گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صنایع پوشش ایران با نیم قرن سابقه فعالیت یکی از بزرگترین و مجهزترین کارخانجات ریسندگی و نساجی در ایران و خاورمیانه بود که متاسفانه به دلیل واگذاری غیرکارشناسی با مشکل مواجه شد.
زمین ۸۵ هکتاری این کارخانه در بهترین منطقه شهر رشت، جایی نزدیک فرودگاه و در مسیر منطقه آزاد تجاری صنعتی انزلی قرار دارد. این کارخانه طی سالها با تولیدات خود نه تنها گیلان بلکه کشور را زیرپوشش قرار میداد و یک واحد تولیدی قوی بود که تعداد افراد زیادی نیز در آن مشغول به کار بودند.
سال ۸۳ براساس سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی، حکم واگذاری این کارخانه صادر شد؛ البته در واگذاری این واحد تولیدی آنچنان که باید دقت نشد، شرکت «تی تیس کیش» نخستین خریدار این کارخانه بود که با ۸۵۰ میلیون تومان کارخانه را صاحب شد.
بیشتر بخوانید:
متاسفانه بعد از واگذاری کارخانه به بخش خصوصی روند نزولی و تعدیل کارگران و تعطیلی خطوط تولید نیز کلید خورد. مالکان آن زمان که گفته میشود به دنبال تغییر کاربری زمین بودند، با بهانههای مختلفی کارخانه به را به تعطیلی کشاندند و خطهای تولید نخ و پارچه را با ادعای نبود مواد اولیه و نداشتن سفارش و مشتری تعطیل کردند.
شنیدهها حاکی از این است زمانی که این کارخانه به بخش خصوصی واگذار شد، افراد سودجویی از این موقعیت سوء استفاده کردند؛ برای همین فقط در ماه اول شروع به کار، حقوق کارگران را پرداخت کرد و در ماههای بعدی کارگران نه تنها شاهد پرداخت حقوقی نبودند؛ بلکه کارخانه به کلی تعطیل شد.
بارش سنگین برف در اوایل دهه ۸۰ موجب شد تا خسارتهایی به سالنهای تولید کارخانه زده شود، همین امر بهانهای برای تعطیلی کارخانه شد. مسئولان کارخانه به جای تعمیر و ترمیم خرابیها در جهت افزایش حجم این تخریبها تلاش کردند و این باعث شد که بتوانند قطعات و دستگاههای این کارخانه را خارج کرده و بفروشند.
در این رابطه محمدهادی حسنرو دبیر اجرایی وقت جامعه اسلامی کارگران گیلان با انتقاد شدید از فروخته شدن کارخانجات گیلان در دولتهای گذشته، میگوید: کارخانههایی، چون ایران الکتریک، چینیسازی گیلان، فرش گیلان، ایران کنف، کنف کار، پیله ابریشم، ایران پوپلین، پوشش، چوکا و جوراب گیلان پس از واگذاری، تعطیل یا با چالش شدیدی روبهرو شدند. به عنوان نمونه کارخانه پوشش رشت بیش از ۳ هزار کارگر داشته که هم اکنون دیگر فعال نیست.
بعد از گذشت چندین سال از تعطیلی صنایع پوشش ایران وعدههای مسئولان برای احیای این واحد صنعتی ادامه داشت، ولی در عمل اتفاق چشم گیری صورت نگرفت تا اینکه آیت الله سید ابراهیم رئیسی، رئیس دستگاه قضا در سفر اخیر خود به گیلان، از کارخانه صنایع پوشش بازدید کرد و پای در دل کارگران این کارخانه نشست.
رئیس قوه قضاییه در سفر خود به گیلان از بخشهای مختلف کارخانه صنایع پوشش ایران بازدید کرد و پس از گفتگو با رئیس جدید این کارخانه و نمایندههای کارگران گفت که تصمیمات مهمی در راستای رفع مشکلات این واحد تولیدی و احیای آن اتخاذ شده است.
رئیسی همچنین تاکید کرد: ماشینآلات و دستگاههای کارخانه صنایع پوشش روزانه میتواند ۱۰ تا ۱۲ تن انواع نخ ریسندگی تولید کند؛ لذا این ماشینآلات و دستگاهها باید در اسرع وقت نصب شوند.
رئیس قوه قضاییه درباره آنچه در کارخانه صنایع پوشش ایران اتفاق افتاده معقتد است که عدهای بارش برف را بهانه کرده تا این کارخانه از کارخانه بودن بیفتد تا از زمین آن بهرهمند شوند. رئیس دستگاه قضا می گوید که یک فاجعه بزرگ نسبت به اموال عمومی و بیتالمال رخداده وعدهای به خاطر سودجویی و منفعت، یک مرکز بزرگ تولیدی را به این روز درآوردهاند. رئیسی با بیان اینکه مشکل این کارخانه بارش برف نبوده گفته است که اگر سنگ هم از آسمان میبارید، وضعیت کارخانه صنایع پوشش ایران نباید به این روز میافتاد، سودجویان این کارخانه را تخریب کردند تا از زمین آن سوءاستفاده کنند.
وی همچنین تاکید کرد: تا امروز بازدیدهای زیادی از کارخانههای سراسر کشور داشتهایم؛ اما وضعی که امروز در کارخانه صنایع پوشش ایران مشاهده کردیم بسیار عجیب است و گویی یک جنگ و فاجعه در اینجا اتفاق افتاده و ثروت ملی به تاراج رفته است.
به گفته آیت الله رئیسی در صورت راهاندازی بخشها و پروژههای مختلف؛ کارخانه صنایع پوشش ایران برای سه تا چهار هزار نفر کارآفرینی خواهد شد. برای همین مردم باید هرچه سریعتر ناظر بر تولید این کارخانه باشند.
وی با اشاره به فردی که چنین سرنوشتی را بر این کارخانه تحمیل کرده، خاطرنشان کرد: فرد یا افرادی که کارخانه صنایع پوشش ایران را تخریب کرده، بهعنوان کسی که اموال عمومی و بیتالمال را به غارت برده، باید تحت تعقیب قانونی قرار بگیرد.
رئیس دستگاه قضا ضمن اینکه وعده داد که هر چه سریعتر با همت مسئولان کارخانه همه موانع ازجمله موانع حقوقی و قضایی برطرف شوند، تاکید کرد: حتی یک روز هم نباید توقفی صورت بگیرد، چراکه گیلان بهعنوان قطب نساجی کشور شناخته میشود لذا به دادگستری گیلان دستور داده میشود تا هرچه سریعتر حل مشکلات کارخانه صنایع پوشش ایران را در دستور کار قرار دهند.
سید علی آقازاده، عضو مجمع نمایندگان گیلان با اشاره به صدور حکم سرمایه کارخانه پوشش به نفع دولت می گوید: با دستور و قاطعیت آیت الله رئیسی و نیز تیم جدی و جهادی قوه قضاییه گیلان در باز پس گیری کارخانه پوشش در نهایت حکم سرمایه کارخانه پوشش به نفع دولت صادر شد.
به گفته ملک و املاکی که بیش از بیست سال تحت تصرف بخش نااهل خصوصی بود به نفع دولت برگشت داده شد و با قدرت و قوت احیای دوباره کارخانه پوشش در دستور کار قرار گرفت، اتفاقات خوبی در حال رقم خوردن است که نوید بخش آینده ای روشن در بخش صنعت و اشتغال برای گیلان خواهد بود.
وی با بیان اینکه کارخانه پوشش که تبدیل به غده سرطانی شده بود پس از ۲۰سال روبه بهبود است، می افزاید: به هیچ عنوان اجازه هیچگونه کوتاهی و تعلل به مسئولان داده نمیشود به مسئولین ذیربط و نیز شرکت آتیه دماوند هشدار می دهیم که هیچگونه کوتاهی قابل قبول نیست و اجازه نمی دهیم سرمایه مردم مورد تعرض عده ای سودجو قرار گیرد.
کارخانه پوشش ایران یکی از کارخانههای نساجی مهم و بسیار بزرگ استان گیلان بود که مانند بسیاری از واحدهای صنعتی دیگر قربانی واگذاریهای بدون کارشناسی شد و با سفر رئیس قوه قضائیه به این استان و بازدید از کارخانه، مردم گیلان امیدوارند با برداشتن موانع هرچه زودتر این کارخانه دوباره احیا شود و کارگران دوباره به سرکار خود برگردند.