به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، سرهنگ خلبان بهرام مرادی در یادداشتی نقش هوانیروز در عملیات مرصاد را تبیین کرده است.
در این یادداشت میخوانیم:
در مورد شرح عملیات مرصاد باید گفت که در مورخه ۶۷/۴/۲۹ نیروهای متجاوز عراق با ادوات زرهی و پشتیبانی هوایی گسترده در محورهای سرپلذهاب-گیلانغرب و سومار-میمک، صالحآباد، شروع به پیشروی به داخل خاک جمهوری اسلامی نمودند که با آتش کوبنده نیروهای اسلام سرکوب شدند و هوانیروز همیشه قهرمان ارتش جمهوری اسلامی ایران، با انواع وسایل پرنده خود و انواع بالگردهای کبرا، شنوک و بالگردهای ۲۰۵ و ۲۰۶، نقش بزرگی در به آتش کشیدن ادوات زرهی و نفرات پیاده دشمن و تارومار کردن نیروهای عراقی ایفا نمود. نیروهای منافقین با تجهیزات خود زیر پوشش نیروهای عراقی از محور سرپل ذهاب، کرندغرب، اسلامآباد به طرف کرمانشاه، شروع به پیشروی نموده بودند.
«عملیات مرصاد» در ساعت ۵ صبح مورخه ۶۷/۵/۳ با رمز، «یا علی بن ابی طالب (ع)» شروع و در تاریخ ۷/۶/۶۷، خاتمه یافت. در جریان این عملیات، بیشتر نیروهای منافقین، با تمامی تجهیزات سازمانی خود به آتش کشیده شدند. تنگه چهارزبر «مرصاد» مناسبترین منطقهای بود که به لحاظ وجود معبری صعبالعبور امکان وارد آوردن ضربه کاری به منافقین در آن به بهترین نحو امکان پذیر بود، چرا که منافقین باید در این اقدام اشتباه خود، به کلی نابود میشدند. اگر این اقدام در محل دیگری انجام میگرفت به طور حتم از این حجم از تاثیر گذاری برخوردار نمیبود و این امکان وجود داشت که منافقین بتوانند به راحتی در دشتها یا اطراف پراکنده و راه نفوذ دیگری به کرمانشاه داشته باشند.
هوانیروز، در مرحله اول با شناسایی وضعیت موجود، اصلیترین نقش را در زمین گیر و مسدود کردن راه منافقین انجام داد به نحوی که هلیکوپترهای شکاری کبرا با هدف قراردادن تانکها و ادوات نظامی منافقین در ابتدای گردنه چهارزبر، اصلیترین مانع پیشروی منافقین شدند، چون به لحاظ سوق الجیشی منطقه، گردنه مرصاد در آن زمان تنها یک معبر عبور داشت که به لحاظ دقت خلبانان شکاری در هدف قرار دادن تانکها و نقلیه دشمن، آنها در ابتدای این گردنه عملا زمینگیر شده و راه عبوری برایشان باقی نماند.
نقش دیگر هوانیروز را در هلی برد تیپ ۴۵ تکاور ارتش و لشکر ۸۱ زرهی ارتش و نیروهای سپاه و بسیج و تیپ نبی اکرم (ص) استان کرمانشاه و دیگر نیروها اعزامی از سراسر کشور عزیزمان در پشت قوای عمل کننده منافقین میتوان مشاهده کرد. منافقین در تجاوز خود به میهن اسلامی از سمت قصرشیرین وارد کشور شده و با استفاده از ستون خودرویی شهرهای سرپل ذهاب، کرند غرب و اسلام آباد غرب را به تصرف خود آورده و تا ابتدای گردنه چهارزبر نیز پیشروی کرده بودند که به واسطه زمینگیر شدن در این منطقه، راه پیشروی آنها عملا سد شد و در این مرحله بود که با تدبیر شهید صیاد شیرازی یگانهایی توسط هلیکوپترهای شنوک هوانیروز به پشت نیروهای منافقین در پشت ارتفاعات کرند، حسن آباد و دیگر ارتفاعات منطقه منتقل و پیاده شده و به این وسیله منافقین در محاصره نیروهای اسلام قرار گرفتند و راه خروج و بازگشت به عراق بر روی آنها بسته شد.
در آن زمان، ستاد عملیاتی در داخل پایگاه هوانیروز کرمانشاه تشکیل شده بود و از نکات مهم عملیات مرصاد، مستقل عمل کردن هوانیروز در این عملیات بود که این مهم با فرماندهی امیر شهید صیاد شیرازی به خوبی انجام شد. هوانیروز و بخصوص هوانیروز کرمانشاه، در عملیات مرصاد بهترین کارایی و کیفیت را به نمایش گذاشتند.
در مرصاد بیشتر تانکها و ادواتی که منافقین قصد نفوذ بیشتر با آنها به ایران اسلامی را داشتند در عملیات هوایی منهدم و از بین رفت. یکی از عوامل مهم در پیروزی نیروهای اسلام در عملیات مرصاد درایت و تدبیر شهید سپهد علی صیاد شیرازی، این فرمانده بزرگ بود که در تشخیصی مناسب، تنگه چهارزبر را بهترین محل برای زمینگیر کردن منافقین انتخاب کرد و با این اقدام علاوه بر سد کردن راه نفوذ آنها، منافقین را در محاصره قرار داد. این شهید اسلام، در عملیات مرصاد با پروازهای مکرر از هوا، فرماندهی عملیات را به عهده و ابتکار عمل را به طور کامل در دست داشت.
در این عملیات، هوانیروز همیشه قهرمان ارتش جمهوری اسلامی ایران با بکارگیری ۵۶ فروند بالگرد با ۴۲۵ ساعت پرواز و جابجایی ۳۸۸ مجروح و هلی برن ۳۳۶۰ رزمنده، انهدام ۱۰۸ دستگاه تانک و نفربر، ۳۹ دستگاه خودرو، دهها کامیون مهمات، چند سنگر اجتماعی، دهها تیربار ضد هوایی و هلاکت بیش از ۲۰۰۰ نفر از نیروهای منافقین در این عملیات خوش درخشید.
در مواقع حساس، همیشه پیامهای امام راحل (ره) راهگشای بسیاری از مشکلات موجود در جبههها بود. نفس قدسی بنیانگذار کبیر جمهوری اسلامی به نیروهای عمل کننده در عملیات، جانی دوباره میبخشید که غیرقابل توصیف است.
متن پیام امام خمینی (ره) به فرماندهان نیروی هوایی و هوانیروز به مناسبت پیروزی غرور آفرین عملیات مرصاد:
بسم الله الرحمن الرحیم
تیمسار سرتیپ ستاری فرمانده محترم نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و تیمسار سرتیپ دوم انصاری فرمانده هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران: خلبانان عزیز و قهرمان جمهوری اسلامی ایران و خلبانان دلیر و شجاع هوانیروز، اینجانب از زحمات طاقت فرسای شما و تمامی افراد متعهد و دلسوزی که به نحوی از انحا در آمادگی پروازها دست دارند تشکر مینمایم. شما در طول جنگ تحمیلی، به خصوص در شرایط حساس امروز، از رزمندگان صحنههای نبرد و میهن اسلامیمان با تمام توان دفاع نموده و مینمایید. شجاعت شما دل تمامی میهن دوستان و اسلام باوران را شاد کرده است. شما در صحنههای سخت کارزار به دشمنان میهن عزیزمان آموختید که دیگر خیال تعرض به کشورمان و مکتب حیات بخش هم میهنانمان را ننمایند. اینجانب دست یکایک شما را میفشارم، و از صمیم جان به شما دعا میکنم. خدا یار و نگهدارتان باد به امید پیروزی رزمندگان اسلام بر کفر جهانی. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.
در این عملیات، سه فروند بالگرد (دو فروند کبرا و یک فروند بالگرد ۲۰۶) مورد اصابت گلولههای دشمن قرار گرفت و یک نفر خلبان به نام ستوانیار حسین فرزانه در حین این عملیات به فیض شهادت نائل آمد.