به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صبح امروز آیین بزرگداشت روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه با محوریت «علم باز؛ علمی برای همه» با حضور محمد جلالی، دبیر کمیسیون انجمن های علمی ایران، وحید احمدی، مشاور وزیر علوم و رئیس مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در وزارت علوم برگزار شد.
محسن جوادی، معاون فرهنگی وزارت ارشاد با اشاره به شعار روز جهانی علم در خدمت صلح و توسعه با عنوان علم برای همه گفت: امسال با رویکرد شناخت ایران به ویژه شناخت فرهنگ ایران زمین قرار است شعار این روز را دنبال کنیم؛ اما تا در فرهنگ ما تغییری ایجاد نشود آنچه که ما به عنوان علم باز می شناسیم محقق نمی شود.
وی با بیان اینکه فضای آموزشی ما باید مطالبهگر علم باشد و باید به این مساله توجه ویژه داشت، ادامه داد: تعاریف مختلفی از علم باز وجود دارد. علم باز یک پژوهش علمی است و ما باید ببینیم چه عناصری در فرهنگ ما وجود دارد و چه چیزی مانع پژوهش علمی است. ما برای انجام این پژوهش علمی باید بسترها را فراهم کنیم و ضعف های فرهنگی را که مانع پژوهش علمی می شود را تغییر دهیم. همچنین در بخش آموزشی و در مدارس می بایست این پژوهش علمی مجال رشد پیدا کند. در کنار فضای مدارس فضای فرهنگی کشور هم باید این پژوهش علمی را بخواهد. گاهی می بینیم در فضای پزشکی با یک شعار برخی فرهیختگان کشور به مسیری می روند که اصلا علمی نیست و ضربات و آسیبهایی به آن حرفه صورت می گیرد.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد در این باره افزود: ما در این عرصه کارهای زیادی باید انجام بدهیم و بخش زیادی از امکانات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید در خدمت این موضوع قرار بگیرد که پژوهش علمی و فهم آن را به بستر زندگی مردم ببرد و وارد فرهنگ عمومی کشور کند. نکته اصلی که در علم باز وجود دارد تبیین نقش آن در توسعه علمی و اجتماعی برای مردم و تثبیت آن در فرهنگ عمومی است و تا این اتفاق نیفتد این پروژه موفق نخواهد بود.
جوادی ادامه داد: ما کار جمعی را باید در مدرسه یاد بگیریم تا بتوانیم پذیرش انجام پژوهش های علمی را داشته باشیم و فرهنگ جامعه ما باید این کار جمعی را بپذیرد. ما باید با دیگری کار کنیم و به دیگری بها دهیم که اینها را یاد نگرفته ایم. تا فرهنگ بها دادن اقتصادی به پژوهش های علمی صورت نگیرد و وقف پژوهش علمی صورت نگیرد. پروژه علم باز در کشور ثمر نخواهد داشت. الان خیلی باب شده که می گویند دنبال چیزهای کاربردی هستیم و این موضوع در پژوهش های علمی شاید در کوتاه مدت مشخص نشود و در بلند مدت خود را نشان می دهد.
وی تصریح کرد: آنچه که در علم باز مطرح است، در دسترس بودن پژوهش های علمی است و یکی از دلایل ممانعت از آن مسائل اقتصادی و حقوقی است که تعریف آن باید مشخص شود؛ اما مشکل اصلی آن در فرهنگ عمومی ما است و وقتی می گویند که قهرمان اخلاقی شما چه کسی است معمولا به سراغ افرادی می رویم که منزوی هستند و اخلاق مدار هم هستند ولی به کسی که اخلاق مدار است و دستاوردهای خود را در اختیار دیگران قرار می دهد توجه نمی کنیم.