گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، از ابتدای امسال که تصمیم نظام جمهوری اسلامی ایران با ورود مستقیم حسن روحانی در بسته شدن تلگرام بود تا ماهها سردرگمی مردم برای ماندن یا رفتن از پیامرسانهای داخلی تا امروز که تلگرام و مشتقاتش همچنان ترک تازی میکنند یک آینده غبارآلود نامعلوم در حوزه اینترنت و پیامرسانهای داخلی مشاهده میکنیم.
در همین زمینه با سید علیرضا آل داوود پژوهشگر و تحلیلگر فضای مجازی و رسانه به گفتگو نشستهایم، بخش دوم این گفتگو در اختیار مخاطبان قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: بخش اول گفتگو با سید علیرضا آل داوود؛ راهاندازی شبکه ملی اطلاعات مهمترین اولویت فضای مجازی کشور/ اطلاعات ایران رایگان در اختیار دشمن قرار میگیرد
حمله داعش به مجلس شورای اسلامی بر بستر تلگرام انجام شد
گفتید تلگرام مامن تروریستها است، تا کنون عملیات تروریستی بر بستر تلگرام در ایران رخ داده است؟
فقط دست روی دست گذاشتیم و منتظر تصمیم مدیر تلگرام شدیم
چرا بعد از حمله داعش به مجلس برای خطرات تلگرام کاری انجام نشد؟
بعد از حمله تروریستی داعش به مجلس، فشارها زیاد شد که تلگرام باید مسدود شود و یا سرورهایش همراه با کلیدهای رمز به داخل کشور منتقل گردد، شاهدیم که وزیر ارتباطات یکباره اعلام کرد که سرورهای تلگرام به کشور آورده میشود، اما هم زمان مدیر تلگرام متنی نوشت و در داخل کانال تلگرامی خودش منتشر کرد با این محتوا که ما سرورها را به داخل ایران منتقل نمیکنیم! بلکه CDN هایمان را به ایران میدهیم.
پول تلگرام را پرداخت میکنیم تا هزاران کانال تروریستی، ضد انقلاب، پولشویی و منافقین را برایمان رشد دهد
CDN چیست؟ورود آن به کشور تا چه حد مشکلات تلگرام برای جامعه را رفع میکرد؟
سرویسهای توزیع محتوایی هستند که تا قبل از حمله تروریستی داعش اطلاعاتشان در سرورهای انگلستان و هلند ذخیرهسازی میشد، اما با زدن یک میرور روی آنها به داخل تهران منتقل میشدند و اطلاعات کانالهای بالای ۱۰۰ هزار عضو در تهران قابل مشاهده بودند.
اما سوال این است که آیا میتوانستیم با ۱۵ هزار کانال ضد انقلاب، الحادی، غیراخلاقی، مروج کودک آزاری، داعشی، مرتبط با منافقین و مجاهدین خلق، پولشویی و فساد اقتصادی مقابله کنیم؟
یعنی ما در ایران پول برق، پهنای باند و سخت افزار را پرداخت میکردیم، اما آنکه داشت رشد میکرد، پیامرسان خارجی و وارداتی تلگرام بود و از بستر همین پیامرسان خارجی اغتشاشات دی ماه ۹۶ اتفاق افتاد آن هم از درون کانالهای معاند و برانداز و یا حادثه دراویش پاسداران که منجر به شهید شدن چهار جوان بیگناه شد که از درون تلگرام بسترسازی شده بودند.
دستگاههای دولتی به وظایفشان در قبال پیامرسانهای داخلی عمل نکردهاند
فعالیت نهادهای دولتی در تقویت پیامرسانهای داخلی را چگونه ارزیابی میکنید؟
نکته دیگر این است که وقتی تصمیم بر محدودسازی تلگرام در کشور گرفته شد، اگر جلسات ۳۶ تا ۴۰ شورای عالی فضای مجازی که در بهار ۹۶ برگزار شده را ببینید راجع به ساماندهی پیامرسانهای داخلی است که به برخی از دستگاهها مثل وزارت اطلاعات، وزارت ارتباطات، وزارت صنعت، معدن و تجارت و قوه قضائیه وظایفی واگذار شده است.
برخی از این دستگاهها که اغلب دولتی هم هستند وظایفشان را انجام ندادند در حالی که باید به تقویت پیامرسانهای داخلی کمک میکردند.
چرا یک دهم هزینهای که صرف سرویس وارداتی میشود به پیامرسانهای داخلی اختصاص نمییابد؟
حمایت از پیامرسانهای داخلی هزینههای زیادی برای دولت به همراه دارد؟
خیر، حرف ما این است که وقتی دولت میتواند سالانه یک میلیارد دلار هزینه پهنای باند خارجی را فراهم کند چرا یک دهم آن را برای پیامرسانهای داخلی نمیگذارد؟ هر چند این کار هیچ هزینهای برای دولت محسوب نمیشود، اما این کار را نکردند.
چرا بسته شدن تلگرام به شکل کامل مدام عقب میافتد؟
شما میبینید هم زمان که تلگرام بسته میشود، هاتگرام و تلگرام طلایی در دسترس مردم قرار میگیرد. توجیه اولیه دولت برای چنین کاری این بود که چون تلگرام بسته شده، فرصتی به مردم بدهد تا به مخاطبانشان بگویند و محتوایشان را در پیامرسانهای داخلی منتشر کنند و هاتگرام و تلگرام بعدا به پیامرسانهای داخلی تبدیل شوند.
اما بعدا دیدیم که این تنها شانه خالی کردن زیر بار تصمیم نظام برای بستن تلگرام بود و همین طور دو ماه دو ماه به تلگرام فرصت داده میشود، البته معتقدم که این مهلت را تا انتخابات مجلس ۹۸ تمدید خواهند کردکه چرا عدهای برای موجسواری بر افکار عمومی به شدت به آن نیاز دارند تا هر طور شده بتوانند خود را وارد مجلس کنند.
آقای وزیر ارتباطات به حرفهای رئیس دولت هم وقعی ننهاد/دولت با هاتگرام و تلگرام طلایی به انحصار تلگرام تداوم بخشید
اما دولت در ابتدا صراحتا با بستن تلگرام موافقت کرد، اما در ادامه بود که رفتار متفاوتی از خود بروز داد.
بله، درست است. توقعمان از وزیر ارتباطات این است که وقتی آقای روحانی در ایام فیلترینگ تلگرام گفتند که علت بستن تلگرام ایجاد انحصار است حداقل وقعی به حرفهای رئیس دولت مینهادند.
الان باید این سوال را از وزیر ارتباطات بپرسیم : مگر نگفتید که تلگرام انحصار ایجاد کرده و باید بسته شود شما که با هاتگرام و تلگرام طلایی دوباره انحصار را به تلگرام برگرداندید و اطلاعات مردم را در اختیار دشمن قرار دادید.
بیش از ۹۰۰۰ کانال ضدانقلاب در طلاگرام در حال فعالیت هستندبا بستن چهار پنج کانال کارگزار سیاسی نمیشود ساماندهی فضای پیامرسان را انجام داد. هم اکنون بیش از ۹۰۰۰ کانال ضد انقلاب، منافقین الحادی و افراد ضد دین به اسم طنز، فرهنگی و اجتماعی در هاتگرام و طلاگرام دیده میشود.
کلاهمان را بگذاریم بالاتر، شرکت زیرساخت در حال ارائه خدمات پروکسی برای دور زدن فیلترینگ تلگرام است
چرا پای پروکسی تلگرام به میان آمده است؟
موضوع غم انگیزتر همین است که قسمتی از شرکت زیرساخت در حال ارائه خدمات پروکسی به تلگرام است که اسناد این خدمات موجود است یعنی پروکسیهایی که فیلترینگ تلگرام را دور میزنند و باید با این موضوع مقابله شود.
چون وقتی تلگرام را بستیم قرار شد که محتوای خطرناک در تلگرام در دسترس نباشد، اما میبینید که پروکسیهایی در حال فعالیت هستند که دسترسیهایی را برای عدهای باز میگذارند و عنوان میکنند که اگر میخواهید این پروکسی ادامه فعالیت بدهد باید وارد این کانال شوید.
این کانالها اغلب کانالهای طنز مرتبط با منافقین هستند و این برای ما جالب است که چرا با وجود این موارد بستر داخلی برای پیامرسانی وجود ندارد.
معاهدهای هم وجود دارد که ایران را از داشتن شبکه ملی اطلاعات باز دارد؟
اینترنت وارداتی و نبود سرورها در داخل ایران چقدر به اجرایی شدن چنین اسنادی کمک میکند؟
عباراتی که ظاهر بسیار قشنگی دارند اما وقتی بررسی میکنیم میبینیم که فرسنگها از فرهنگ بومی و ملی ما فاصله دارند. مثلا در بحث مقابله با گرسنگی یکی از راهکارها واردات غذاهای تراریخته (دستکاری ژنتیکی شده) به داخل کشورها و نهایتا بیمار کردن مردم دنیا است و یا در بحث فرصتهای برابر جنسیتی هیچ حد یقفی برای برابری قائل نشده است مثلا عدهای میگویند که زنها عینا مثل مردها باید فلان کار را انجام بدهند و هیچ توجهی به تواناییها و نیازهای زن ندارند و حرفهایی میزنند که بیشتر به شعارهای سیاسی شبیه است تا دغدغهمندی در حوزه زن و عدالت.
و یا از فرصت آموزشی برای همه در سند صحبت شده است ولی متاسفانه آموزش همگانی و فرصت برای همه را از آموزش جنسی شروع کردهاند و همه این موارد بر بستر فن ارتباطات و اطلاعات رقم خواهد خورد.
الف) بر بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات سودجویانه دست به ارعاب مردم و تبلیغ واکسن HPV زدند
چقدر در فضای مجازی برای این واکسن و ویروس مربوط به آن تبلیغ شد؟چقدر این موضوع برای مردم ایران نگرانی و ناامنی روانی ایجاد کرد؟
ب) بر بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات و به یاری برخی سلبریتیها دست به فریب افکار عمومی علیه منافع ملی در حوزه انرژی زدند
اگر واقعا سازمان ملل میخواهد درون کشوری کاری انجام دهد کشورهای پیشرفتهای که استفاده از انرژی فسیلی را به حداقل رساندند از کجا انرژی برق تولید میکنند؟ معلوم است از انرژی هستهای.
اما سازمان ملل به همراه بوقهای بیسواد و برخی سلبریتیهایی که از جای خاصی تغذیه میشوند این را در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی تبلیغ کردند که کشوری که نفت دارد چه نیازی به انرژی هستهای دارد؟
این نهایت عرق ملی و علاقه به پیشرفت ایران برخی از سلبریتیها است. اما این را نمیگویند که طبق سند پاریس ایران حق ندارد برای تولید برق از انرژی فسیلی استفاده کند.
پ) بر بستر فناوری اطلاعات و ارتباطات و به اسم استارتآپ و اشتغال میلیاردها از کشور خارج و افراد را استثمار میکنند
سند توسعه پایدار ۲۰۳۰ یونسکو در جایی از بهبود رشد فراگیر اقتصاد، اشتغال و کار صحبت میکند اما ما یک سوال داریم استارت آپهایی که در داخل کشور ما راه افتادهاند و اکثرا چند تابعیتی هستند آیا واقعا خالصانه شغل ایجاد کردهاند و یا عدهای را به اسم اشتغال استثمار کردهاند؟
هم اکنون در برخی از استارت آپها شاهد این هستیم که هزاران نفر را مشغول به کار کرده اند و با یک حقوق حداقلی که هیچ خدماتی به آنها نمیدهد خودشان میلیارد میلیارد از کشور خارج میکنند.
باید در حوزه استارتآپها به سمت بومیسازی برویم
یعنی شما مخالف فعالیت استارت آپها در کشور هستید؟
ببینید در حوزه استارت آپها، استارت آپهای بومی میتوانند به ما کمک کنند اما استارت آپی که از خارج کشور و تحت عنوان سرمایهگذاری خارجی بیاید، مشخص است دلش به حال ما نسوخته است ممکن است یک شغل پرزحمت و کم درآمد برای جمعیت بیکار ما ایجاد کند اما زندگی افراد را تامین نمیکند در حالیکه اگر استارت آپها بومیسازی شوند به راحتی زندگی افراد را تامین میکنند. خیلی وقت ها مشاهده کردهایم استارت آپهای چند تابعیتی تابع قوانین ما نیستند.بستر اجرای احکام امثال چنین سندی تلفنهای همراه هوشمند و فن اطلاعات و ارتباطات است.
جوان قبل از اعدام: فضای تلگرام و اینستاگرام مرا به تجاوز و قتل کشاندند
فضای اینستاگرام که دربرگیرنده مطالب غیراخلاقی فراروانی است تاکنون چه جنایاتی بر بستر این پیامرسانهای رهاشده رقم خورده است؟
امثال امیرحسینها که مورد ظلم فضای جهالت زده، مستهجن و رها واقع شدند کم نیست. ما اهورای دو سال و هفت ماهه را داشتیم که مادرش صفحه اینستاگرامی داشته و بعد طلاق از پدر اهورا با مردی در اینستاگرام دوست میشود و آن دوستی نهایتا به تعرض آن مرد به بچه دو سال و هفت ماهه و سپس کشتن او منجر میگردد. موارد کودک آزاری در فضای تلگرام، تلگرام طلایی و اینستاگرام فراوان است.