علاج بسیاری از دردهایی که جامعه ما را آزرده کرده عدم شفافیت است. وقتی شفافیت در کار نیست؛ به گونهای حضور مردم در صحنه اثرگزاری بیرنگ میشود.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فرهاد ابوالفتحی* امام خامنه ای: «مسئولان نظام اسلامی بدانند شکر نعمت مسئولیتشان در این است که به بندگان خدا نزدیکی بیشتری پیدا کنند، با آنان نشست و برخاست کنند و نسبت به آنها مهربانی و توجه بیشتری به خرج دهند.» این نزدیکی و نشست و برخاست که رهبری می فرمایند چیزی فراتر از دید و بازیدهای حضوری که اینها هم در جای خود ضروری و کارساز هستند، است. من این نزدیکی را در معنای کلیتر همدلی، همفکری، هم پوشانی و همافزایی میبینم. این همدلی و هم فکری و هم پوشانی در محیطی که افراد در آن از صداقت و صراحت در اموری که در آن مکلفاند اجهاف کنند هیچگاه محقق نخواهد شد. بالاخره افراد باید بدانند که از همدیگر چه انتظاراتی داشته و دارند و در این راستا چه گامهایی و با چه دقت و حدتی برداشته شده است. از مهمترین راهکارهای نزدیک کردن واقعیات به حقایق در عالم وعدههای رنگارنگ، همین داروی شفافیت و یک رنگیست.
علاج بسیاری از دردهایی که جامعه ما را آزرده کرده عدم شفافیت است. وقتی شفافیت در کار نیست به گونهای حضور مردم در صحنه اثرگزاری بیرنگ میشود. اینجاست که دیگر مردم احساس هویت نمیکنند و خودشان را دست اندرکار نمیبینند. دیگر مردم برای خود نقشی ترسیم نمیکنند، مطالبهگری واقع بینانه و درخور در کار نیست، نقدها بعضا سطحی و غیر واقعی میشوند و در کل حق و ناحق بسیار صورت میگیرد.
حال ممکن است برخی بگویند این که موجب رفتارهای پوپولیستی می شود و از مسئول ابتکار عمل را می گیرد، یا اینکه این طرح بهمنظور نوعی تفتیش عقاید بوده و هدف از آن، تحتفشار قرار دادن نمایندگان به خاطر آرایشان است. درنتیجه، شفافیت آرا موجب مانور اصحاب قدرت برای برای برخی تهدیدات می شود و این امر می تواند مشکلاتی برای آزادی عمل در رأی دادن بهوجود بیاورد؛ و یا موجب اعمال فشار نهادهای دیگر مثلا نهادهای دولتی اعم از وزرا و ... ظرفیت های حوزه انتخابیه تباه شده و در نتیجه موجب تضعیع حقوق و آینده شغلی شخص نماینده شود، که در اینجا با توجه به اختیارات بسیار یک نماینده مطابق اصول ۷۱، ۸۴، ۸۸، ۸۹، ۹۰ و... قانون اساسی اختیارات قانونی نماینده بهقدری است که شخص نماینده کارنامه دور از زد و بند و... داشته باشد و نیت و عملش صرفا خدمت به مردم از طریق پایبندی به وظایف و تکالیفش باشد، بحث تأثیرپذیری از دست های کثیف را از موضوعیت خارج می سازد.
در جهت جلوگیری از ظاهرسازی و بازی با اذهان، شخص نماینده و اطرافیانش باید از خود مراقبت کنند که به موجب این رفتارهای پوپولیستیِ از آنها سر نزند و در عین پذیرش اشتباهات و سعی برای جبران آنها، استفاده از ظرفیتها، پذیرش مطالبات حقگرایانه و غیره، شجاعت و شهامت دفاع از آرا کارشناسی شده را داشته باشند. در نتیجه نمایندگان مردم موظف اند برای احقاق حقوق مردم هم که شده شفافیت را از قلب مجلس شورای اسلامی آغاز و تا آنجا که لازم است طبق قانون و در سایه فرامین مقام عظمی ولایت ادامه دهند. شفافیت آنجایی برجستهتر میشود که تصمیمات فردی در دوگانه حق و باطل و تفکیک آنها از هم اثرگزار است.
ما اخیرا در مجلس شورای اسلامی شاهد چنین آزمونی بودیم؛ که خوشبختانه با تیزهوشی برخی نمایندگان، مجلس از آزمون سر بلند بیرون آمد. آزمون آری یا نه به اعتبارنامه نماینده گچساران؛ و در این جهت عرض خداقوت داریم به سردمداران این اقدام انقلابی و سایر نمایندگان حامی. البته علی رغم نتیجه این آزمون که در کل خوشایند بود ناخوشایندیهایی هم مشاهده شد. مثلا آنجایی که ما در رفتار اکثریت نمایندگان چیزی از شفافیت و زلالی با مردم مشاهده نکردیم و الان نمیدانیم آندسته از نمایندگانی که صرف نظر از رای موافق نظر ممتنع داشتند که تعدادشان هم علی برکت الله کم نیست چه کسانی هستند. بالاخره در چنین گلوگاه¬هایی رای ممتنع آنهم در این حد نشان از عدم تحقیق و کم کاری در کسب شناخت صحیح دارد و نه ....
حال لازم میبینم در این جهت در حد چند کلمهای با نماینده شهر عزیزمان نهاوند صریح باشم. جناب آقای شهبازی، نماینده محترم مردم نهاوند مستحضر هستید که جایگاه شفافیت در دین مبین اسلام به گونهایست که امیرالمومین آنرا جزئی از حقوق مردم نسبت به مسئولینشان ذکر میکنند و آنرا این طور تفسیر میکنند که مسئول مردم نبایستی هیچ رازی را از مردم پنهان دارد، هیچ حرفی را از مردم پنهان نکند، مگر در جنگ و مسائل جنگ و مسائلی که با دشمن طرف هستیم که این شرایط هم شرایط حاد و بخصوصیست و برای موارد مورد مطالبه صدق نمیکند. حال ما از شما درخواست داریم علاوه بر اعمال شفافیت در تمام آنچه بواسطه نمایندگی مردم جزیی از حقوق مردم گشته، مسائلی مانند نحوه و نتیجه تعاملات، مظاکرات ملی و منطقه ای، آرا و سایر تصمیمات و اعمال بصورت تمام قد از این اوجب پشت گوش انداخته شده توسط نمایندگان قبلی انگونه حمایت کنید که مایه سرافرازی مردمی باشید که به شما اعتماد کردهاند.
مورد مهم دیگر که مصداقی از بحث پیش است عملکرد شما در رابطه با اعتبارنامه نماینده گچساران است. لازم به ذکر است نه بحث جناب تاجگردون و نه بحث اعتبارنامهیشان تا وقتی بحث فسادِ نام برده در میان نبوده برای ما حساسیت ویژهای نداشته و آنرا به مانند سایر اتفاقات مجلس تلقی میکردهایم؛ مسئله اعتبارنامه آقای تاجگردون زمانی برای ما حائض اهمیت شدهاست که ظن فساد به وی میرود و اسناد زیادی پیرامون مفاسد ایشان در رسانهها و توسط اشخاص و رسانه¬های معتمد منتشر شدهاست.
پس رای به رد یا تایید اعتبار نامه آقای تاجگردون برای ما در قواره خود معیار خوبی برای مقایسه بین آنچه جنابتان چند ماه پیش در گرماگرم انتخابات در احقاق حق به مردم وعده دادهبودید و همت و عملکردتان خصوصا در حوزه مبارزه با فساد است. لازم به ذکر است عملکرد حضرتعالی و سایر نمایندگان جدیدالورد به مجلس از این جهت که مدت معدودیست شروع به کار کرده اید و اندک زمانی را در کنار جناب تاجگردون و امثالهم گذراندهاید از نظر همراهی یا عدم همراهی اینچنین افرادی آنهم در این مدت کوتاه خود شفافیت بیشتر و دقیقتری را هم میطلبد و دیدنی حواهدبود. حال هر چند عدم انجام این عمل که از روزها پیش در فضای مجازی از جانب امثال بنده از شما طلب شده بود (حتی از شب قبل از جلسه مجلس در این راستا) از جانب شما جای حیرت و پرسشگری بیشتری دارد، اما هم اینک انتظار میرود مانند نمایندگانی که رای خود را بطور شفاف اعلام کردهاند و الحمدلله بازخورد خوبی هم در بین عوام و خواص داشته رای خود را به صورت شفاف و در صورت امکان به صورت مستند با رسانهها و مردم در میان بگذارید و بذر امید را در دل مردم آبیاری کنید؛ بدیهیست قضاوت درستی و نادرستی عملکردتان در این رابطه بر عهده کارشناسان و افکار عمومی و مردمی که آنها را نمایندگی میکنید خواهد بود.
فرهاد ابولفتحی، دبیر سابق جامعه اسلامی دانشگاه کردستان و فعال اجتماعی شهرستان نهاوند انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.