به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هفتهای که گذشت، خبرهایی از جنس صنفی، فرهنگی و دانشجویی در سطح دانشگاهها منتشر شد. برخی از این اخبار دانشجویان زیادی را دربر گرفت و برای آنها حائز اهمیت بود. گزیدهای از مهمترین اخبار صنفی و فرهنگی دانشگاهها در هفته گذشته را مرور میکنیم.
مراسم ازدواج دانشجویی از سال گذشته به دلیل شیوع کرونا شیوه برگزاری آن تغییراتی پیدا کرد و دانشجویان نتوانستند این مراسم را در کنار یکدیگر برگزار کنند، اما با کاهش این بیماری امسال تعداد محدودی زوج دانشجو میتوانند در این مراسم شرکت کرده و به مشهد اعزام شوند. حجت الاسلام مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، ضمن یادآوری خاطرهای از دیدار با مقام معظم رهبری گفت: خدمت مقام معظم رهبری در یکی از دیدارها رسیدم، عرض کردم ما در جمع دوستان و دوست داران شما زیاد حاضر میشویم خیلیها سلام میرسانند خدمت شما، فرمودند سلامعلیکم، گفتم یک وکالت هم به من بدهید که سلام شما را به دوستان برسانم فرمودند که شما وکیل من هستید که سلام من را به دوستان برسانید ازاینجهت حامل سلام حضرت آقا محضر شما عزیزان هستم.
وی در ادامه ضمن تبریک به دانشجویان گفت: در فضای ازدواج کشور، ازدواج دانشجویی اتفاقی پربرکت است، انشاء الله بابرکت و قوت ادامه پیدا خواهد کرد. این مراسم اولین جشن ازدواج دانشجویی پس از شیوع کروناست و این خط شکنی اتفاقی مبارکی است که امیدواریم در کشور ترویج شود.
حجت الاسلام رستمی با اشاره به بعضی از گزارشها و هجمههایی که علیه ازدواج دانشجویی صورت گرفته بود گفت: این هجمهها ازدواج دانشجویی را بهعنوان ازدواجهای هیجانی و احیاناً ناموفق تلقی میکردند، چند مطالعه میدانی، پرسشهای تلفنی انجام شد که نتایج برای ما عجیب بود از میزان ثبات ازدواج یعنی از هزار شماره تماسی که دوستان گرفته بودند انقدر نتایج خوب بود که جهت اطمینان کار دقیقتری انجام شد.
آیین نامه انضباطی دانشجویان قرار است با توجه به شرایط جدید و حضور بیشتر دانشجویان در فضای مجازی توسط شورای اسلامی شدن دانشگاهها مورد بازنگری قرار گیرد که تا مراحلی هم این بازنگری پیش رفته است. بازنگری آیین نامه انضباطی دانشجویان چند سالی است که در دستور کار شورای اسلامی شدن دانشگاهها در شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است. آیین نامهای که سابقا از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده بود، به دلیل تغییرات برخی موارد در فضای دانشگاهها نیاز به بازنگریهای اساسی است که این بازنگری بر اساس سند دانشگاه اسلامی در حال انجام است.
آییننامه انضباطی دانشجویان اواخر سال ۹۸ با پخش شایعاتی در فضای مجازی سر و صدای زیادی به پا کرد؛ با این مضمون که آیین نامه اصلاحی که از سوی دو وزارت خانه علوم و بهداشت قرار است به دانشگاهها ابلاغ شود محدودیت در فضای مجازی را به دنبال دارد و دانشجو در این فضا از سوی دانشگاه رصد کامل میشود.
البته با تمام شایعاتی که به گوش دانشجویان رسید این آیین نامه اصلاح و به امضای وزیر بهداشت، درمان آموزش و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رسید و پس از آن به دانشگاههای سراسر کشور ابلاغ شد. آخرین شیوهنامه اجرایی آییننامه انضباطی مصوبه شهریورماه سال ۷۴ است. شیوهنامه اجرای آییننامه انضباطی دانشجویان در سیصد و پنجاه و هشتمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است. این شیوهنامه نگارنده اصول حاکم بر رسیدگی به تخلفات دانشجویان است که در هفت بخش نگاشته شده است.
جهانبین، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: کارهای اولیه برگزاری رقابت تیمها در کرسیهای آزاداندیشی براساس تاکیدات رهبر معظم انقلاب و توجه ریاست دانشگاه آزاد اسلامی از همان مردادماه در معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه رقم خورد و مقدمات و آییننامههای آن تهیه و موانع آن برطرف شد.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: این مهم جز با حمایت و هدایت ریاست دانشگاه ممکن نبود، موضوع کرسیهای آزاداندیشی که خود رهبر فرمودند صدبار گفتم، اما نگرفت، مدتها بر روی زمین گذاشته شده بود. آماری که در سال ۱۳۹۷ از وزارت علوم و مجموعههای وابسته به دست ما رسید، بیانگر این بود که روی هم رفته ۵۰۰ کرسی برگزار شده بود، در حالیکه از اسفندماه تا الان نزدیک به ۲۰۰۰ کرسی برگزار شده است که جز با حمایت و هدایت ریاست دانشگاه و انگیزه و احساس تکلیف دینی که در مجموعه برگزار کننده شدنی نبود.
وی ادامه داد: در طول این مدت آییننامهها تغییراتی پیدا کرد، چون ایده کار خام بود و در طول اجرا و زمان پخته شد. ابتدا به دنبال برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی بودیم و در ادامه به سمت تخصصی شدن آنها رفتیم و تغییرات پی در پی ادامه داشت. در ابتدا حدود ۱۵۰۰ تیم ۶۰۰۰ نفره در کرسیها ثبت نام کردند و در استانها رقابت کردند تا به حدود ۳۰۰ تیم در مرحله کشوری رسیدند.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی افزود: بنا داشتیم مرحله کشوری را حضوری برگزار کنیم، اما به علت اوجگیری کرونا به صورت مجازی و حضوری برگزار میشوند. به این نحو که رقابتها تا ۱۶ تیم انجام شود و بعد به صورت حضوری برگزار میشود، اما به علت پیک چهارم کرونا رقابتها تا ۴ ادامه یافت و رقابت نهایی تیمهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی فرهنگی به شکل حضوری و معماری و هنر به سالاری برگزار میشود.
صندوق رفاه دانشجویان افزایش سقف وامهای دانشجویی در سال جاری از ابتدای سال تحصیلی آینده را تصویب کرد. صمد حاج جباری در مورد افزایش سقف وامهای دانشجویی صندوق رفاه دانشجویان وزارت علوم گفت: افزایش سقف وامها جز و برنامههای صندوق در سال ۱۴۰۰ میباشد و بر اساس مصوبه هیأت امنا محترم صندوق صورت میپذیرد.
وی ادامه داد: همان طور که اطلاع رسانی در رسانهها کردیم امسال وام ویژه دکتری نیز از ماهانه ۷۰۰ هزار تومان به یک میلیون تومان در ماه افزایش یافت که به صورت شش ماهه به دانشجویان واجد شرایط پرداخت میشود.
سرپرست معاونت امور دانشجویان صندوق رفاه با اشاره به شرایط اقتصادی، اجتماعی و تداوم شیوع بیماری کرونا تصریح کرد: صندوق رفاه دانشجویان از ابتدای شیوع بیماری کرونا در کنار دانشجویان بوده و تمهیداتی برای رفاه حال این عزیزان اندیشیده که میتوان به همکاری در خصوص اجاره بهای خوابگاههای دانشجویی و تقویت وامهای دانشجویی و افزایش مبالغ وامهای دانشجویی و هدفمند کردن آنها اشاره کرد.
مهلت ثبت نام و بارگذاری مدارک دانشجویان متقاضی انتقال و میهمانی در دانشگاههای علوم پزشکی تمدید شد.
دانشجویان علوم پزشکی متقاضی مهمانی و انتقال میتوانند درخواست خود را برای نیمسال ۱۴۰۱-۱۴۰۰ تا روز جمعه ۱۴ خرداد در سامانه وزارت بهداشت ثبت کنند.
دبیر کمیسیون علم و آموزش ستاد علم و فناوری توضیحاتی در خصوص تذکر مجلس به طرح آمایش آموزش عالی و نظارت بر این طرح ارائه کرد.
چندی پیش مجلس شورای اسلامی به منصورغلامی، وزیر علوم تحقیقات و فناوری در خصوص نحوه اجرای طرح آمایش آموزش عالی و اینکه این طرح مسیر اشتباهی را در پیش گرفته تذکر داد.
شورای عالی انقلاب فرهنگی متولی اصلی تصویب و تایید این طرح است که خبرنگار خبرگزاری دانشجو پیگیر تذکر مجلس از این نهاد شد و برزویی، دبیر کمیسیون علم و آموزش ستاد علم و فناوری به نحوه نظارت بر این طرح پاسخ داد.
دانشگاه علامه طباطبایی اعلام کرد؛ با توجه به اهمیت انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در سرنوشت کشور، این دانشگاه قصد دارد با هدف آگاهی بخشی به جامعه و افزایش مشارکت در انتخابات پیش رو، به برگزاری نشستهای تخصصی با کاندیداهای محترم، جهت ارزیابی برنامههای ایشان و به صورت مصاحبههای تصویری در استودیو اقدام نماید تا فرصت به اشتراک گذاری ایدهها و برنامههای آنها با مردم و نخبگان بیشتر فراهم شود.
در این راستا ریاست این دانشگاه در دعوت نامههای رسمی جداگانه از تمامی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم دعوت کرده با حضور در استودیو برنامه «سنجه» و گفتگو با استادان دانشگاه، برنامههای مدنظر خود را تشریح نمایند.
در بخشی از این دعوت نامه خطاب به کاندیداها آمده است: «چنانکه مستحضرید عرصه انتخابات ریاست جمهوری فصل مهمی در حیات سیاسی جامعه است که با فراهم کردن امکان گزینش شهروندان میان ایده ها، افکار و برنامههای متنوع نامزدها، سرمایه اجتماعی لازم را برای اداره کشور فراهم میسازد. دانشگاه علامه طباطبائی به عنوان بزرگترین دانشگاه علوم انسانی و اجتماعی کشور، در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی خود در نظر دارد در قالب رسانه تحلیلی دانشگاه (عطنا) فرصتی برای گفتگوی تخصصی نامزدهای با استادان دانشگاه در موضوعات مهم و مورد سوال جامعه فراهم کند.»
ستاد امور رفاهی اعضای هیأت علمی اعلام کرد: با توجه به مصوبه شورای پول و اعتبار به بانکها و شروع ارائه تسهیلات (تسهیلات مسکن ۵ میلیارد ریالی) به اعضای هیأت علمی دانشگاهها، متأسفانه یکی از بانکها تاکنون اقدام به پرداخت این وام نکرده است و با وجود نامهنگاری و گفتگوی تلفنی، همچنان این بانک از ارائه تسهیلات خودداری کرده است؛ لذا به ناچار معاونتهای مالی دانشگاههایی که حقوق خود را توسط این بانک پرداخت میکنند، باید با گفتگو با شعب بانک مذکور در صورت عدم اخذ موافقت از این بانکها حسابهای خود را به بانکهای دیگر انتقال دهند که امکان ارائه تسهیلات به اعضای هیأت علمی خودشان را فراهم کنند.
ضمناً جلسه مجازی پرسش و پاسخ با دبیر ستاد امور رفاهی در هفته دیگر برگزار خواهد شد که متقاضیان در صورت تمایل میتوانند با هماهنگی با ستاد امور رفاهی در این جلسه به صورت مجازی حضور پیدا کنند.
محمد مهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص تخلفات شهریهای که در مدیریت گذشته این دانشگاه اتفاق افتاده، گفت: درآمدهای دانشگاه آزاد از شهریه مشخص است، قبلا سامانهها هیچ اتصالی به هم نداشتند، سامانههای مالی و آموزشی نیز ارتباطی با هم نداشتند و یک شکاف اطلاعاتی وجود داشت که این شکاف باعث شده بود که درآمد شهریه دانشگاه از ۵ سال قبل از ۵۷۰۰ میلیارد تومان به ۶ هزار میلیارد تومان برسد؛ با اینکه توقع ما این بود که این درآمد افزایش پیدا کند.
وی افزود: امسال بعد از اینکه یک نظارت سامانهای راه اندازی کردیم، به یک باره به درآمد حدود ۷۳۰۰ میلیارد تومان رسیدیم و با وجود اینکه ۱۳ درصد بیشتر افزایش شهریه نداشتیم، اما درآمد دانشگاه مبلغ قابل توجهی افزایش پیدا کرد و علت این چرایی جلوگیری از پرداخت نقدی، چکی و ... بود که نظارت جدی تری بر روی این مسئله ایجاد شده است.
طهرانچی در خصوص پیگیری ۷۰۰ میلیارد تومان نشتی شهریه در سالهای گذشته گفت: عدم شفافیت در دانشگاه آزاد به دلیل سیستم گسترده، جزیرهای و بدون ساز و کار بوده که نمیتوانیم از کسی شکایت کنیم.