دومین هفته آخرین ماه سال ۹۹ در حالی گذشت که کلاسهای آموزشی دانشگاهها برگزار شد و وزارت علوم از تعطیلی آموزش مجازی در طول تعطیلات نوروزی خبر داد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ دومین هفته آخرین ماه سال ۹۹ در حالی گذشت که کلاسهای آموزشی دانشگاهها برگزار شد و وزارت علوم از تعطیلی آموزش مجازی در طول تعطیلات نوروزی خبر داد. همچنین برخی از دانشگاهها با توجه به فرارسیدن تاریخ اعزام کاروانهای راهیان نور به مناطق جنگی، اقدام به برگزاری اردوی مجازی و یا حضوری با رعایت پروتکلهای بهداشتی کردهاند.
در گزارشی به محرومیت گسترده روستای مازغ مغیران از توابع بخش تخت استان هرمزگان پرداخته شد. هرمزگان دارای بیش از ۱۵۰۰ کیلومتر نوار ساحلی و ظرفیتهای فراوانی در زمینه سرمایهگذاری است و حتی از آن به عنوان بهشت سرمایهگذاران هم یاد میشود و با اینکه ۱۴ جزیره اقتصادی در آن واقع شده و به آبهای آزاد دسترسی دارد و سه منطقه آزاد، پالایشگاههای نفت و میعانات گازی، کارخانههای سیمان و آلومینیوم و فولاد، بنادر شهید رجایی و باهنر را در خود جای داده، در ۵۰ کیلومتری آن (در ارتفاعات کوه نیان) روستایی واقع شده که مردم آن در شرایط سختی روزگار میگذرانند.
روستای مازغ مغیران در نزدیکی مرکز استان قرار دارد، اما وضعیت این منطقه به حدی وخیم است که شاید بتوان از آن به عنوان محرومترین روستای هرمزگان نام برد.
بررسی وضعیت کنونی کارخانه قند یاسوج از دیگر مواردی بود که در هفته اخیر مورد نقد قرار گرفت. مسائل کارخانه قند یاسوج و تعطیلی این کارخانه مشکلات بسیاری را برای کارگران ایجاد کرد، دانشجویان انقلابی هم همواره سعی کردند صدای کارگران را به مسئولان برسانند تا اینکه سفر رئیس دستگاه قضا به کهگیلویه و بویراحمد و بازدید از کارخانه قند یاسوج امید تازهای را دردل کارگران و مردم منطقه ایجاد کرد.
رئیس ستاد اجرایی فرمان امام (ره) در این خصوص گفت: مشکلات حقوقی، فنی و مالی کارخانه بزرگ قند یاسوج که در تملک یکی از بانکهاست راهم بررسی کردیم، حقیقتا مشکلات این مجموعه بسیار پیچیده و سخت شده، اما با تمام توان به دولت کمک خواهیم کرد تا چرخ این قطب اقتصادی استان کهگیلویه و بویراحمد هم شروع به چرخیدن کند و تعداد بالایی شغل ایجاد شود. البته با توجه به مسائل حقوقی موجود، سایر دستگاهها هم باید در این زمینه همکاری ویژه کنند.
چرایی و هستهیابی اتفاقات سراوان و درگیری سوختبران با نیروهای مرزی از دیگر گزارشهای هفته دوم اسفندماه بود. مسئله اشتغال کاذب در استانهای مرزی خصوصا سیستان و بلوچستان و کردستان همواره داغ بوده است. مردم این استان که به دلیل شرایط نامساعد آب و هوایی از شغل تاریخی خود یعنی دامپروری و تولید محصولات کشاورزی بازماندهاند، سالها است که به مشاغلی ناآشنا برای امرار معاش میپردازند؛ درواقع عدم وجود زیرساختهای لازم و صنعتی نبودن سیستان و بلوچستان باعث بروز پدیده سوختبری شده است.
با ارائه ایده طرح رزاق از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ورود سپاه پاسدارن، استانداری سیستان و بلوچستان و شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی کشور برای اجرای آن نگرانیهایی در دل مردم منطقه مبنی بر اینکه با اجرای این طرح روند کار چگونه خواهد شد، مطرح میشود.
به طور کل بر اساس این طرح افرادی که در شعاع ۲۰ کیلومتری مرز زندگی میکنند و کارت رزاق را دریافت کردند مجاز به حمل سوخت از ایران به پاکستان هستند. در صورتی که قبل از اجرای طرح، افراد بسیاری از سراسر استان، حتی از بلوچهای پاکستان به این فعالیت مشغول بودند.
دبیر مجمع عدالتخواه دانشجویان دانشگاه زابل نیز در این خصوص میگوید: رسانههای اصلی چرا گزارش، مصاحبه یا واکنشی درباره ابعاد مختلف حادثه نداشتند تا با اطلاع رسانی و عذرخواهی، آرامش برقرار و از شدت خشم کم شود. آیا مسئولان نمیدانند با این سکوت و خودداری از اطلاع رسانی به موقع، عملا افکار عمومی را در یک وضعیت انتظار و تعلیق قرار میدهند؟ سکوت مقامات استانی هم مخاطبان را به سمت شبکههای ماهواره ای، رسانههای غیررسمی، فضای مجازی و ترکیب خبرهای جعلی و غیرجعلی سوق داد.
پرونده هپکو بار دیگر از سوی خبرگزاری دانشجو مورد بررسی گرفت. واگذاری سهام عمده هپکو به سازمان تأمین اجتماعی و به ازای بخشی از بدهیهای دولت به این سازمان، در تیرماه امسال در هیات وزیران مصوب شد.
هیات دولت در این مصوبه چند شرط و وظیفه برای تأمین اجتماعی و سازمان خصوصی سازی تعیین میکند. اولا اینکه سازمان خصوصی سازی باید ظرف یک سال از تاریخ ابلاغ این تصویب نامه، قیمت سهام این شرکتها را مطالق آیین نامه مذکور جهت تصویب به هیات واگذاری ارائه کند و اگر ارزش قطعی سهام این شرکتها بیش از ارزش برآوردی باشد و از عملکرد سقف مبلغ مندرج در بند «و» تبصره ۲ بودجه ۹۹ نیز بیشتر شود، تعدیلات لازم را انجام دهد. مشروح گزارش در لینک زیر قابل مشاهده است.
مرزنشینان غرب کشور از سر ناچاری و برای گذران معیشت به کولبری روی آوردند و با اینکه سالهاست مسئولان، وعدههایی برای حل مشکلات کولبران میدهند هنوز اقدام خاصی در این بخش صورت نگرفته است.
بررسیها نشان میدهد که اولین بازارچه مرزی در سال ۶۷ و در منطقهای بین آذربایجان غربی و ترکیه تاسیس شده و به مرور بر تعداد این بازارچهها افزوده شده است. کُردهای مرزنشین در این بازارچهها مشغول فروش کالاهای تولیدی خود بدون پرداخت حقوق گمرکی بودند و یا اجناس مورد نیازشان را بدون پرداخت حقوق از آن طرف مرز خریداری میکردند و از این طریق، روزگار میگذراندند.
هدف از ایجاد این بازارچهها، توسعه اقتصادی و مشارکت مردم در اقتصاد و ایجاد امنیت پایدار در نقاط مرزی و اشتغالزایی برای مرزنشینان و... بوده تا اینکه در مرداد سال ۹۶ با اینکه تعداد این بازارچهها در مناطق مرزی افزایش چشمگیری داشته و بر تعداد مرزنشینانی که در این بازارچهها فعالیت داشتند افزوده شده بود، به دلایل نامشخص بازارچههای مرزی بسته شدند و تعداد کثیری از مردم منبع درآمدی خود را از دست دادند و از این رو، به ناچار از مسیرهای غیرقانونی به خارج از مرز تردد داشتند و به واردات اجناس به صورت قاچاقی پرداختند. بعد از این اتفاق، به مرور بر تعداد کولبران اضافه شد تا جایی که این روزها دیگر کولبری محدود به مردان مرزنشین نیست و حتی زنان و کودکان هم به این شغل روی آوردند.
مردم ده فاضل نی ریز فارس سالهاست که به شغل مرتعداری و کشاورزی مشغول هستند، اما ۷۰ درصد مراتعشان به جهت احداث شهرک صنعتی و دفن و دفع زباله از بین رفته و ۳۰ درصد باقیمانده هم سهم معدن شده است.
پوشش گیاهی به ویژه مراتع و درختان در این منطقه به حدی قابل توجه است که در برخی از کتب تاریخی، نیریز به دلیل داشتن شرایط منحصر به فرد و مراتع زیاد به «شربتخانه استان فارس» شهرت یافته است. در این منطقه درختانی مانند بنه، بادام کوهی، گونهای مختلف و… یافت میشود. به گفته اهالی این منطقه، مرتعداری و کشاورزی شغل آبا و اجدادی آنهاست و بیشتر مردم منطقه هم اکنون از این طریق کسب روزی میکنند.
در این منطقه آلایندگیهایی که بواسطه وجود صنایع ایجاد شده، مضرات زیادی را برای پوششهای گیاهی، خاک، کوه، زمین و مردم به همراه داشته است. وجود شهرک صنعتی چند ده هکتاری، احداث ایستگاه برق، ایستگاه گاز، کارگاه دفن و دفع زباله و گودفاضلاب، «ده فاضل و جعفر آباد» نی ریز فارس را تبدیل قربانگاهی برای زیست گیاهان و حیوانات بدل کرده است.
شنیدهها حاکی از این است که در جوار شهرستان نی ریز فارس واحدهای سنگبری متعددی ایجاد شده و معادن مختلف در مجموع باعث تخریب پوشش گیاهی شدهاند. این اکتشافات باعث شده در این منطقه، کوهها خراشیده شوند و ماشینهای سنگین که در حال کار در منطقه هستند به پوشش گیاهی آسیب رسانده و باعث تخریب محیط زیست و جانوران منطقه شوند.
دستور الحاق دانشگاه صنعتی بیرجند به دانشگاه بیرجند از سوی وزارت علوم به این استان ابلاغ شده، اما علاوه بر جامعه دانشگاهی، با مخالفت مسئولان استانی نیز مواجه شده است.
علاوه بر دانشجویان، روسای دانشگاههای خراسان جنوبی، نمایندگان مجلس و استاندار این استان هم نسبت به ابلاغ یکباره طرح آمایش نگران هستند. اما سوال مهمی که مطرح میشود این است که برنامه ریزی وزارت علوم برای جلوگیری از تبعات اجتماعی ادغام دانشگاهها چیست؟
منطقه ثامن مشهد مساحتی بالغ بر سه میلیون مترمربع دارد، این منطقه از ابتدای خیابان آیت الله بهجت آغاز میشود و تا خیابان شهید اندرزگو در غرب ادامه پیدا میکند. جنوب این پروژه به بازار رضا و خیابان هفده شهریور میرسد و ضلع غربی آن که منحنی است در بلوار وحدت ادامه مییابد تا به چهار راه مقدم و بلوار شهید کامیاب میرسد. این خیابانها و محلههای اطرافش یعنیهای بالای خیابان، نوغان، طبرسی، چهارباغ، پایین خیابان و عیدگاه حرم مطهر رضوی را در آغوش گرفته اند.
شورای عالی شهرسازی و معماری طرح جدید را برای بافت اطراف حرم مطهر تصویب کرد و با تصویب آن از ادامه تملکهای اجباری تعداد زیاد پلاکهای باقیمانده در طرح جلوگیری کرد. تأکید طرح جدید بر تثبیت هویت تاریخی و مذهبی این بافت و برنامه ریزی برای بازگرداندن حدود ۴۰ هزار نفر از مردم کوچ کرده به این منطقه است. این اتفاق مهم را میتوان نتیجه مطالبه گری با شیوهای قانونی و دقیق دانست.