هفته گذشته برای آموزش عالی و کشور هفته پر خبری بود از اعلام نتایج برخی رشتههای کنکور گرفته تا بازگشایی پرحاشیه بعضی از دانشگاهها و مدارس و اقدامات غرب و آمریکا علیه مردم ما.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه فرخی؛ هفته گذشته برای آموزش عالی و کشور هفته پر خبری بود از اعلام نتایج برخی رشتههای کنکور گرفته تا بازگشایی پرحاشیه بعضی از دانشگاهها و مدارس و اقدامات غرب و امریکا علیه مردم ما. از سویی هم دانشجویان خود را برای بازگشایی دانشگاهها در هفته آینده آماده میکردند آن هم در حالی که ویروس کرونا همچنان در کشور ماندگار است و گویا با سماجت هرچه تمام تمایلی به پذیرش شکست ندارد و همین مسئله هم آموزش عالی را همچنان گذشته تحت تاثیر خود قرار داده است.
سال تحصیلی جدید، امسال کمی زودتر آغاز شده ولی با توجه به شرایط حاکم در جامعه و شیوع ویروس کرونا برخی از دانشگاهها برای برگزاری کلاسهای عملی در مقاطع تحصیلات تکمیلی منتظر دستور ستاد ملی کرونا هستند، البته ناگفته نماند که مسئولان دانشگاهها معتقدند تدابیر لازم برای برگزاری کلاسهای عملی در مقاطع مختلف را اندشیده است.
از آنجایی که به خاطر شیوع کرونا کنکور سال ۹۹ با تاخیر برگزار شد، کلاسهای دانشجویان ورودی جدید هم با تاخیر چند هفتهای آغاز میشود. از سویی هرساله دانشگاهها برای آشنایی دانشجویان تازه وارد مراسم استقبال از ورودیهای جدید را برگزار میکردند، اما امسال به شیوه دیگری و به صورت مجازی برگزار خواهد شد.
با وجود اینکه کرونا همچنان در نقاط مختلف کشور جولان میدهد و بیشتر استانهای کشور در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارند، چارهای نیست تا هر طور که شده کلاسهای درس چه مجازی و چه حضوری برقرار شوند تا مشکلی در این راستا برای کشور و دانشجویان ایجاد نشود.
کارشناسان و متخصصان بسیاری این روزها توصیه میکنند که از تجمعات غیرضروری پرهیز شود و لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی هم موجب شده تا فضای علمی و دانشگاهی کشور هم تحت تاثیر کرونا و با تغییر در برنامهها و امور جاری دانشگاهها همراه شود. وزارتخانههای علوم و بهداشت برای رعایت پروتکلهای بهداشتی و تغییر در برنامههای درسی، با هدف کاهش حضور دانشجویان در دانشگاهها و فضاهای دانشگاهی تدابیرو دستوراتی اتخاذ و صادر کردند که کم و بیش اجرا شده است. تدابیری مثل برگزاری آزمون علوم پایه دانشجویان علوم پزشکی که اسفند سال گذشته لغو شد و به جای آن، از سوابق تحصیلی دانشجویان برای ادامه تحصیل آنان، بهره گرفته شد. البته این چنین تصمیات بدون حاشیه هم نبوده و در رابطه با همین موضوع دانشجویان علوم پزشکی سراسر کشور به روشهای مختلف اعتراض خود را نسبت به برگزاری آزمون علوم پایه اعلام کرده اند.
هفته گذشته برای تشکلهای دانشجویی هم هفته پرکاری بود، توهین نشریه شارلی ابدو به پیامبر اسلام و تلاش آمریکا برای استفاده مکانیزم ماشه آن هم در شرایطی که مدتها پیش از برجام خارج شده از مسائلی بود که انتقادات دانشجویان را در پی داشت، دانشجویان و تشکلهای دانشجویی در مصاحبه و بیانیههای مختلف این اقدامات را محکوم کرده و از مسئولین خواستند پاسخ قاطع به گستاخیهای آمریکا و همچنین توهین نشریه فرانسوی بدهند.
انتقاد دانشجویان به برداشت بی رویه از منابع طبیعی و تخریب محیط زیست هم که همواره وجود داشته و در هفته گذشته برداشت بی رویه از یکی از این منابع انتقاداتی را در پی داشت. منابع طبیعی برای ما ارزش زیادی دارد و تخریب آن باعث از بین رفتن حیات جانوران و گیاهان میشود. یکی از مناطقی که دست خوش ناملایمتهای انسانی شده، منطقه کندزر در بخش کومله شهرستان لنگرود است؛ که گفته میشود این کوه یا تپه در گذشته بخشی از شهر بوده و یکی از سکونتگاههای تاریخی استان گیلان به شمار میآید و حالا در معرض تخریب و نابودی است.
بهرهبرداری بی رویه شن و ماسه از کوه و تخریب محیط زیست، این بار صدای اهالی منطقه کومله لنگرود را درآورده؛ جایی که طبیعت بکرش دلگرمی مردم بود. البته مشکل به برداشتهای این معدن ختم نمیشود، موضوع دیگری که توجه مردم منطقه را به خود جلب کرده ساخت و ساز هتلی در دل این کوه است. جایی که قبلا تفرج گاه ساکنین منطقه بوده، حالا قرار است تبدیل به هتلی شود.
در این راستا، گفته میشود برخی از افراد ادعا میکنند که این هتل هم جزو طرح گردشگری نگین سبز است، اما شهردار کومله میگوید که ساخت هتل در این منطقه ربطی به طرح گردشگری نگین سبز ندارد. این هتل در سال ۹۲ مجوز ساخت گرفته و در زمین شخصی در حال ساخت است.
البته مشکلات استان گیلان به اینجا ختم نمیشود مردمان این استان چند سالی است با معضل بزرگ تولید و انباشت انبوه زباله دستوپنجه نرم میکنند. تولید بالاتر از میانگین جهانی زباله در این استان از یک سو و ناکارآمدی سیستم مدیریت پسماند از سوی دیگر موجب شده تا گیلان باچالش زباله همراه باشد و سایت دفن زباله سراوان رشت اکنون یکی از بحرانیترین نقاط کشور در این رابطه باشد. قرار بود بر اساس پیشرفت فیزیکی در حوزه پسماند، ۳۶ میلیارد تومان به شهرداری رشت تعلق گیرد که متاسفانه به دلیل تعلل در کار، این اعتبار دریافت نشد.
یکی دیگر از مناطقی که برداشت بیرویه منابع باعث خسارات جبرانناپذیری بر منابع آبی و پایدار آن شده است منطقه قله شاهوار بلندترین قله منطقه البرز شرقی، و در مرز شهرستان شاهرود و گلستان قرار دارد، است که از سوی شرکت آلومینا، مورد بهربردای قرار گرفته است؛ و این موضوع باعث واکنش فعالان محیط زیست شده است.
پیگیری مشکلات مردم از سوی تشکلهای انقلابی در هفته گذشته همچنان ادامه داشت. دانشجویان مطالبه گر هیچ وقت از مشکلات استان خود غافل نبوده و این پشتکار آنان باعث شد تا حل کامل مشکل از کار دست نکشند، دانشجویان بسیجی دانشگاه سهند که چند سالی است به دنبال بررسی و حل مشکلات کارخانه ماشین سازی تبریز بود سرانجام با مرارتهای بسیار فعالان دانشجویی و رسانهای، مش قربانعلی از مالکیت ماشینسازی خلع و به اتهام اخلال در نظام ارزی کشور راهی زندان شد.
کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در شهرها و روستاها مسئله جدیدی نیست و مدتهاست که شاهد رسانهای شدن چنین موضوعاتی در کشور هستیم. شهر هشت بندی یکی از این مناطق است و با وجود اینکه در ۶۵ کیلومتری شهرستان میناب واقع شده و ۸۰۰۰ نفر جمعیت در خود جای داده، اما از نبود مرکز درمانی رنج میبرد.
با اینکه ۳ سال از راه اندازی این مرکز گذشته و با وجود وعدههای بسیاری که از سوی مسئولان مربوطه برای تجهیز و تامین نیروی انسانی این مرکز داده شده، هنوز اقدامی در جهت بهره برداری از مرکز درمانی شهر هشت بندی صورت نگرفته است. اما آخرین وعدهای که برای بهرهبرداری این مرکز بستر درمانی از سوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان داده شده، مربوط به اواخر تیرماه ۱۳۹۹ است.
گفته میشود یک سرمایهگذار بخش خصوصی بناست با تصاحب شهربازی بجنورد، پروژهای تجاری بسازد که این پروژه انتقادات زیادی را به همراه دارد. طی روزهای اخیر یکی دیگر از سرمایه گذاران کشور قصد ورود به استان را داشت. اواسط مرداد ماه بود که خبر از توافقی بین شهرداری و یک سرمایه گذار برای ساخت یک مرکز تجاری در درون پارک شهر بازی بجنورد در مساحت ۴ هکتار منتشر شد. خبری که مردم از آن خوشحال نبودند و علت اصلی آن، موقعیت این پروژه است.
طرح شهرسازی بافت اطراف حرم مدتی است که در دستور کار شورای عالی شهر سازی قرار گرفته است. با نگاهی به آنچه در اطراف حرم مطهر طی ۲۰ سال گذشته رخ داده، کاملا مشهود است که این بند از سیاستهای کلی نظام، به طور کامل مورد بی اعتنایی قرار گرفته و آنچه در بافت اطراف حرم رخ داده، ساخت و ساز برجهای بزرگ تجاری و هتلهای بلند مرتبه بوده است؛ ساختمانهایی که حتی ضوابط ارتفاعی در حریم بناهای ثبت شده در فهرست آثار ملی را نیز رعایت نمیکردند.
براساس مصوبه میراث فرهنگی در ضوابط ارتفاعی حریم بناهای ثبت شده در فهرست آثار ملی، به صراحت آمده است که «در محدوده املاک مجاور عرصه آثار ملی، هرگونه ساخت و ساز به ارتفاع بیش از ارتفاع بام اثر ملی ممنوع است».
واگذاری شرکتها و کارخانه به بخش خصوصی موضوعی است که مورد توجه فعالان شهری قرار گرفته است، پالایشگاه نفت کرمانشاه دومین پالایشگاه کشور است که در آن، محصولاتی از قبیل بنزین، نفت کوره، نفت گاز، نفت سفید و گاز مایع تولید میشود. این پالایشگاه در سال ۱۳۹۵ در قالب اصل ۴۴ قانون اساسی با قیمت ۲۱۰ میلیارد تومان به بخش خصوصی واگذار شد و شرکت پخش تجارت گستر بیستون ۵۷ درصد از سهام این شرکت را با کسر ۳ درصد سهام ترجیحی خریداری کرد.
بررسیها نشان میدهد که تخلفاتی در نحوه واگذاری این پالایشگاه صورت گرفته و حتی خریدار این مجموعه که در حوزه خرید و فروش و بسته بندی مواد غذایی لبنی فعالیت دارد، اهلیت ندارد و نااهلی او در سال ۹۷ با ارائه گزارش تحقیق و تفحص نمایندگان مجلس شورای اسلامی اثبات شده است. با این حال، هنوز خلع یدی صورت نگرفته و مشخص نیست کارفرمای فاقد اهلیت پالایشگاه نفت کرمانشاه تا چه زمانی مدیریت این مجموعه را برعهده داشته باشد.
عملیات آبرسانی به غیزانیه مدتهاست که مورد توجه مسولان شهری و کشوری قرار گرفته است، فاز دوم و سوم پروژه آبرسانی به بخش غیزانیه با حضور مسئولان استانی و کشوری به بهره برداری رسید؛ که بهره برداری از فاز سوم به صورت آزمایشی است.
قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء با همکاری هلدینگ تخصصی نیرو و موسسه اروندان مجری پروژه آبرسانی به فاز سوم غیزانیه بودند و در قالب خط لوله آب به طول ۲۸ کیلومتر و با قطرهای ۳۱۵ و ۴۰۰ میلیمتر و با اعتباری بالغ بر ۳۵ میلیارد تومان این فاز را به بهره برداری رساندند.
پیگیریهای نمایندگان برای حل مشکلات هفت تپه تا اینجا پیش رفته که سومین جلسه رسیدگی به این پرونده که ۳۰ مردادماه با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیس سازمان خصوصی سازی، نماینده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، نماینده دیوان محاسبات کشور، نماینده استاندار خوزستان و فعالان کارگری شرکت و برخی دیگر از مسئولان مربوطه برگزار شد، سیدنظام الدین موسوی، عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: در صورتی که مسئله خلع ید کارفرمای شرکت هفت تپه از سوی سازمان خصوصی سازی و وزارت اقتصاد تعیین تکلیف نشود، چارهای نداریم جز اینکه از اختیاراتمان برای استیضاح وزیر اقتصاد استفاده کنیم.
حدود یک ماه قبل هم در جلسهای با حضور دادستان کل کشور، جمعی از کارگران هپکو، نمایندگان اراک در مجلس شورای اسلامی و مسئولان استانی مرکزی حضور داشتند و موضوع حسابرسی از این شرکت دوباره مطرح شد. پس از آن بود که با دستور منتظری، قرار شد تا این پرونده در دادگستری استان مرکزی به جریان بیفتد. حالا حجت الاسلام موسوی، رئیس کل دادگستری این استان به رسانهها اعلام کرده است که فرآیند حسابرسی از هپکو در جریان است.