عضو هیات علمی دانشگاه قم گفت: اقتصاد ما کشش این را ندارد که سیاست تعطیل سازی را طی سه چهار ماه اجرا کنیم؛ لذا باید سراغ سیاست های ایمن سازی بجای تعطیل کردن اقتصاد برویم.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حمید رضا مقصودی کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیات علمی دانشگاه قم در گفتگوی زنده اینستاگرامی که با عنوان «به فکرباشیم» به همت بسیج دانشجویی دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد، گفت: ذهن سیاست گذاران و ذهن مردم ما از وجوه اقتصادی کرونا منحرف شده است. به عبارتی ما سیاست تعطیل سازی را به جای سیاست ایمن سازی در پش گرفتیم و این در حالی است که بعضی کشور ها سراغ ایمن سازی رفته اند.
وی با بیان اینکه به خاطر اجرای سیاست تعطیل سازی شاهد تعطیلی چند هفته ای کشور بوده ایم، افزود: بنده با تعطیل کردن اقتصاد مخالف هستم اما عده ای معتقد بودند این ماجرا یکی دو هفته طول می کشد و این در حالی است که کرونا در چین از سه ماه پیش شیوع یافته ولی هنوز تمام نشده است پس در ایران نیز ممکن است این وضعیت سه چهار ماه طول بکشد.
عضو هیات علمی دانشگاه قم گفت: اقتصاد ما کشش این را ندارد که سیاست تعطیل سازی را طی سه چهار ماه اجرا کنیم؛ لذا باید سراغ سیاست های ایمن سازی بجای تعطیل کردن اقتصاد برویم. به هر روی امیدوارم که بعد از نوروز سیاست گذاران ما به این مسئله اندکی توجه داشته باشند؛ چرا که مسئله اقتصادی کرونا خیلی مهم است.
مقصودی بیان کرد: استراتژیست های امریکایی وقتی می خواهند امریکا را معرفی کنند شرایط امروز این کشور را خیلی شبیه شرایط نیکسون می دانند در واقع آنها ترامپ را تالی تلو و جانشین نیکسون می دانند؛ اما نیکسون چه کسی بود؟ او فردی بود که در نیمه دوم قرن بیستم در اقتصاد یک قمار انجام داد به گونه ای که برای چهل پنجاه سال به اقتصاد آمریکا یک تنفس مصنوعی جدی داد. و این قمار این بود که آمریکا قابلیت تبدیل دلار آمریکا به طلا را به شکل یکطرفه فسخ کرد و عملاً به نظام برتون وودز پایان داد و دلار را به ارز بیپشتوانه تبدیل کرد. به این اقدام «شوک نیکسون» میگویند که باعث شد شرایطی پدید آید که دلار آمریکا تبدیل به ارز اندوخته بسیاری از کشورها بشود. به هر روی ما امروز نیز منتظرچن ین قمار جدی در اقتصاد آمریکا بودیم چرا که اقتصاد این کشور نزدیک بیست تریلیون دلار بدهی دارد پس باید این بدهی را با خرید سرمایه از خارج کشور و یا با فروش جدی تولیدات خود جبران کند. وی تصریح کرد: در دنیای امروز دیگر جنگ به آن معنا نیست که آمریکا دست به اقدام نظامی بزند؛ بلکه می تواند کاری کند که ارزش سرمایه ها در سراسر دنیا کاهش یابد؛ با این وجود بنده اگر چه هیچ اشکالی به اینکه کرونا یک بیماری است وارد نمی کنم ولی معتقدم این ویروس در کنار وجوه احتمالی جنگ بیولوژیک وجوه جدی اقتصادی هم دارد؛ اما بنده هنوز تقریبا از شروع کرونا تا الان وزیر اقتصاد را در اخبار ندیده ام و وزیر صنعت و معدن هم حضور بسیار کمرنگی درفضای رسانه ای داشته و صرفا وزیر بهداشت با نگاه پزشکی احاطه جدی بر فضای رسانه ای کشور پیدا کرده و این باعث شده که وجوه اقتصادی مسئله دیده نشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم گفت: ما در این مدت خیلی تلاش کرده ایم که بگوییم تعطیلی نظام واردات و نظام صادرات کشور ظرف سه چهار ماه دیگر خودش را نشان می دهد چون کالایی که امروز وارد کشور می شوند قبلا ثبت سفارش شده اند به هر روی این ماجرایی که امروز در حال وقوع است به همین دلیل بنده خیلی نگران بازیابی جدی و واقعی اقتصاد هستم.
مقصودی بیان کرد: بنده قائل به این نیستم که چین بحران کرونا را به وجود آورد اما قائل به این هستم که این کشور با هوشمندی تمام تلاش کرد حجم سرمایه و دارایی خود را افزایش بدهد؛ چرا که از کاهش ارزشی که در سبد نظامات تولیدی خارجی در این کشور اتفاق افتاد بهره ببرد.
وی با طرح این سوال که بحران جهانی که در حال وقوع است چه تبعاتی برای اقتصاد ایران خواهد داشت و ما چطور می توانیم این تبعات را کاهش بدهیم و حتی از آن استفاده کنیم، افزود: برای جهش اقتصادی باید اتاق های فکر اقتصادی کار کنند. به هر روی پیش بینی بنده این است که ظرف دو سه ماه آینده با یک رشد اقتصادی منفی 20 تا 25 درصد مواجه بشویم با این وجود سوال این است که ما برای رویایی با این اتفاق چه تدبیری داریم؟
عضو هیئت علمی دانشگاه قم با بیان اینکه به گفته اقتصاددانان تهدید عربستان به افزایش حجم تولید نفت و تهدید روسیه به عدم کاهش عرضه نفت باعث شده که قیمت نفت هر بشکه حدود 30 تا 40 دلار کاهش پیدا کند، گفت: وقتی صرفا تهدید این دو کشور می تواند تا این حد روی سبد انرژی ایران به عنوان بزرگترین دارنده انرژی دنیا اثر بگذارد؛ پس چرا ما نباید از ظرفیت اقتصاد سیاسی خود برای برگرداندن قیمت استفاده نکنیم. به هر روی در این وضعیت شاهدیم که آقای زنگنه به عنوان سکاندار بخش انرژی ایران فقط در مصاحبه اجلاس اوپک کمتر از 10 ثانیه در تلویزیون ظاهر می شود و یا اینکه بنده صرفا دیدم که آقای ظریف یک صحبت تلفنی با وزیر خارجه صربستان داشتند که آنها نیز گفتند ما حاضریم ماسک به شما بدهیم. معتقدم مذاکرات اقتصادی آقای ظریف به عنوان سکان دار حوزه سیاسی کشور در شرایطی که همه مرزهای اقتصادی ما را بستند اثرگذار است اما سوال این است که آقای ظریف الان در حال انجام چه کاری است و یا وزیر اقتصاد برای برون رفت از بحران در سطح بین الملل در حال چه فعالیتی است. البته در این مدت مسئولینی مثل آقای همتی و نوبخت را دیدم که تلاش هایی را برای جبران برخی از شکست ها انجام داده اند ولی ما می دانیم که بحران بین الملل شیوع کرونا خیلی عمیق تر و جدی تر هست پس باید بدانیم که در این فضا باید چگونه عمل کنیم.
مقصودی بیان کرد: معتقدم وزیر امور خارجه و وزیر اقتصاد باید تلاش کنند فضای رسانه ی بین المللی را تغییر بدهند تا ما بتوانیم مرزهایمان را باز کنیم و به صادرات و واردات ادامه دهیم وگرنه این اقتصاد با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.