به گزارش کارگروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، زهرا فکرانه- در گفتگو با چند نفر از زنانی که مورد خشونت در کوچه و خیابان قرار گرفته اند دریافتیم که آنها بعد از چندین مرتبه مواجه شدن با مزاحمتها علی رغم نزدیک بودن مسیر به محل کار یا تحصیل، گذرگاه خود را عوض کرده یا ترجیح داده اند در مورد خشونت پیش آمده سکوت کنند. ادامه دار بودن و جلوگیری نکردن از بوجود آمدن این خشونتها علیه زنان در معابر عمومی شهر امکان دارد به افزایش تجربیان تلخ زنان و ترک آنان از فضاهای عمومی شهر بیانجامد.
یکی از انواع خشونت علیه زنان، آزارهای خیابانی است که طیف گستردهای از متلک گویی، سوت زدن، تعقیب کردن، تا لمس و تجاوز به زنان را شامل میشود. نوع دیگری از مزاحمتها از نظر ماهیت رفتار، فراتر از مزاحمتهای کلامی و برخوردهای شیطنت آمیزرفته و با پدیده تجاوز به عنف قرابت دارند، اما در هر دو نوع فرد مزاحم سعی میکند به گونهای یک طرفه و برخلاف میل طرف مقابل از او کام جویی و خود را ارضا کند.
برخی از انگیزههای ایجاد مزاحمتهای کلامی در خیابان را میتوان عدم آگاهی مزاحمان از تاثیر مزاحمت خود دانست. اکثر آنها از روی ناآگاهی متلک گویی کرده و احساس میکنند زنان از متلک شنیدن لذت میبرند و با این روش میتوانند ارتباط برقرار کنند. برخی نیز با متلک گویی احساس قدرت میکنند و به نظر آنها آزار دادن خیابانی زنان بخشی از فرایند مردانگی و جزو نمودهای آن در جامعه است؛ قابل بحث است که گاهی دلیل آزارهای خیابانی به منظور تخلیه و تسکین خود و به دلیل برخی آسیبهای روانی است که فرد آزار دهنده قصد دارد از این طریق تنشهای خود را کم کند یا از بین ببرد.
از تاثیرات روانی این نوع خشونت در شهر به روی زنان میتوان به خشم پنهان علیه فرد مزاحم یا جنس مخالف خود در طولانی مدت، تجربه بد یا ترس از فضای عمومی شهرو احساس نا امنی در خیابان اشاره کرد که در نهایت میتواند منجر به خداحافظی زنان از معابر عمومی شهر شود و به برخی ناامنیهای شهری دامن بزند.
نقشه خشونت در جامعه شهری نوعی جمع آوری نقاط بی دفاع شهر است که با ایجاد امنیت در این نقاط میتوان تا حد چشمگیری از خشونت یا سرقت در این مکانها پیشگری کرد. در این راهکار با تحقیق و در نظر گرفتن یک محله و دعوت به همکاری زنان بومی مکان مورد نظر و استفاده از تجربیات آنان میتوان نقاط ناامن آن منطقه را شناسایی کرد.
در صورت مشخص شدن این نقاط، شورای شهر با همکاری شهرداری میتواند با ایجاد دکه و مغازه یا تدبیر ساز و کارهایی بخشی از نقاط شهر را امن کند؛ چراکه تردد مستمر اهالی محلات در نقاط ناامن تا اندازه زیادی میتواند از تعداد مزاحمتها بکاهد و به فرد تحت خشونت کمک کننده باشد تا اندازهای از اقدامات بعدی فرد مزاحم یا متجاوز به روی قربانی جلوگیری شود. قابل ذکر است که در نظر سنجی انجام شده، عموم زنان یا فرد تحت خشونت با دیده شدن از سوی عابران آرامش روانی بیشتری داشته اند.
نصب دوربینهای مدار بسته در برخی خیابانها و بوستانها نیز گرچه تاثیر بازدارندهای در هنگام درگیری ندارد، اما میتواند در روند بررسی جرم موثر واقع شود. با تهیه و اعمال نقشه خشونت جامعه در هر منطقه یا شهر بویژه نقاط مهاجر پذیر مانند حواشی تهران، امنیت زنان در معابر عمومی افزایش خواهد یافت.
از جمله اقدامات موثر برای ارتقای امنیت زنان در شهر که در تهیه بهتر نقشه خشونت نیز دخیل است، حضور نیروهای غیر مسلح در نقاط پرتردد، ایجاد کیوسکهای پلیس، پررنگ کردن راههای ارتباطی شهروندان با شهرداری و اهمیت بخشیدن بیشتر به گزارشهای مردمی را میتوان برشمرد.
در این راستا زهرا صداعظم نوری، از اعضای شورای شهر تهران در گفتگوی مشروح با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در خصوص ایمن سازی شهر برای زنان اظهار داشت: فضاهای شخصی و ناامن شهری مورد توجه شورا بوده و با برنامه ریزی و سیاستهایی که اتخاذ کرده توانسته است که برخی از این نقاط را شناسایی کند، اما. بحث ایمن سازی شهر برای زنان در اداره کل بانوان در شهرداری میتواند بیشتر مورد بحث و توجه قرار بگیرد.
وی در رابطه با نصب بنرهای آدرس و شماره خانههای امن در برخی نقاط افزود: با همکاری اداره کل بانوان با بخش زیبا سازی شهرداری، میتوان محتواهایی را در یک تفاهم و کار دو جانبه شعارها و مطالبی که میتواند به فرهنگ سازی، ترویج یا آگاه سازی کمک کند انجام شود.
این عضو شورای شهر ضمن اشاره به نا امنی پلها تصریح کرد: هفته گذشته در شورای شهر طرحی با هدف ایمن سازی پلهای هوایی با در نظر گرفتن ابعاد مختلف مانند ایمنی فیزیکی در برابر سقوط، امنیت و نور پردازی پلهای هوایی برای عابرین و برداشتن بنرها و استتاری که قبلا در پلهای هوایی ناامنی ایجاد میکرد تصویب شد. با اجرایی شدن این مصوبه، پلها را از یک محمل و فضای نا ایمن به فضای ایمن برای تمام شهروندان خصوصا زنان و دختران تبدیل خواهیم کرد.
صدراعظم نوری در خصوص نقشه خشونت جامعه افزود: شورای شهر تلاش کرده در بودجههای سالانه اعتباراتی در نظر بگیرد که شهرداری با استفاده آن بودجه فضاهای نا امن و بی دفاع شهری را به فضاهای امن تبدیل کند و با ایجاد یک سری فعالیتها و اقداماتی که رفع موانع میکند بتواند امنیت را در برخی فضاها برقرار کند.
وی در پایان در خصوص ایجاد کیوسکهای پلیس در برخی نقاط خاطر نشان کرد: اگر از جانب پلیس درخواستی اعلام شود حتما اقدام میکنیم. کما اینکه مکانها و کیوسکهای مورد نیاز پلیس برای کنترل ترافیک و عبور و مرور در بخی نقاط در اختیار پلیس قرار داده شده. اگر برای ایجاد امنیت و ایمنی بیشتر زنان تعبیه کیوسک درخواست شود حتما در اختیار پلیس قرار خواهد گرفت.
در صورت تلاش ثمربخش شهرداری و شورای شهر در ایجاد ساز و کارهایی برای امنیت بیشتر زنان و تهیه، اعمال و بروز رسانی مداوم نقشه خشونت در جامعه شهری تهران با همکاری بانوان محلات که آگاهی و تجربههای بیشتری از نقاط نا امن دارند، آگاهی رسانیها از طریق نصب بنر در برخی نقاط موجب خواهد شد که زنان معابر عمومی شهر را به قصد خانه نشینی ترک نکنند.