سیستان امروز نتیجه ندانم کاری عدهای مجهول حال است، حاصل مشورت نکردن است، سیستان دو دست خود یعنی آب و گندم را از دست داده. مقدار زیادی از خون سیستان مجروح را در لولههای انتقال آب به سمت زاهدان روانه کردهاند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو-محمدرضا شهرکی؛* سیستان امروز نتیجه ندانم کاری عدهای مجهول حال است، حاصل مشورت نکردن است، سیستان دو دست خود یعنی آب و گندم را از دست داده. پیکر سیستان بی جان شده. مقدار زیادی از خون سیستان مجروح را در لولههای انتقال آب به سمت زاهدان روانه کرده اند و به اصطلاح خونش را در شیشه کرده اند.
خشکسالیهای نفس گیر سالهای پیاپی، نفسهای زندگی را در استان به دور از مرکز و نزدیک به مرز که دارای استعدادهای بالقوه میباشد، سخت کرده است.بلوچستان نگین معادن است. بلوچستان نگین گردشگری ست که به هیچ عنوان تا به امروز آنطور که باید زیر ساختهای آن هنوز به خوبی آماده نشده است. گردشگری در بلوچستان و آب در سیستان باعث رونق استان و پیشرفت استان پهناور سیستان و بلو چستان میشود.
گفتن این نکته لازم است که سیستان و بلوچستان دو جز تفکیک نا پذیر از هم هستند. اگر خواهان پیشرفت هستیم باید همه مناطق ضریب پیشرفت بالایی داشته باشند و پیشرفت هر کدام باعث ترقی دیگری خواهد شد.
گفتن از نابسامانی اقتصادی مردم این استان با دیدن آسیبها و کیفیت زندگی مردم، ممکن است از زمین تا آسمان با هم تفاوت داشته باشد. آنچه از همه مهمتر است، درک کردن شرایط مردم این استان مرز نشین است. ضرب المثلی هست که میگوید شنیدن کی بُود مانند دیدن! درست است شنیدن دردها و دغدغههای جوانترین استان کشور که آمار بیکاری بالایی دارد مانند دیدن نخواهد بود، اما اگر درکی پشت این مشاهده کردن از نزدیک وجود نداشته باشد، فایدهای هم ندارد.
در ادامه ۱۴ راهکار برای برون رفت از وضعیت نابسمان ارائه میدهم که قابلیت اجرایی دارند و میتوان دوباره نفسهای به شماره افتاده را شنید که به شرح زیر میباشد:
۱_ تغییر نگاه تکبُعدی امنیتی به استان و انتخاب رویکرد چندوجهی و توسعهای به مسائل استان
۲_ عملیاتیشدن واقعی قانون مبادلات مرزی. براساس قانون مبادلات مرزی (مصوب سال ۱۳۷۱) سالانه باید ۳٪ از درآمد کل تجارت خارجی کشور از سوی دولت در مناطق مرزی به منظور محرومیتزدایی، سرمایهگذاری و هزینه شود تا علاوه بر محرومیتزدایی باعث رونق اقتصادی در این مناطق شود. تاکنون دولت بطور جدی این قانون را اجرایی نکرده است.
۳_ ایجاد نیروگاه هستهای در دریای عمان و تسریع در اجرای طرح انتقال آب از پهنهی اقیانوسی به سراسر استان
۴_ پیگیری حق آبهی هیرمند و تالاب هامون
۵_ تعیین فهرست کالاها بصورت منطقهای، با توجه به متفاوتبودن نیازهای هر استان و منطقه، و نیز بازبینی محدودیت سقف مبادلات مرزی در بازارچههای مشترک مرزی نسبت به بازارچههای متفاوت
۶_ طبق آمار سازمان صنعت معدن و تجارت استان نزدیک به ۲ درصد از کل صادرات کشور از مبادی گمرکی و بازارچههای مرزی استان سیستان و بلوچستان صورت گرفته است این امر نشان میدهد که از پتانسیل مرزی به خوبی استفاده نشده است. یکی از موتورهای اصلی رشد و توسعه در استان، تجارت و ترانزیت کالا از مرزهای استان میباشد. هرچه زودتر برای خنثی سازی اثر تحریمها باید بندر چابهار توسعه یابد و در کنار آن دست از خام فروشی برداشته و با مدیریت درست شغلهای بسیاری برای جوانان این استان بوجود آورد.
۷_ نظارت بیشتر بر چگونگی مدیریت منابع آبی با بکارگیری نرم افزارهای نوین، نظرات نخبگان و آینده نگری در خصوص میزان آبی که میتواند در اختیار باشد. حواسمان باید باشد سیل مقطعی که در افغانستان جاری شد و تتمه آن در دریاچه هامون جاری شد زودگذر است و به زودی به اتمام میرسد.
۸_ احداث و تسریع در ساخت نیروگاههای بادی و خورشیدی در مزارع کوچک و بزرگ و حتی صادرات برق به کشورهای همسایه.
۹_ دیپلماسی با کشورهای همسایه جهت ترانزیت کالا از مرزهای استان سیستان و بلوچستان. به هیچ عنوان توازنی بین بازارچههای غرب و شرق کشور وجود ندارد و کاملا مناطق استان سیستان و بلوچستان به فراموشی سپرده شدند و چیزی جز چابهار بر سر زبانها نیست.
۱۰_ ایجاد زیرساختها و امکانات ضروری جهت بهرهبرداری بیشتر از مرزهای رسمی و بازارچههای مرزی.
۱۱_ جلوگیری از رانت تعداد اندکی از افراد بانفوذ از فواید مرز
۱۲_ استفاده از نعمتهای خدادادی و مواهب طبیعی استان از جمله وجود معادن اورانیم، سنگهای گرانبها و. اما مهمتر از آن راه اندازی گردشگری صنعتی و با ثبات که باعث جذب حداکثری گردشگر از سراسر جهان میشود.
۱۳_راه اندازی صنایع تبدیلی و بسته بندی که در نتیجه آن جلوگیری از خام فروشی و ایجاد اشتغال
۱۴_پیگیری خط راه آهن چابهار_سرخس
محمدرضا شهرکی، قائم مقام روابط عمومی اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.