گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، صنایع پوشش ایران با نیم قرن سابقه فعالیت یکی از بزرگترین و مجهزترین کارخانجات ریسندگی و نساجی در ایران و خاورمیانه بود که متاسفانه به دلیل واگذاری غیرکارشناسی با مشکل مواجه شد.
زمین ۸۵ هکتاری این کارخانه در بهترین منطقه شهر رشت، جایی نزدیک فرودگاه و در مسیر منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی قرار دارد. این کارخانه طی سالها با تولیدات خود نه تنها گیلان بلکه کشور را زیرپوشش قرار میداد و یک واحد تولیدی قوی بود که تعداد افراد زیادی نیز در آن مشغول به کار بودند.
سال ۸۳ براساس سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی، حکم واگذاری این کارخانه صادر شد؛ البته در واگذاری این واحد تولیدی آنچنان که باید دقت نشد، شرکت «تی تیس کیش» نخستین خریدار این کارخانه بود که با ۸۵۰ میلیون تومان کارخانه را صاحب شد. متاسفانه بعد از واگذاری کارخانه به بخش خصوصی روند نزولی و تعدیل کارگران و تعطیلی خطوط تولید نیز کلید خورد.
شنیدهها حاکی از این است زمانی که این کارخانه به بخش خصوصی واگذار شد، افراد سودجویی از این موقعیت سوء استفاده کردند؛ این مجموعه به فردی واگذار شد که شایستگی ساماندهی این مجموعه را نداشت. برای همین فقط در ماه اول شروع به کار، حقوق کارگران را پرداخت کرد و در ماههای بعدی کارگران نه تنها شاهد پرداخت حقوقی نبودند؛ بلکه کارخانه به کلی تعطیل شد. در سال اوایل دهه ۸۰ بارش سنگین برف به بخشهایی از سالنهای تولید آسیب کرد، به گفته برخی از کارگران همین موضوع بهانهای شد برای تعطیلی کامل کارخانه و حراج اموال آن!
در سال ۹۶ یعنی حدود ۱۴ سال پس از تعطیلی کارخانه پوشش و چند سال پس از واگذاری این کارخانه به شرکت آتیه دماوند، مدیران شرکت مزبور، از طرحهای خود برای تحول در صنعت نساجی استان گیلان و کارخانه پوشش سخن گفتند و حتی اعلام کردند که برای احیاء و ارتقای توان تولیدی کارخانه پوشش، یک طرح مطالعاتی به شورای برنامهریزی استان گیلان ارائه کردهاند.
این کارخانه که روزگاری صادر کننده محصولات نساجی ایران به ۱۰ کشور دنیا و تامین کننده بخش قابل توجهی از نیاز بازار داخلی بود، امروز صرفا زمینی بود با سولههای تخریب شده و ماشین آلاتی که دیگر شبیه آهن قراضه هستند و کارگرانی بیکار شده که با چشم حسرت به سالهای شکوفایی و رونق قبلی نظاره میکنند.
در اوایل پاییز سال ۹۹، حجت الاسلام حمزه خلیلی، رئیس کل دادگستری استان گیلان، از کارخانه پوشش بازدید کرد؛ وی در جریان این بازدید خسارات وارده به کارخانه پوشش را حاصل واگذاری بی ضابطه و سوءمدیریت و اهمال سرمایه گذاران و مدیران قبلی این شرکت دانست و تاکید کرد: برای کسانی که با ترک فعل و اهمال در انجام وظایف خود، سبب وارد آمدن صدمات جبران ناپذیر به اموال و دارایی این کارخانه و اخلال در نظام تولید شده اند، پرونده قضایی تشکیل میشود.
رئیس دادگستری استان گیلان در جریان همان بازدید، ضمن اعلام حمایت قضایی برای از سرگیری تولید در کارخانه پوشش، به مدیران فعلی این کارخانه متذکر شد تا با فوریت، طرح بازسازی خط تولید این واحد تولیدی را با امکانات و دستگاههای موجود، تهیه و ارائه کنند.
حجت الاسلام خلیلی، رئیس کل دادگستری استان گیلان میگوید: دادگستری کل استان گیلان با تاکیدات رئیس قوه قضائیه، در مدتی کوتاه اقدامات موثری را در زمینه فسخ قرارداد برای بازپس گیری مالکیت این کارخانجات و برخورد با اشخاصی که در نظام تولید اخلال ایجاد نموده اند به انجام رسانده است.
رئیس کل دادگستری گیلان در خصوص شرکت صنایع پوشش میافزاید: با پیگیری دستگاه قضایی گیلان قرارداد فی مابین گروه شرکت آتیه دماوند-وابسته به بانک صنعت و معدن- و خریداران بخش خصوصی در شعبه ۲۰ دادگاه حقوقی تهران رسیدگی و با فسخ قرارداد واگذاری، صنایع پوشش به شرکت آتیه دماوند بازگشت داده شد.
وی از راه اندازی خط تولید صنایع پوشش در آیندهای نزدیک خبر داد و میافزاید: گروه سرمایه گذاری شرکت آتیه دماوند در راستای اجرای مصوبات کمیته حمایت از تولید و سرمایه گذاری برای بهسازی و مقاوم سازی سالن تولید و بهره برداری از ماشین آلات ریسندگی پوشش اقدام نموده و به زودی خط تولید جدید این کارخانه راه اندازی خواهد شد.
حجت الاسلام خلیلی همچنین درباره تخریب اموال و توقف تولید در شرکت صنایع پوشش از سوی خریداران آن میگوید: برای این اشخاص به اتهام اخلال در نظام تولید پرونده قضایی تشکیل شده است و بازپرس پرونده ضمن صدور قرار کارشناسی برای بررسی همه جانبه وضعیت این شرکت، از آن جایی که احتمال فرار متهم اصلی پرونده نیز وجود داشت، قرار نیابت جهت دستگیری متهم صادر نموده است.
در این راستا، محمدرضا احمدی، عضو مجمع نمایندگان گیلان در حاشیه بازدید از روند احیای کارخانه پوشش گیلان میگوید: یکی از اتفاقات بسیار خوبی که اکنون در استان گیلان شاهد آن هستیم احیای کارخانجات پوشش گیلان است.
عضو مجمع نمایندگان گیلان در مجلس میافزاید: بیش از ۴ هزار نیروی کار در این کارخانه مشغول به کار بودند، اما عدهای آن را با خاک یکسان کردند و بیش از هزار و ۷۵۰ دستگاه خوب کارخانه را با خود بردند، لذا قصد داشتند برای این مکان، کاربری مسکونی بگیرند.
نماینده مردم رشت و خمام در مجلس با بیان اینکه بنده مداوم پیگیر درصد پیشرفت بازسازی بخشهای کارخانه بودم، میافزاید: اکنون بیش از ۵۰۰ دستگاه در کارخانه در حال نصب است و تا پیش از عید تعداد زیادی از کارگران در شرکت مشغول به کار میشوند.
احمدی ضمن تشکر از تمامی کسانی که برای احیای کارخانه پوشش پای کار آمدند بهویژه مسئولان مجتمع پوشش که خرابه باقیمانده از پوشش را احیا و به سالن ریسندگی رنگرزی تبدیل کردند اذعان داشت: پس از پایان بازسازی این سالنها، سالنهای دیگر نیز احیا میشود.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با اشاره به اینکه با احیای صنایع ورشکسته گیلان شاهد کاهش بیکاری خواهیم بود، میگوید: نمایندگان گیلان با راهاندازی مجدد صنایع رها شده پیگیر حل مشکل اشتغال جوانان بوده و امیدواریم در کل استان شاهد این اتفاقات خوب باشیم.
این امید برای مردم منطقه وجود دارد که کارخانه پوشش، زمانی اعتبار صنعت گیلان و از بزرگترین کارخانجات ریسندگی غرب آسیا بود و محصولاتش را به ۱۰ کشور مختلف جهان صادر می شد، بعد از افت و افولی که بواسطه یک واگذاری غلط و غیراصولی تجربه کرد، مجدداً به چرخه تولید بازگردد و از این طریق برای مردم خطّه گیلان اشتغالزایی صورت گیرد.