سخنگوی اسبق وزارت خارجه گفت: رفتار زشتی که آمریکاییها گفتند برای هیئت ایرانی ویزا صادر نمیکنند و آن را با تاخیر و نامناسب انجام دادند، نشان دهنده آن است که اصولا آمریکا لیاقت میزبانی چنین اجلاس مهمی را ندارد.
رامین مهمان پرست، سخنگوی اسبق وزارت خارجه و سفیر پیشین کشورمان در لیتوانی و لهستان در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص صدور دیرهنگام روادید برای هیئت ایرانی به منظور حضور در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل و اساسا استراتژی حضور یا عدم حضور نمایندگان کشورمان در نیویورک گفت: اجلاس مجمع جهانی سازمان ملل موضوعی نیست که تحت کنترل آمریکا باشد یا اساسا این کشور به خاطر میزبانی این اجلاس اجازه دخل و تصرف در ترکیب آن داشته باشند.
آمریکا لیاقت میزبانی مجمع جهانی سازمان ملل را ندارد
وی ادامه داد: در واقع رفتار زشتی که آمریکاییها انجام داده اند و از زمان تحریم ظریف و ایجاد محدودیت برای تردد دیپلماتهای ما در نیویورک تا زمانی که اعلام کردند برای هیئت ایرانی ویزا صادر نمیکنند و آن را با تاخیر و به شکل نامناسبی انجام دادند، نشان دهنده آن است که اصولا آمریکا لیاقت میزبانی چنین اجلاس مهمی را ندارد و باید به این مسئله رسیدگی شود.
مهمان پرست تصریح کرد: براین اساس باید فضایی ایجاد شود که سایر کشورها به این فکر بیفتند که آمریکا وظایف میزبانی را به درستی انجام نمیدهد و یا راجع به محل جدید برگزاری اجلاسهای سازمان ملل تصمیم گیری جدید و جدی داشته باشند.
شرکت در اجلاس سالانه سازمان ملل فرصت استفاده از دیپلماسی عمومی فعال و رساندن حرف خود به گوش دنیا است
سخنگوی اسبق وزارت خارجه این رویکرد را رویکردی منافی حضور هیئت ایرانی در اجلاس امسال سازمان ملل ندانست و یادآور شد: اگر هیئت ایرانی در اجلاس امسال شرکت کند میتواند موضوع اهمال آمریکاییها را در ملاقاتهای دو جانبه و دیدار با هیئتهای مختلف و یا حتی در زمان سخنرانی در اجلاس مجمع سازمان ملل مطرح کرده و به بیان دیدگاههای خود به طور شفاف بپردازد.
سفیر پیشین کشورمان در لیتوانی و لهستان با بیان اینکه در حال حاضر بین کشورهای مختلف دیپلماسی و افکار عمومی جایگاه مهمی دارد، گفت: هر کشوری که قدرتمندتر باشد سعی میکند در فضای دیپلماسی عمومی تلاشهایی را انجام دهد که افکار عمومی را به سمت اهداف و مواضع خود هدایت کند و واقعیات را پنهان کند.
وی تصریح کرد: براساس این رویه کشورهای غربی و به ویژه ایالات متحده که از فضای قدرتمندی در امور دیپلماسی عمومی و رسانه بهرهمند هستند، میتوانند قضایا را طوری تغییر دهند و شرایط را به سمتی ببرند که واقعیت نداشته و فقط تامین کننده اهداف آنهاست بنابراین در چنین شرایطی باید از هر فرصتی برای بیان دیدگاه و رساندن پیام خود به گوش مردم دنیا استفاده کنیم.
مهمان پرست تصریح کرد: به اعتقاد من برگزاری اجلاس مجمع جهانی سازمان ملل یکی از بزرگترین فرصتهایی است که اگر به خوبی از آن بهره ببریم میتوانیم به این وسیله شفافیت عملکرد، پایبندی به تعهدات و عدم پایبندی آمریکا به تعهداتش را برای دنیا تشریح کنیم.
سخنگوی اسبق وزارت خارجه ادامه داد: در جریان این سفر میتوانیم در دیدارهای دو جانبه راجع به توسعه روابط خود با کشورهای مختلف و بیان دیدگاهها در خصوص صلح و امنیت منطقه و فعالیت صلح آمیز هستهای و همچنین رفتارهای غیرمنطقی آمریکا و شرکای او نسبت به ملت ایران روشنگری کنیم.
ظرفیت حضور در سازمان ملل فرصتی برای اثبات رفتار به دور از شئونات آمریکا است
سفیر پیشین کشورمان در لیتوانی و لهستان با اشاره به ضرورت بیان رفتار غیرقانونی و غیرحرفهای آمریکاییها در ایجاد محدودیت برای سفر هیئت ایرانی گفت: استفاده از ظرفیت حضور در سازمان ملل میتواند بستر مناسبی برای بیان این رفتار آمریکاییها باشد و به فراخور حضور در این اجلاس باید از این فرصت استفاده کنیم تا همه مردم کشورهای مختلف و هیئتهای شرکت کننده در این اجلاس متوجه شوند که رفتار آمریکا به عنوان میزبان این اجلاس خارج از شئونات است و این رفتار هم به همه رفتارهای به دور از شئون دیپلماتیک ترامپ و هیئت حاکمه آمریکا اضافه میشود و در کنار همه دیدارها بحث عدم شایستگی آمریکاییها در میزبانی مجمع عمومی سازمان ملل نیز قابل طرح و پیگیری است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اعمال محدودیتها برای وزیر امور خارجه کشورمان برای رئیس جمهور نیز در سفر به نیویورک اعمال خواهد شد یا نه گفت: البته تاکنون چنین چیزی عنوان نشده، اما اگر چنین اقدامی انجام شود رفتاری بسیار زشت خواهد بود و به نظر میرسد آمریکاییها این قدر قدرت تشخیص دارند که اگر چنین کاری را انجام دهند مورد هجمه کشورهای مختلف دنیا قرار میگیرند و این موضوع برای آنها سنگین تمام خواهد شد.
مهمان پرست در پاسخ به این سوال که صدور روادید برای هیئت ایرانی چند روزه صادر شده است؟ گفت: از جزئیات ویزاها بی اطلاعم، اما اساسا حضور کشورهای مختلف در اجلاسی از این دست محدودههای مشخصی دارد و به طور کلی از زمان شروع اجلاس و چند روز قبل هیئتهای اولیه و کارشناسان مربوط اعزام میشوند تا زمینه دیدارها و کارهای اولیه برای حضور هیئت ایرانی را انجام دهند، اما امسال به دلیل صدور دیرهنگام روادید برای هیئت ایرانی هیئت مقدماتی نتوانست در زمان مقرر به نیویورک برود البته همکاران ما در سازمان ملل هماهنگیهای اولیه را انجام دادند. براساس این روند از زمان حضور وزیر خارجه در نیویورک و حتی بعد از ترک رئیس جمهور، وزیر خارجه برنامههای مختلفی دارد که این برنامهها از شرکت در اجلاسهای مختلف و دیدارها و مصاحبههای مختلف در برمی گیرد.
عدم صدور روادید به منظور شرکت در اجلاس سالانه سازمان ملل برای هیئت فلسطین هم سابقه داشته است
سخنگوی اسبق وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که آیا آمریکاییها سابقه سوء استفاده از میزبانی خود در سالهای گذشته را نیز داشته اند یا خیر گفت: در بعضی موارد در سابقه رفتار آمریکاییها ایجاد ممنوعیت یا عدم صدور ویزا برای هیئتهای فلسطینی نیز مسبوق به سابقه بوده است.
سفیر پیشین کشورمان در لیتوانی و لهستان در خصوص عدم حضور مرحوم هاشمی رفسنجانی در طول هشت سال ریاست جمهوری خود در اجلاسهای سازمان ملل نیز گفت: اساسا همه کشورها حق دارند در سطحی که بنا به شرایط مناسب میدادند در این اجلاس حضور پیدا کنند خیلی از کشورها سطح حضورشان رئیس جمهور است و برخی ممکن است در سطح نخست وزیر و برخی دیگر به خاطر اینکه شاید موضوعات مهمی برای طرح و پیگیری ندارند ممکن است در سطح وزیر خارجه شرکت کنند. این موضوع بستگی مستقیم به سیاستهای کشورها و اینکه چه میزان حضور در این اجلاس برای آنها اهمیت دارد، برمی گردد.