در مراسمی با حضور سرپرست استانداری فارس و روسای دانشگاههای استان، از برترینهای پژوهش فارس تقدیر شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در مراسمی با حضور سرپرست استانداری فارس و روسای دانشگاههای استان، از برترینهای پژوهش فارس تقدیر شد.
پروفسور حمید نادگران، رئیس دانشگاه شیراز در آئین تجلیل از پژوهشگران برتر استان فارس گفت: امروزه دانشگاههای دنیا در مسیر پر فراز و نشیب دانشگاههای نسل چهارم در حال عبور هستند و در این دانشگاهها آموزش و پژوهش مبتنی بر حل مسئله است.
حمید نادگران تصریح کرد: در دانشگاههای نسل چهارم آموزش و پژوهش رویکردی برای حل مسائل محیط، شهر، استان و کشور دارند و اگر ما ساختار و سازمان آموزش و پژوهش کشورمان را در این راستا اصلاح نکنیم پاسخ قابل قبولی برای نسلهای آینده نخواهیم داشت.
رئیس دانشگاه شیراز مطرح کرد: تکیه بر اقتصاد تک محصولی، شکننده و ضربه پذیری مانند نفت اشتباه است و امروزه باید از این لاک و تفکر سنتی خارج شویم.
وی گفت: دانشگاهها و دستگاههای اجرایی باید درک کنند که جامعه جهانی منتظر ما نمیماند و با شتاب در راستای توسعه و پیشرفت حرکت می کند.
رئیس دانشگاه شیراز ادامه داد: خوشبختانه در کشور ما به این مسئله توجه شده و دانشگاههای کارآفرین و نسل چهارم نهادنیه شده است.
نادگران خاطرنشان کرد: استان فارس به عنوان یکی از استانهای پیشرو در حال تلاش و فعالیت و حرکت به سوی دانشگاههای کارآفرین و نسل چهارم است و هم اکنون تعامل همدلانه و همفکریهای مجدّانه میان دستگاههای اجرایی و دانشگاههای استان وجود دارد.
رئیس دانشگاه شیراز اظهار داشت: از همه مسئولان دستگاههای اجرایی و دانشگاهها میخواهیم تا دست در دست هم برای حل مسائل و مشکلات ملی و استانی کوشش نمایند و به سمت تحقق اقتصاد دانش بنیان، حقوق دانش بنیان، سیاست دانش بنیان و اجرای راهکارهای عالمانه برای حل مسائل و مشکلات حرکت کنند.
نادگران بیان کرد: ۱۶۸ شرکت دانش بنیان در استان فارس مشغول به فعالیتهای علمی و پژوهشی هستند و امید است با همفکری با دستگاههای دولتی فعالیت این شرکتها تعمیق شود تا کشور را از اقتصاد تک محصولی برهاند.
سیدمجتبی زبرجد، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز هم با بیان اینکه مدیریت کلان حاکم بر پژوهش کشور باید رویکرد جدیدی در این عرصه ارائه کند، اظهار کرد: در حال حاضر خروجی این رویکرد تقاضامحور در نمایشگاه هفته پژوهش فارس در معرض دید عموم است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز سیدمجتبی زبرجد با بیان اینکه پژوهشگران در استان فارس مرزهای فناوری طی کرده اند، افزود: دستاوردهای علمی اهمیت نقش پژوهش را در دانشگاهها و مراکز علمی فارس نشان میدهد.
بیان داشت: پنج اولویت اصلی در موضوعات بحران آب، آسیبهای اجتماعی، گردشگری، محیط زیست و سلامت برای روند پژوهش کلان در فارس تعریف شده است و از پژوهشگران در خواست کرد تا پایان دی ماه امسال طرحهای خود را در زمینههای یادشده به دبیرخانه پژوهش و فناوری استان فارس واقع در دانشگاه شیراز ارسال کنند.
یداله رحمانی، سرپرست استانداری فارس در مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر استان فارس، با اشاره به کسب مقام برتر استان در جشنواره پژوهش و فناوری برای سومین سال پیاپی، این موفقیت را حاصل تلاش جمعی دانشگاهیان، اساتید برجسته و مدیران دستگاههایی که مباحث مربوط به پژوهش و فناوری را پیگیری کرده اند دانست و افزود: انتظار دارم این تلاشهای توام با پویایی و بالندگی در همین فضای همکاری و همدلی تداوم یافته و جایگاه برتر استان فارس در حوزه پژوهش و فناوری حفظ شود.
یداله رحمانی بیان کرد: بدون شک این جایگاه برتر پژوهشی و فناوری شایسته استان فارس با قدمت تاریخی و ظرفیتهای بی شمار در حوزههای مختلف به ویژه ظرفیت نیروی انسانی به عنوان مهمترین عامل توسعه است.
سرپرست استانداری فارس با اشاره به اهمیت جایگاه پژوهشگران و دانش پژوهان در دین اسلام، عنوان کرد: قرآن کریم در مورد این افراد میفرماید «یرفع الله الذین آمنوا مکم و الذین اوتوا العلم درجات»: خداوند کسانی از شما را که ایمان آورده اند بالا میبرد و به کسانی که بهرهای از علم دارند درجات بزرگی میبخشد.
وی با بیان اینکه نام گذاری هفتهای به عنوان هفته پژوهش و فناوری امید به کشف حقیقت را بر اساس روندی نظاممند و علمی در دلها روشن میکند، عنوان کرد: پژوهش در مسائل مختلف لازمه توسعه و پیشرفت پایدار و همه جانبه کشور است و مدیران باید بتوانند از دستاوردهای پژوهشی در جهت حل مشکلات بهره بگیرند.
رحمانی ادامه داد: هفته پژوهش میتواند به خوبی تفکر پژوهشی و فناورانه را در افکار اقشار مختلف علمی کشور احیا کند تا به سبب آن، موجبات پیشرفت و آبادانی کشور فراهم شود.
سرپرست استانداری فارس با اشاره گزارشهای آماری، خاطرنشان کرد: سالانه تعداد زیادی پایان نامه و رساله در دوره تحصیلات تکمیلی توسط دانشجویان دانشگاههای کشور و استان فارس به اتمام میرسد، اما میزان کاربردی و عملی بودن این پایان نامههای ارشد و رسالههای دکتری حائز اهمیت است.
رئیس ستاد هفته پژوهش و فناوری استان فارس با تاکید بر اهمیت نتایج عملی_پژوهشی و اثر گذاری این نتایج در رفع مشکلات، اظهار کرد: باید ببینیم چه تعداد از پژوهشها و پایان نامهها در حوزه علوم انسانی، آموزش و پرورش، بهبود شرایط اجتماعی، حل آسیبهای اجتماعی، حقوق شهروندی، حوزه فنی-مهندسی و سایر حوزهها اثر گذار بوده است.
رحمانی، هدفمند سازی پژوهشی در دانشگاهها را امری مربوط به اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانست و افزود: هدفمندسازی پژوهشی بر اساس نیازهای دستگاههای مختلف و انجام پژوهشهای هدفمند در جهت حل چالشهای استانی و ملی از جمله حل چالش آب باید بعنوان یک اولویت مهم استان مدنظر قرار گیرد.
سرپرست استانداری فارس تاکید کرد: بی شک اگر عامل کاربردی بودن را به پایان نامه ها، رسالهها و پژوهشهای دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در حوزههای مختلف علم اضافه کنیم میتوانیم از خاک خوردگی آنها در قفسهها جلوگیری کنیم و آنها را مورد استفاده قرار دهیم تا شرایط توسعه و پیشرفت در جامعه را بهبود بخشند.
وی با تاکید بر اینکه متکی بودن به اقتصاد نفتی تنها راه حل مسیر واقعی توسعه کشور نیست، خاطرنشان کرد: مفهوم ناب اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانش بنیان که از راهکارهای مقام معظم رهبری در کاهش وابستگی به اقتصاد نفتی است باید در پژوهشها نمود بیشتری پیدا کند تا با تقویت اقتصاد غیر نفتی مسیر توسعه کشور به خوبی طی شود.
رحمانی با اشاره به اقدامات خوب دولت تدبیر و امید در زمینه تقویت و توسعه شرکتهای دانش بنیان به بیان گوشهای از پیشرفتهای استان فارس در این حوزه پرداخت و افزود: در ابتدای دولت تدبیر و امید ۲۵۶ هسته دانش بنیان در استان فارس وجود داشت که این عدد امروز به بیش از ۸۰۰ هسته دانش بنیان افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه در ابتدای دولت تنها یک شرکت دانش بنیان در فارس فعال بود، گفت: تعداد شرکتهای دانش بنیان در سال ۹۴ به ۳۶ شرکت رسیده و در حال حاضر نیز بیش از ۱۶۰ شرکت در فارس فعال هستند که البته بیش از این تعداد نیز منتظر گرفتن تایید از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و شروع فعالیت هستند.
سرپرست استانداری فارس بیان کرد: در ابتدای دولت ۷ مرکز رشد در استان وجود داشت، اما امروز شاهد فعالیت ۳۰ مرکز رشد در سطح استان فارس هستیم.
رئیس ستاد هفته پژوهش و فناوری استان فارس همچنین از ۱۵ برابر شدن محصولات تجاری سازی شده شرکتهای دانش بنیان در استان فارس طی سالهای فعالیت دولت تدبیر و امید خبر داد و عنوان کرد: این فعالیتها و تلاشها باید تا رسیدن به شاخصهای بین المللی در حوزه پژوهش و فناوری ادامه یابد.
سید آیت اله رزمجو نیز در آیین قدردانی از پژوهشگران برتر استان فارس با بیان اینکه دستیابی به توسعه پایدار به معنای تببین پژوهش و فناوری در ابعاد مختلف است، افزود: فارس امروز با وحدت و همدلی در مسیری مطلوب گام بر میدارد و همکاری دستگاههای مختلف در عرصه پژوهش و فناوری در کشور کم نظیر است.
مشاور استاندار فارس در امور دانشگاهها مهمترین رویداد هفته پژوهش را در استان فارس نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری دانست و ابراز داشت: دانشگاه ها، سازمان ها، دستگاههای اجرایی و شرکتهای دانش بنیان در این نمایشگاه جدیدترین فعالیتهای خود را در عرصههای گوناگون ارائه کرده اند.
دبیر جشنواره پژوهش و فناوری وزارت کشور هم دراین آیین گفت: امسال ۱۸۰ طرح پژوهشی کلان با هدف گره گشایی از مسائل اصلی استانها در مناطق مختلف عملیاتی شد.
فریبا گودرزی با بیان اینکه سیاست اصلی وزارت کشور تصمیم سازی بر اساس پژوهش و فناوری است، اظهار داشت: شاخصهایی با همکاری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درنظر گرفته شده است که اساسیترین رکن آن بررسی طرحهای پژوهشی در استان هاست.
رئیس گروه مطالعات فرهنگی و اجتماعی مرکز مطالعات راهبردی و آموزش وزارت کشور اهداف پژوهشهای صورت گرفته در استانها را بررسی مشکلات و مسائل اجتماعی خواند.
وی گفت: در استان فارس باید طرحهایی مدنظر قرار گیرد که به چالشهای همچون آب و خشکسالی بپردازد؛ چراکه این معضل نه تنها در استان فارس که در بسیاری استانهای کشور وجود دارد و باید در چرخه عملیاتی قرار گیرد.
گودرزی با بیان اینکه آیین تجلیل از پژوهشگران برتر کشور طی پنج سال گذشته به صورت مستمر برگزار شده است، گفت: مثلث وزارت کشور و استانداری ها، وزارت علوم و دستگاههای اجرایی عهده دار تجلیل از پژوهشگران برتر کشور شده اند. دبیر جشنواره پژوهش و فناوری وزارت کشور ادامه داد: پژوهش و فناوری نماد توسعه و قدرت ایران است و به پشتیبانی همه دستگاههای متولی نیاز دارد.
رئیس بنیاد نخبگان فارس هم در آیین تقدیر از پژوهشگران برتر استان با بیان اینکه بودجه این بنیاد در کشور تنها ۵۵ میلیارد تومان است، اظهار داشت: ۳۰ مرکز این بنیاد در کشور وجود دارد که این بودجه برای فعالیتهای آنها کافی نیست.
حبیب شریف بیان کرد: از همین رو با راه اندازی سازمان مردم نهاد فعال در عرصههای پژوهشی با عنوان با عنوان مجمع خیرین نخبه پرور برخی از کمبودهای مالی را جبران میکنیم.
وی یکی از دلایل تشکیل این سازمان مردم نهاد (سمن) را بورسیه کردن دانش آموزان نخبه عنوان کرد.
رئیس بنیاد نخبگان فارس گفت: این سمن جوایزی را با نام و عنوان پنج تن از نامداران عرصه علم در نظر گرفته است که یکی از این جایزهها در علم شیمی به نام جایزه پروفسور حبیب فیروزآبادی است.
شریف بیان کرد: این جایزه به منظور تکریم و الگوسازی از نخبگان، شخصیتهای علمی و افراد صاحب نام و هم چنین ایجاد روحیه تلاش و خودباوری در میان اساتید، دانشجویان و پژوهشگران، به نام افراد حقیقی و حقوقی خوش نام و دارای سابقه درخشان در زمینههای علمی اعم از حوزوی و دانشگاهی، فرهنگی و اجتماعی تعریف شده است.
وی ادامه داد: این جایزه متناسب با رشته تخصصی افراد، به متولدین استان فارس و یا دانشجویان و دانش آموختگان دانشگاههای استان فارس که در یک کارگروه تخصصی واجد شرایط این جوایز شناخته شوند اعطا میشود.
رئیس بنیاد نخبگان فارس با بیان اینکه این جایزه هر سال به برترین دانشجوی دکتری شیمی آلی اهدا خواهد شد، ادامه داد: این دانشجو باید در کارگروه تعریف شده در مجمع خیران حایز بیشترین امتیاز از نظر فعالیتهای علمی و آموزشی شود.
در ادامه این مراسم، لوح و تندیس نخستین جایزه پروفسور فیروزآبادی از دستان این استاد پیشکسوت دانشگاه شیراز به حسین ثابت سروستانی، از اهالی شهرستان سروستان فارس اهدا شد. این پژوهشگر جوان در رشته شیمی تاکنون ۱۵ مقاله علمی نگاشته است و ۱۰ طرح ثبت شده دارد.
پرفسور فیروزآبادی استاد و محقق برجسته با افزون بر ۳۰۰ مقاله علمی، محقق و شیمیدان برجسته کشوری منتخب انجمن شیمی ایران، برنده جایزه اول خوارزمی، برنده جایزه سازمان همکاری اسلامی (Comstech)، عضو دائم فرهنگستان علوم کشورهای در حال توسعه (TWAS)، بنیانگذار نخستین انجمن دانش آموختگان دانشگاه شیراز، چهار دوره ریاست انجمن شیمی ایران، ویراستار مجله معتبر بین المللی انجمن شیمی ایران برای مدت بیش از هفت سال بوده است.
کمیته توسعه علوم و فنون سازمان همکاری اسلامی (کنفرانس اسلامی سابق) در سال ۲۰۰۵ این شیمیدان ایرانی را به عنوان دانشمند سال جهان اسلام انتخاب کرد.
پروفسور فیروزآبادی همچنین در سومین دوره انتخاب چهرههای ماندگار کشور، به عنوان چهره علمی ماندگار معرفی شد و هم اینک عضو وابسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و در زمره دانشمندان برتر دنیاست.