آخرین اخبار:
کد خبر:۸۰۰۳۴۴

خداحافظی با هپاتیت C. تا سال ۱۴۱۰

ایران بیش از ۲۰ سال است که واکسیناسیون هپاتیت B را انجام می‌دهد و بنا بر گفته دبیر جامعه جهانی هپاتیت تاکنون بیش از ۳۵ میلیون نفر در کشور این واکسن را دریافت کرده‌اند و طبق تعهد‌هایی که به سازمان بهداشت جهانی داده شده قرار است تا سال ۱۴۱۰ هپاتیت C. در کشور ریشه‌کن شود.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، هپاتیت در دو دهه اخیر تا حدود زیادی در ایران کنترل شده است به‌طوری‌که گفته می‌شود هم‌اکنون فقط حدود یک میلیون نفر در ایران به انواع این بیماری مبتلا هستند. این درحالی است که در دیگر کشور‌های منطقه شیوع آن تا ۱۰ برابر نیز بیشتر است. ایران بیش از ۲۰ سال است که واکسیناسیون هپاتیت B را انجام می‌دهد و بنا بر گفته دکتر علویان، دبیر جامعه جهانی هپاتیت تاکنون بیش از ۳۵ میلیون نفر در کشور این واکسن را دریافت کرده‌اند و طبق تعهد‌هایی که به سازمان بهداشت جهانی داده‌ایم بناست تا سال ۱۴۱۰ هپاتیت C. را در کشور ریشه‌کن کنیم.

هر ساله از یکم تا هفتم آبان را به‌عنوان هفته آگاهی از بیماری هپاتیت در نظر گرفته و رسانه‌ها و مسوولان مربوطه به این بیماری در جامعه می‌پردازند. هپاتیت نوعی التهاب در کبد است و به دلایل مختلفی می‌تواند ایجاد شود که برخی از آن‌ها قابل سرایت هستند و بعضی مسری نیستند.

تاکنون پنج ویروس در این بیماری شناخته شده است. عمدتاً ویروس‌های هپاتیت B، C. و D. از طریق خون آلوده منتقل می‌شوند، اما انواع A. و E. با آب و غذای آلوده انتقال پیدا می‌کنند. به گفته متخصصان، هپاتیت A. سبب آسیب شدید کبدی می‌شود.

آمار دقیقی از میزان شیوع انواع هپاتیت در جهان در دست نیست، اما آخرین آمار‌های وزارت بهداشت و درمان نشان می‌دهد که بیش از یک‌و‌نیم میلیون نفر در کشور به انواع این بیماری مبتلا هستند. ایران جزء کشور‌های پیشرو در زمینه کنترل هپاتیت است. مسوولان وزارت بهداشت طی دو دهه اخیر برنامه‌هایی برای کنترل کامل این بیماری ارائه کرده‌اند و این در حالی است که میزان شیوع این بیماری در برخی کشور‌های همسایه نزدیک به ۱۰‌برابر میزان شیوع آن در ایران است.

مهم‌ترین هپاتیت‌ها که در ایران افراد را گرفتار می‌کند، نوع B. و C. هپاتیت است که نوعی بیماری مزمن کبدی به شمار می‌رود و عوارضی همچون ابتلا به سیروز کبدی و سرطان کبد را به همراه دارد.

دکتر موید علویان، دبیر جامعه جهانی هپاتیت در گفتگو با خبرنگار روزنامه «صبح‌نو» در این‌باره می‌گوید: «از حدود ۲۰ سال قبل روز اول آبان به‌عنوان روز ملی هپاتیت در تقویم ما ایرانی‌ها به ثبت رسیده است، اما مدتی بعد به‌دلیل اهمیت موضوع اطلاع‌رسانی در این‌باره، از روز به هفته تبدیل شده و تا هفت روز اول آبان هرسال هفته هپاتیت نام گذاری شده است.»

این فوق تخصص گوارش و بیماری‌های کبدی ادامه داد: «دو بیماری هپاتیت B. و C. بیشترین شیوع را نسبت به دیگر ویروس‌ها در ایران داشته‌اند؛ با این وجود شیوع هپاتیت B. در کشور ما طی دو دهه اخیر رو به کاهش بوده و دلیل آن واکسیناسیون این ویروس است که در نوزادان و افراد پرخطر انجام شد.»

وی افزود: «از سال‌۷۳ در کشورمان این واکسیناسیون را انجام دادیم و تاکنون بیش از ۳۵ میلیون نفر در ایران این واکسن را دریافت کرده‌اند. الان می‌توانیم بگوییم در افراد پایین‌تر از سن ۲۴ تا ۲۸ سال شیوع هپاتیت بسیار کم است. همچنین در اکثر نقاط کشور شیوع هپاتیت B. کمتر از دو درصد است.»

علویان با بیان اینکه اکنون یک میلیون و ۴۰۰هزار نفر مبتلا به هپاتیت B. در کشور داریم، گفت: «خوشبخاته ویروس هپاتیت B. باعث آسیب به کبد نمی‌شود و می‌توان این بیماری را کنترل کرد و اگر نیاز به درمان باشد، دارو‌های مورد نیاز آن در کشور موجود است.»

وی درباره شیوع بیماری هپاتیت C. در کشور می‌گوید: «در این‌باره قبل از هرچیز باید گفت که هپاتیت C. امروزه قابل درمان است و شیوع آن در جامعه بسیار پایین است. در واقع کمتر از نیم درصد از جمعیت عادی کشورمان این به بیماری مبتلا هستند. با این وجود تمام دارو‌های مورد نیاز برای این بیماران در ایران تولید می‌شوند که بسیار ارزان‌تر از دارو‌های خارجی است و تحت پوشش بیمه‌ها نیز هستند.»

راه‌های جدید انتقال ویروس
علویان در بخش دیگری از گفت‌و‌گوی خود با «صبح‌نو» تاکید کرد: «تعهد ایران به سازمان بهداشت جهانی این است که تا سال ۱۴۱۰ نسبت به ریشه‌کن کردن این بیماری در کشور خودمان اقدام کنیم؛ اما باید به راه‌های جدید انتقال نیز اهمیت ویژه‌ای بدهیم، مانند خالکوبی‌هایی که در سال‌های اخیر در بین جوان‌ها زیاد دیده می‌شود؛ همچنین حجامت‌های غیربهداشتی و رفتار‌های جنسی پرخطر همه سبب انتقال ویروس هپاتیت می‌شوند.

با آنکه در ایران شیوع هپاتیت C. کمتر از سایر کشور‌های منطقه مدیترانه شرقی است، اما باید برای کاهش آن اقدامات جدی انجام دهیم. همچنین با دنبال کردن برنامه‌ای برای کاهش آسیب معتادان تزریقی، به‌دنبال ریشه‌کن کردن هپاتیت C. در معتادان هستیم.

شاید نتوان اعتیاد را درمان یا ریشه کن کرد، اما می‌توان با آموزش‌های صحیح هپاتیت C. در معتادان و زندانیان را ریشه‌کن کرد. اغلب افراد مبتلا به این بیماری یا معتادان تزریقی هستند یا سابقه زندانی شدن دارند. این افراد از نظر اقتصادی سطح پایینی دارند و حتی توان درمان با دارو‌های ایرانی را ندارند. شعار امسال این است که هپاتیت C. در زندانیان شایع است و تشخیص و پیشگیری و درمان آن یک مسوولیت اجتماعی است.»

دبیر جامعه جهانی هپاتیت گفت: «شاغلان حرفه پزشکی، اهداکنندگان پرتکرار خون و زندانی‌ها گروه هدف واکسیناسیون هپاتیت C. هستند؛ اما گروه کلی‌تر آن افراد سنین ۲۸ تا ۵۰ سال هستند که توصیه می‌کنیم آزمایشی بدهند و در صورت منفی بودن جواب آزمایش حتماً خود را واکسینه کنند.»
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار