دانشجو با توجه به روحیه مطالبه گری که به هیچ جریان و گروه خاصی وابستگی ندارد و فارغ از محافظه کاری فعالیت میکند و مصداق این صحبت امام خمینی (ره) میباشد: محافظه کاری قتل گاه انقلاب هست. جریانهای دانشجویی به دور از این فضا هستند و شاهد این موضوع هستیم که با هماهنگی و تعاملی که تشکیلات دانشجویی برقرار کرده، تغییر و تحولاتی در موضوعات مختلف فرهنگی و سیاسی رقم زده اند.
با بررسی جریانهای فعالیت دانشجویی، تلاش کردیم مسئله عزتخواهی و استقلال در کشور را که یک آرمان اصیل و اساس انقلاب اسلامی بهحساب میآید، مورد بررسی قرار دهیم. اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در سال ۹۴ گفتمانی را تحت عنوان گفتمان ملی انجام دادند، این موضوع یکی از شاخصهای اتحادیه هست که آرمان عزت خواهی را مورد بررسی قرار داده است و سعی کرده است این موضوع را تحت عنوان جریان نمایش دهند و مردم و مسئولین با عزت خواهی در حوزههای مختلف کشور، استقلال را بررسی کنند. با بررسی عملکرد ۴۲ سال انقلاب، شاهد این موضوع هستیم کشور با تکیه بر توان و ظرفیت خود توانسته است استقلال و روحیه استکبار ستیزی را که اساس انقلاب اسلامی هست را حفظ کند و مردم هم این روحیه را قبل و بعد از انقلاب را داشتند و موجب به تقویت این موضوع شده است.
قبل از انقلاب اسلامی کشورهای غربی و بلوک شرق و غرب درباره مسائل داخلی کشور ما تصمیم میگرفتند و مردم نقشی در تصمیمگیری برای کشور خودشان نداشتند. اما در حال حاضر در منطقه و جهان دارای گفتمان اصیل هستیم و با هدف گذاری که در استکبار ستیزی انجام شده در حال تقویت این روحیه در کشورهای مورد ظلم هستیم تا در برابر ظلم مقاومت کنند و جلوی آن را بگیرند.
باید توجه داشته باشیم که اگر نگاه ویژه به آرمانهای انقلاب نداشته باشیم و فقط در سطح شعار بمانیم، دچار آفت میشویم و از مسیر اصلی خارج میشویم. هر زمان احساس کردیم از مسیر آرمانها در حال تغییرمسیر و یا فاصله هستیم باید با بازخوانی صحیح تعاریف به صورت مجدد آرمان و مطالبه گری را به سمت و سوی اصلی هدایت کنیم.
تشکلهای دانشجویی با توجه به امکانات و شرایط کشور و مسئله کرونا فعالیت دانشجویی در دانشگاه را تغییر دادند و متاسفانه شاهد این هستیم که فعالیت حضوری در سطح دانشگاه کمتر شده و علاوه بر این موضوع دیدگاهی که دولتها بر تشکلها دارند هم تاثیر بر کمرنگ شدن فعالیت تشکلها دارد.چنانچه زمینهای که در اوایل انقلاب به دانشجویان میدادند در حال حاضر هم باشد شاهد تحولات و تغییرات مهم در کشور میشویم. جریان دانشجویی در حال حاضر با موانع (تئوری، نظری و عملیاتی) مواجه است و یک فضایی غالب شده است که اگر زمینه فراهم باشد به عنوان مبدأ تحولات در سطح کشور و حتی خارج از کشور شکل میگیرد.
در این چند سال اخیر شاهد ایجاد موانع در فعالیت تشکلها هستیم، اما با گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی همچنان زنده، پویا و بانشاط باقی ماندهاند. وقتی دانشجو وارد دانشگاه میشود با فضای بی توجه به اطراف و جامعه مواجه میشود و این در عملکرد تشکلها تاثیر دارد و البته این دیدگاه و بیتوجهی از معادلات سیاسی کشور نشأت میگیرد. درحالیکه دانشجو باید حس مطالبهگری داشته باشد، اما با توجه به شرایط کشور به مسائل حاشیهای میپردازد و تشکلها و فعالیتها از جایگاه اصلی خود فاصله میگیرند.