آخرین اخبار:
کد خبر:۹۹۲۲۸۸

صدور پروانه غیر فعال وکالت برای قضات و هرج و مرج عجیب در جامعه حقوقی

یک وکیل دادگستری عنوان کرد: نگرانی قضات برای اینکه مجبور باشند در آزمون وکالت شرکت کنند باعث شده که مرکز وکلای قوه قضاییه برای درخواست قضات پروانه غیر فعال وکالت صادر کند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر سیامک پاکباز، وکیل دادگستری، پژوهشگر و دکترای حقوق خصوصی دانشگاه شهید بهشتی در مورد چیستی، چگونگی و چرایی آزمون وکالت برای قضات گفت: از ابتدای زمان مطرح شدن طرح تسهیل که مقرر بود قضات هم در آزمون وکالت شرکت کنند مرکز وکلای قوه قضاییه که نهاد موازی کانون وکلا است از نگرانی اینکه طرح ممکن است به همین شکل تصویب شود و بعد قضات مجبور باشند در آزمون وکالت شرکت کنند شروع به صدور پروانه غیر فعال برای قضاتی که هنوز در مسند قضاوت هستند نمود.

وی با اشاره به اینکه مشخص نیست که مرکز با چه مجوزی و با چه هدفی شروع به دادن مجوز و صدور پروانه غیر فعال برای قضاتی که در مسند قضاوت هستند کرده است گفت: این امر باعث شده که اکنون ما قضاتی داشته باشیم که هم قاضی هستند و هم پروانه وکالت غیر فعال دارند.

پاکباز در مورد اینکه ورود قضات به حرفه وکالت آیا ضرورت دارد یا خیر بیان داشت: وکیل شدن قضات بعد از دوران خدمت قبل از انقلاب هم محل مناقشه بوده است و اینکه یک قاضی که ۲۰ تا ۳۰ سال سابقه قضاوت در دادگستری را داشته بعد از بازنشستگی اگر بخواهد وارد حرفه وکالت شود، به صرف داشتن سابقه قضایی کانون‌های وکالت مکلف هستند که پروانه وکالت به قاضی بازنشسته بدهند، ولی آیا همین که قاضی با داشتن پروانه وکالت و دسترسی به مراجع قدرت و مراجع دادگستری وکالت کند ایجاد رانت برایش نیست.

این پژوهشگر و دکترای حقوق خصوصی دانشگاه شهید بهشتی تصریح کرد: امروز ما شاهد تبلیغات وکالت قضات بازنشسته‌ای هستیم که بر روی تابلو‌ها و کارت‌های خود عبارت ۳ کلمه‌ای قاضی سابق یا قاضی بازنشسته دادگستری را بکار می‌برند که می‌توان گفت درج کردن این سه کلمه با هدف این است که بگویند سابقه، رانت و آشنا دارند.

پاکباز در ادامه اظهار داشت: اگر به بحث ورود قضات به وکالت خوشبینانه نگاه کنیم و بحث رانت و رشوه و پول را کنار بگذاریم و کما اینکه هست بگوییم وجود ندارد نمی‌توانیم منکر برخی روابط و آشنایی‌ها باشیم.


 نمایندگان مجلس هم می‌توانند پروانه وکالت بگیرند


وی با تاکید بر اینکه توزیع عادلانه فرصت‌های شغلی با طرح تسهیل صدور مجوز کسب و کار شکل نگرفته است گفت: بنا به تبصره ماده ۵ علاوه بر اینکه قضات می‌توانند بدون آزمون وکالت درخواست صدور پروانه وکالت کرده و وارد عرصه وکالت بشوند هر فردی که نماینده مجلس شود با یک دوره نمایندگی مجلس نیز می‌تواند درخواست پروانه وکالت بدهد.

این وکیل دادگستری تصریح کرد: اینکه قوانین فساد زا هستند و آب از سرچشمه گل آلود است مصداق چنین قوانینی است.

پاکباز در بخش دیگری از سخنان خود اذعان داشت: چرخه انتقال شغل از قضاوت به وکالت در کشور ما برعکس کشور‌های دیگر می‌باشد، در کشور‌های دیگر بهترین قضات افرادی هستند که وکیل بودند، ولی در کشور ما فردی به راحتی نمی‌تواند در مسند قضاوت بنشیند، ولی قضات می‌توانند به دلیل جذابیت‌های وکالت و رانت‌های اطلاعاتی و ارتباطی که می‌توانند داشته باشند بعد از قضاوت در مسند وکالت بنشیند.

این پژوهشگر و دکترای حقوق خصوصی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: قیاس‌هایی که در مورد سرانه وکیل در کشور ما با کشور‌هایی مانند فرانسه، انگلیس، آمریکا می‌شود اساسا قیاس درستی نیست و اساسا قوانینی که در کشور‌های پیشرفته دنیا برای استخدام وکیل و داشتن وکیل در پرونده‌ها وجود دارد در کشور ما وجود ندارد، در کشور‌های اروپایی مانند فرانسه در واقع اتحادیه‌ها، دفاتر املاک و آژانس‌های مسکن مکلف هستند وکیل داشته باشند وقراردادهایشان از حیث حقوقی چک شود که این موارد در واقع اشتغال زایی برای وکیل است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار