شرکتهای دانشبنیان فعال در بخشهای مختلف به ویژه حوزه سلامت ضمن جلوگیری از مهاجرت نخبگان، مزایای زیادی همچون صرفهجویی ارزی را برای کشور به ارمغان آوردهاند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- محیا معصومی؛ این، گزارش بیست است. هدیه ما که در انتهای یک روز شلوغ و پرکار، شما را به خواندن یک گزارش خبری، از یک موضوع مهم علمی-دانشگاهی دعوت میکند. روزهای زوج از صفحه «دانشگاه» و روزهای فرد از صفحه «استانها» با گزارش20 در کنار شما خواهیم بود. این، قرار ثابت ما با شماست: از شنبه تا پنجشنبه، راس ساعت هشت شب، خبرگزاری دانشجو، گزارش بیست.
در دورانی که مردم شرایط اقتصادی سختی را تجربه میکنند و برای خرید اقلامی مثل دارو باید هزینههای بالایی را متحمل شوند، فعالیت شرکتهای تولیدکننده کالای ایرانی برای پایین آوردن هزینهها نقش ارزشمندی برای خانوادهها دارد البته به شرط آنکه شرکتهای تخصصی اینگونه حمایت شوند و با ارتقای کیفیت محصولات خود اعتماد مردم را جلب کنند.
شرکتهای دانشبنیان یا شرکتهای متمرکز بر دانش که به واسطه تغییرات گسترده در اقتصاد جهانی ظهور کردهاند این روزها مسئولیت خطیری را دنبال میکنند. این شرکتها در بخشهای گوناگون با ارائه طرحها و ایدههای ارزشمندشان مجوز فعالیت میگیرند و پس از مدتی میتوانند در آن حوزه به جایگاهی برسند که کشور را از واردات محصول بینیاز کنند.
حوزه سلامت یکی از بخشهای مهمی است که به تازگی فعالیت دانشبنیان را آغاز کرده و در همین مدت کوتاه نه تنها نیاز کشور را نسبت به یکسری از تجهیزات پزشکی و دارویی برطرف کرده بلکه صادرات محصولات هم داشته است.
تعداد زیادی از شرکتهای دانش بنیان محصولات تحریمی در حوزه تجهیزات پزشکی را در داخل کشور تولید میکنند و با توجه به مشکلات جدی که در آینده ممکن است در واردات این محصولات ایجاد شود، فعالیت این شرکتها بسیار حائز اهمیت است.
فعالیت ۱۲۰۰ شرکت دانشبنیان در حوزه سلامت رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو بیان کرد: هماکنون از ۳۵۰۰ شرکت دانشبنیان حوزههای مختلف کل کشور، ۱۲۰۰ شرکت در بخش سلامت فعالیت میکنند.
وی با بیان اینکه حدود ۴۵۰ شرکت دانشبنیان حوزه سلامت در ۶۰ مرکز رشد دانشگاهی مستقر هستند و بعد رشد از دانشگاه خارج میشوند، ادامه داد: تاکنون این شرکتها توانستهاند حدود ۴ هزار محصول شامل ۱۰۰۰ قلم دارو، تجهیزات پزشکی و فناوریهای گوناگون را وارد بازار کنند.
ملکزاده اظهار داشت: تاکنون ۷۳ محصول توسط ۵۲ شرکت دانشبنیان حوزه سلامت به خارج از کشور ارسال شدهاند.
این فعالیت آنقدر با ارزش است که حسین وطن پور مدیرکل دفتر توسعه فناوری سلامت وزارت بهداشت نیز در این باره با ذکر مثالی گفت: تولید ۲۱ قلم داروی بایولوژیک در کشور از سوی شرکتهای دانشبنیان ۶۵۰ میلیون دلار در سال صرفه جویی ارزی به همراه دارد که این عدد در حوزه تجهیزات پزشکی بزرگتر است.
اقتصاد دانشبنیان، راهی برای جلوگیری از فرار مغزها شاید بتوان یکی از مهمترین و اصلیترین دلایل پدیده فرار مغزها را عدم دخالت دانش در شرکتهای بزرگ و شکاف عمیق بین زیرساختهای آموزشی کشورهای مبدأ دانست.
مشکل این است که زیرساختهای آموزشی در کشورهای در حال توسعه با کشورهای دارای اقتصاد دانش بنیان همتراز نیست؛ شرکتهای دانشبنیان از اقتصادهای دانشبنیان انگیزههای بسیار خوبی برای حرکت و کار به متخصصان و نخبگان ارائه میدهند بر همین اساس، مزیت رقابتی حقوق و دستمزد شرکتهای دانشبنیان در جلوگیری از پدیده مهاجرت نخبههای کشورها، نقشی مهم ایفا میکند.
ملکزاده در این راستا تجربه فعالیت شرکتهای دانشبنیان این حوزه را جدید (نزدیک به ۵ سال) دانست و گفت: خیلی از شرکتهای دانشبنیان جوان ما برای رسیدن به حدی که فناوری قابل ارائه داشته باشند هنوز با مشکلات زیادی روبهرو هستند و در تلاشیم راه را برای آنها هموار کنیم.
به گفته معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، هدف اصلی این است که شرکتها در آینده محلی شوند که فارغالتحصیلان دانشگاه آنجا مشغول به کار شوند.
وی عنوان کرد: برخی شرکتهای دانشبنیان حوزه سلامت هماکنون تعداد قابل توجهی از دانشجویان دکتری و دانشآموختگان کارشناسی ارشد را جذب. خوشبین هستیم که در آیندهای نه چندان دور اقتصاد دانش بنیان شکوفا شود و علاوه بر تامین نیازها در بخش دارو و تجهیزات پزشکی بتوانیم ضمن فراهمسازی زمینه اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی، بخشی از محصولات خود را به کشورهای خارجی صادر کنیم.
کسب تجربه و آگاهی از مشکلات میکاهد
با این وجود بسیاری از شرکتهای دانشبنیان فعال فعلی برای ارائه محصولات خود با مشکلات عدیدهای روبهرو هستند از تاثیر نوسانات ارزی گرفته تا عدم حمایت و اعتماد به آنها باعث شده تا کار برخی از این شرکتها به کندی پیش رود، از این رو ملکزاده درباره مشکلات تجاریسازی و جذب سرمایهگذار برخی شرکتهای دانشبنیان توضیح داد: بازاریابی، طراحی وارائه محصول از جمله نکات مهمی است که شرکتها باید به بررسی آنها بپردازند درهمین جهت یکی از کارهای مهم ما اختصاص دادن تیمهایی برای راهنمایی و کمک به شرکتها است تا آنها بتوانند در زمینه تجاریسازی و ارائه محصولات، دانش و اطلاعات خود را بیشتر کنند.
بنابراین حال که بسترهای به نسبت مفیدی برای توسعه مراکز رشد و علمی دانشگاهی در حوزه فناوری سلامت فراهم شده، لازم است با توجه به شرایط کشور تلاشهای بیشتری نسبت به گذشته در حوزه فناوری سلامت با استفاده از تجارب دانشگاهها اعم از پزشکی و غیر پزشکی صورت گیرد و با بهرهگیری از ظرفیت نیروهای کارآمد اقتصاد دانشبنیان را در کشور رشد داد.