پس از تغییرات سیاسی در کشور که به برکناری بنیصدر انجامید، نیروهای مسلح با حضور مؤثر و سازمانیافته مردم در دفاع تحولی چشمگیر در جنگ ایجاد کردند.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، در ادامه پیروزیهای پیدرپی، با اجرای نبردهای «طریقالقدس» و «فتحالمبین» بخشهای وسیعی از مناطق اشغالی دشت آزادگان، غرب شوش و رودخانه کرخه آزاد شد. در این اوضاع نیروهای خودی و دشمن هردو متوجه خرمشهر بودند و حتی ارتش عراق با پیشبینی نبرد در این منطقه، بیشترین توان پدافندی خود را با طرحهای گوناگون دفاعی در خرمشهر متمرکز کرد تا از دستیابی ایران به این شهر جلوگیری کند، اما در مقابل اراده و همدلی رزمندگان سپاه و ارتش موفق نشد. آزادسازی خرمشهر نماد مقاومت و آزادگی مردمانی بود که اشغال این شهر غرور ملی آنها را جریحهدار کرده بود. آزادی خرمشهر قله افتخارات مردمیترین انقلاب دوران معاصر شد.
در کتب اطلس با بهرهگیری از نوشتار، نقشهها، نمودارها، جداول و تصاویر موضوعات گوناگونی در چارچوبهای علمی تبیین و تفسیر میشود. باوجود درهمتنیدگی جغرافیا و نقشه، آشکار است این ظرفیت میتواند در خدمت دفاع مقدس مردم ایران نیز قرار گیرد و از این طریق دُرهای گرانبهایی از تجارب هشتساله جنگ تحمیلی برای امروز و فردای ایرانیان حاصل آید.
برای بهره مندی از این تجارب و گسترش فرهنگ مقاومت در برابر متجاوزان و ستمگران به ایران زمین، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس یکی از سیاستهای انتشاراتی خود را چاپ و نشر اطلس نبردهای بزرگ و ماندگار دوران دفاع جانانه ایرانیان در برابر استکبار جهانی قرار داده و اولین جلد از مجموعه اطلسهای نبردی به نبرد بیت المقدس اختصاص دارد.
اطلس نبرد بیتالمقدس، روایتگر رویدادهای آغاز جنگ تحمیلی تا پایان نبرد برای آزادی خرمشهر است. سیر تحولاتی که نویسنده تلاش میکند با کنکاش تاریخی این دوره از مقاومت، ازخودگذشتگی و حماسه آفرینی، نقش مردم ایران را در شکل گیری و سرانجام آن نمایان سازد. این اطلس ارزشمند به کوشش گروه مطالعات و جغرافیای نظامی مرکز و با همت آقای امیرحسین کیهانپناه در ۲۵۶ صفحه رحلی و به تیراژ ۲۰۰۰ نسخه به چاپ رسیده و در اختیار علاقهمندان قرار گرفت.
این اطلس که از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس در ۲۵۶ صفحه منتشر شده است مشتمل بر نه فصل با عناوین «ویژگیهای جغرافیایی منطقه»، «پیش نبردهای منطقه عملیاتی»، «جایگاه راهبردی نبرد بیتالمقدس، «در آستانه نبردی بزرگ»، «دور یکم نبرد بیتالمقدس»، «دور دوم نبرد بیتالمقدس»، «دور سوم نبرد بیتالمقدس»، «دور چهارم نبرد بیتالمقدس» و «دستاوردهای نبرد بیتالمقدس» است.