶، تحت عنوانِ دانشکدهٔ حقوق، در مجموعهٔ دانشگاه شیراز و در قالبِ یک بخش بنامِ حقوق شروع به کار کرد. در سالِ ۱۳۷۲، اولین دورهٔ کارشناسیِ ارشد گرایشِ حقوقِ عمومی و حقوقِ خصوصی با پذیرشِ دانشجو شروع شد و بعد از آن در سال ۱۳۷۵، یک گرایشِ جدید بنامِ «حقوق بینالملل» به مجموعهٔ گرایشهای کارشناسیِ ارشدِ این رشته اضافه شد.
در سالِ ۱۳۸۱، رشتهٔ علوم سیاسی در این دانشکده، تأسیس و دانشکده بنامِ «دانشکدهٔ حقوق و علومِ سیاسی» تغییر نام یافت. در سال ۱۳۸۴، گرایشِ حقوقِ جزا و جرم شناسی، با پذیرشِ دانشجو شروع به فعالیت نمود، همچنین در سال تحصیلیِ ۱۳۸۸، رشتهٔ مطالعاتِ منطقهای با تأکید بر خاورمیانه و شمال آفریقا، که از شاخه هایِ کارشناسیِ ارشدِ علوم سیاسی میباشد؛ اقدام به پذیرشِ دانشجو نمود. از بهمنِ سالِ ۱۳۹۲، این دانشکده موفق به راهاندازیِ مقطع دکترای حقوق خصوصی و حقوق جزا و جرم شناسی گردید. هر کدام از گرایشهای ذکر شده، تحتِ یک بخشِ مستقل، بنامِ همان گرایش اداره میشود.
اولین دانشکده کشاورزی ایران این دانشکده از اولین دانشکدههای دانشگاه شیراز و از اولین دانشکدههای کشاورزی ایران است که در سال ۱۳۳۴ با ۲۹ دانشجو کار خود را آغار کرد. در حال حاضر دارای ۱۶ بخش و مرکز میباشد
بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز با راهاندازی رشته کارشناسی زراعت و اصلاح نباتات در سال ۱۳۴۳ تأسیس شد. این بخش با بیش از چهل سال فعالیت مستمر آموزشی و پژوهشی از قدیمیترین بخشهای آموزشی این دانشکده بهشمار میآید. دراین بخش رشته اصلاح نباتات در مقطع کارشناسی ارشد در سال۱۳۴۷، رشته زراعت در مقطع کارشناسی ارشد در سال ۱۳۵۰، رشته شناسایی و مبارزه با علفهای هرز در مقطع کارشناسی ارشد در سال ۱۳۸۷، رشته زراعت در مقطع دکتری در سال ۱۳۸۱ و رشته اصلاح نباتات در مقطع دکتری در سال ۱۳۸۶ بازگشایی شدند.
در حال حاضر حدود ۲۰۰ دانشجو در دورههای مختلف تحصیلی ارایه شده توسط بخش مشغول به تحصیل میباشند. بخش زراعت و اصلاح نباتات با داشتن سیزده عضو هیئت علمی دامنه وسیعی از تخصصهای مرتبط با علوم زراعت و اصلاح نباتات از جمله زراعت، اکولوژی گیاهی، فیزیولژی گیاهی، علفهای هرز، ژنتیک کمی و مولکولی، اصلاح نباتات، بیوتکنولوژی، آمار زیستی و طرحهای آماری را پوشش میدهد و دروس متعددی را به سایر بخشهای دانشکده کشاورزی ارائه میدهد. بخش زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه شیراز به لحاظ کیفیت آموزشی و پژوهشی در میان همتایان خود در سطح کشور جایگاه برجستهای دارد. موجب خرسندی است که بسیاری از دانش آموختگان بخش در زمینههای اجرایی، آموزشی، پژوهشی و اقتصادی به موفقیتهای قابل توجهی دست یافتهاند.
حساب و کتاب در دانشکده اقتصاد
این دانشکده در سال ۱۳۸۲ تحت عنوان دانشکده علوم اجتماعی در مجموعه دانشگاه شیراز و در قالب ۳ بخش مدیریت و حسابداری، اقتصاد و علوم اجتماعی شروع به کار کرد.
در سال ۱۳۸۵ بخش مدیریت و حسابداری در قالب دو بخش مجزا فعالیت خود را ادامه دادند و هم اکنون این دانشکده با چهار بخش مشغول به فعالیت میباشد.
دانشکده تربیت مهندس
دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه شیراز شامل بخشهای زیر است
بخش مهندسی مخابرات و الکترونیک
قدیمیترین بخش دانشکده بوده و اولین بخش مهندسی برق ایران است که قبل از سال ۱۳۵۷ در مقطع دکترا دانشجو گرفت.این بخش متشکل از ۲۳ عضو هیئت علمی که ۸ نفر آنها استاد تمام بوده و اکنون در گرایشهای نختلف مخابرات سیستم، مخابرات میدان و الکترونیک در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، و دکترا نیروی متخصص تربیت میکند. امکان گذراندن دوره فوق دکترا در این بخش از سال ۱۳۹۶ محیا شدهاست.
بخش مهندسی کامپیوتر و فن آوری اطلاعات
دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز ۱۶ سال پس از تأسیس دانشگاه شیراز در سال ۱۳۴۱ آغاز به کار کرد. در ابتدا این دانشکده دارای رشتههای مهندسی برق، مهندسی راه و ساختمان و مهندسی شیمی بود. در سال ۱۳۸۸ پس از گسترش رشتهها، این دانشکده به پردیس مهندسی بدل گردید. در حال حاضر این پردیس دارای دانشکدههای برق و کامپیوتر، دانشکده مهندسی شیمی، نفت و گاز، دانشکده مهندسی مکانیک و بخشهای مهندسی راه و ساختمان و محیط زیست و مهندسی مواد میباشد. این پردیس با دارا بودن بیش از ۱۱۰ عضو هیئت علمی در رشتههای مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی شیمی، نفت و گاز، مهندسی مواد، مهندسی مکانیک، مهندسی هستهای و مهندسی هوا و فضا در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو میپذیرد.
پردیس مهندسی دارای دو ساختمان مجزا و یک کتابخانه بزرگ به نام خوارزمی میباشد. این ۳ ساختمان با فاصله نسبتاً کمی در خیابان زند، خیابان ملاصدرا و میدان نمازی در شهر شیراز واقع شدهاند. گفتنی است که دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز در سال ۸۱ از سوی وزارت علوم و تحقیقات به عنوان قطب مکانیک محاسباتی ایران انتخاب شدهاست.
دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی
این دانشکده در سال ۱۳۵۶ شمسی با پذیرش ۵۰ دانشجو آغاز به کار نمود. بنیانگذار این دانشکده مرحوم دکتر اصغر رضویه، استاد دانشگاههای آمریکا و ایران هستند.وی به همراه دکتر سید علی اکبر حسینی، بنیانگذار تعلیم و تربیت اسلامی در ایران، به راهاندازی این دانشکده کمک کردند.
این دانشکده اکنون پذیرای بسیاری از دانشجویان است. در حال حاضر دارای رشتههای: مدیریت و برنامهریزی آموزشی و درسی، آموزش کودکان استثنایی، روانشناسی تربیتی، تاریخ و فلسفه تعلیم و تربیت، روانشناسی بالینی، علوم کتابداری و اطلاعرسانی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، آموزش و پرورش دبستانی و پیش دبستانی میباشد.
دانشکده آموزشهای الکترونیکی
دانشکده آموزشهای الکترونیکی دانشگاه شیراز اولین (و پیشرفتهترین) دانشکده الکترونیکی ایران است که در سال ۱۳۸۲ تأسیس گردید. ورود به این دانشکده از سال ۱۳۸۶ تنها بوسیله " کنکور سراسری " برای مقطع کارشناسی و برای مقطع کارشناسی ارشد بصورت دانش پذیری است. این دانشکده دارای رشتههای مهندسی تکنولوژی الکترونیک، مهندسی ابزار دقیق، کامپیوتر، فناوری اطلاعات IT و حقوق میباشد.
قرار گرفتن نام سه دانشگاه شیراز بین یک درصد دانشگاههای برتر جهان
نام سه دانشگاه در شیراز، در فهرست یک درصد دانشگاههای برتر جهان به لحاظ اثرگذاری قرار گرفته است. دانشگاههای شیراز، علوم پزشکی شیراز و صنعتی شیراز، سه دانشگاهی است که نامشان در میان فهرست یک درصد دانشگاههای برتر جهان قرار دارد. براساس این گزارش در فهرست سی دانشگاه یاد شده، ۲۰ دانشگاه از حوزه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و ۱۰ دانشگاه از حوزه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفته اند.
موقعیت جغرافیایی
این دانشگاه در استان فارس، شهر شیراز و خیابان قصرالدشت قرار دارد. این دانشگاه طبق رتبهبندی انجام شده برای دانشگاههای جامع در سال ۱۳۹۶، در جایگاه هفتم برترین دانشگاههای ایران قرار گرفته است.
انجمنها
انجمنها در دانشگاه شیراز به شدت فعالند انجمن آرمان، انجمن اسلامی، انجمن فرهنگ و سیاست، انجمن وفاق و توسعه، بسیج دانشجویی، جامعه اسلامی، مجمع دختران مسلمان، مجمع یادواره شهداء، هیأت محبین اهل بیت از جمله انجمنهایی است که در این استان فعالیت میکنند.
دانشگاه بدی نیست اینکه بنویسید سومین دانشگاه ایران است فقط یک دروغ است. می توانستید بنویسید سومین دانشگاه جامع برتر ایران است بعد از تهرام و مشهد. اما قطعا با شریف و امیرکبیر قابل مقایسه نیست/
معصومه کبیری
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۳/۱۶
خبرش کذبه من از منابع معتبر چیز دیگه ایی خوندم اصلا دانشگاه شیراز در رده های برتر نیست اصلا قابل قبول نیست
چرا قبل از گذاشتن این مطلب از صحت مطالب اطمینان پیدا نمیکنید بیشتر امارهاتون درمورد رتبه بندی اشتباه هست بعد از تهران دانشگاه فردوسی مشهد رتبه دار هست اطلاعات اشتباه به مردم ندید از کدوم منبع رتبه ها رو میگید منبع بگذارید تعریف الکی میکنید. حال ادمو با این همه دروغ بهم میزنید من دانشگاهتون اومدم یک سری رشته هاتون که فقط تا مقطه کارشناسی دارید و استاد ندارید مثلا رشته جغرافی فقط تا کارشناسی هست اونجا پایه علمی بسیار ضعیف در اکثر رشته ها دارید و در مورد رشته کشاورزی رتبه برتر کشوری ماله تهران و مشهد و از لحاظ وسعت به جرات میگم دانشگاه فردوسی مشهد و اصفهان بزرگتره به لحاظ خدمات رفاهی دانشجویی دانشگاه فردوسی برتره نمیدونم این دروغا رو از کدوم منبع میگید و خودتون و زیر سیوال میبرید دانشگاه شیراز هنوز سیستم کتابداری کتابخونه اش سیتم زنبیل بزار توی صفه خواهشا با دروغاتون اعتماد بقیه رو سلب نکنید برید حتما تحقیق کنید
من فارغ دانشکده کشاورزی گروه جنگلداری و منابع طبیعی دانشگاه کابل ( دانشگاه مرکزی افغانستان) از مقطع کارشناسی هستم. و علاقه مند هستم در رشتهی منابع محیط زیست کارشناسی ارشد بگیرم بطور آزاد اما در سایت شما در مورد این رشته وضاحت داده نشده است. میشود یک رهنمایی کنید.. تشکر