رئیس مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی گفت: روزانه بالغ بر ۱۰۰۰ مراجعه به کتابخانه مرکزی و ۷۰۰ مراجعه به بخش امانات داریم که نشان از استقبال خوب دانشجویان از کتابخانه مرکزی دانشگاه دارد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، وظیفه همه افراد فرهیخته و همه نهادهای فرهنگی کشور است که دراشاعه، گسترش و تقویت هرچه بیشتر مساله کتاب و کتابخوانی اهتمام ورزند و در یک کلام، همه درد آشنایان و دل آگاهان به منظور بسیج همگانی برای گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی بپاخیزند، تا هنگامه خجستهای پیش آید که در آن، «کتاب» همه جا، برای همه کس و در همه وقت به وفور یافت شود و مطرح باشد ونیز هیچ کس در هیچ جا، هیچ بهانهای برای کتاب نخواندن نداشته باشد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنهای در بیان نقشه برجسته کتاب میفرمایند: در اهمیت عنصر کتاب برای تکامل جامعه انسانی، همین بس که تمامی ادیان آسمانی و رجال بزرگ تاریخ بشری، از طریق کتاب جاودانه مانده اند و روابط فرهنگی جامعه بشری نیز از پوشش کتاب و مبادلات فرهنگی تقویت شده است.
در این پرونده ویژه، سراغ کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی رفتیم تا ضمن آشنایی با فضای کتابخانه ها، آماری از کتاب و کتابخوانی دانشجویان شهرهای مختلف بدست بیاوریم. مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد از اوایل سال ۱۳۵۰ در ساختمان کوچکی در مقابل دانشکده ادبیات و علوم انسانی با امکانات محدود آغاز به کار کرد. یک سال بعد به ساختمانی با وسعت ۶۵۰ متر مربع در خیابان شهید مطهری جنوبی مشهد انتقال یافت، سپس به ساختمانی در پردیس دانشگاه منتقل شد.
با توجه به موقعیت محلی این کتابخانه و همجواری با خوابگاههای دانشجویی و چند دانشکده و همچنین شرکت مراجعان احساس میشد به فضای بیشتری نیاز است. گرچه به این مسئله در سال ۱۳۷۲ توجه شد و وسعت کتابخانه ابتدا به ۸۵۰ مترمربع و به تدریج به ۲۴۰۰ متر مربع افزایش یافت ولی هنوز مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی فضای مناسب مورد نیاز را برای ارائه خدمات بایسته در اختیار نداشت.
با عنایت به تصویب طرح احداث ساختمان مرکز اطلاعرسانی و کتابخانه مرکزی، در سال ۱۳۹۱ این ساختمان در زمینی به مساحت بالغ بر ۸۹۰۰ متر مربع در ۳ طبقه احداث گردید. پس از احداث ساختمان بر اساس نظر هیئت رئیسه دانشگاه تجمیع برخی از کتابخانهها و انتقال منابع به ساختمان جدید صورت گرفت.
زهره عباسی، رئیس مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، با اشاره به بهره مندی ۲۵ هزار دانشجوی دانشگاه از خدمات کتابخانه گفت: با توجه به ازدیاد منایع الکترونیک در فضای اینترنت و مجازی، اما همچنان کتاب جایگاه و مرجعیت خود را حفظ کرده است.
عباسی تصریح کرد: برای به روزرسانی کتب کتابخانه هر ساله بالغ بر ۴۰۰۰ کتاب خریداری میشود که عمده ان از نمایشگاه کتاب تهران تامین میشود و خرید کتاب به صورت مداوم ادامه دارد همچنین برای رشتههای ادبیات الهیات و علوم تربیتی نیز به صورت جداگانه کتاب خریداری میشود.
رئیس مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی خاطر نشان کرد: تنها روزانه بالغ بر ۱۰۰۰ مراجعه به کتابخانه مرکزی و ۷۰۰ مراجعه به بخش امانات داریم که نشان از استقبال خوب دانشجویان از کتابخانه مرکزی دانشگاه دارد. همچنین دانشجویان علاوه بر مطالعه کتب و جزوات و منابع درسی خود به کتابهای در زمینه ادبی تاریخ و رمان نیز علاقه مندند و مطالعه میکنند.
وی افزود: هر سال ۲ الی ۳ نمایشگاه کتاب در دانشگاه برگزار میکنیم که میتوان به نمایشگاه هفته پژوهش و نمایشگاه کتابهای لاتین که با فراخوان دانشگاههای مشهد اغاز میشود، اشاره کرد.
عباسی گفت: طرحهای تشویقی کتابخانه دانشگاه برای ارتباط بیشتر دانشجویان با کتاب و کتاب خوانی گفت: همواره سعی داریم تا با خلاقیت و طرحهای ابداعی کاری کنیم که تمایل دانشجویان در استفاده از کتابخانه و کتاب بیشتر شود؛ از این رو به برگزاری مسابقات کتابخوانی، تخفیفات در فروش کتاب در نمایشگاه، اعطای کتاب به عنوان هدیه و جایزه مراسمات یاد کرد.
رئیس مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی بیان کرد: مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی دانشگاه فردوسی مشهد تلاش میکند در راستای چشم انداز تعریف شده در برنامه راهبردی دانشگاه که در نظر دارد یکی از دو دانشگاه برتر جامع کشور در تولید علم، نظریهپردازی و توسعه فناوری، برخوردار از جایگاه معتبر در بین ۱۰ دانشگاه اول جهان اسلام و جزو ۵۰۰ دانشگاه ممتاز جهان با هویتی اسلامی- ایرانی است، حرکت کند.
در همین راستا مأموریت مرکز اطلاع رسانی و کتابخانه مرکزی تقویت آموزش، پژوهش وفعالیتهای پژوهشی دانشگاه و حمایت ازتلاشهای دانشگاه در جهت ارتقای رتبه در سطح ملی و بین المللی، از طریق تهیه، توسعه و تسهیل دسترسی به منابع و اطلاعات علمی مورد نیاز دانشگاه و مدیریت بهره برداری از این منابع است.
وی تصریح کرد: هدف اصلی کتابخانه مرکزی، کمک به ارتقای سطح کیفی آموزش و پژوهش در دانشگاه از طریق تامین منابع اطلاعاتی چاپی والکترونیکی لازم و کافی و فراهم نمودن محیطی مناسب جهت استفاده از این منابع در راستای آموزش و پژوهش در کوتاهترین زمان و مفیدترین شرایط ممکن است.