به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، روزبه بَشر در رابطه با معضل این روزهای مراکز درمانی گفت: بیماری هاری، ویروسی و بسیار خطرناک و کشنده است.
وی با بیان این که هاری به دلیل قدیمی بودن گاها غریب مانده و دام پزشکان تصور میکنند مورد هاری در ایران وجود ندارد، گفت: هر ساله تنی چند از هموطنان را به دلیل بیماری هاری از دست میدهیم؛ همچنین دام اهلی یا حیوانات ولگرد به دلیل این ویروس از بین میروند.
بشر مخزن اصلی هاری را "سگهای بی صاحب" معرفی کرد که اگر جمعیت آنها کنترل نشود، خطر انتقال بیماری هاری فزونی میگیرد. همچنین این ویروس از حیات وحش به حیوانات ولگرد و سپس به انواعِ سگ دارای صاحب و به انسان منتقل میشود.
اگر جمعیت حیوانات بلاصاحب کنترل نشده و از راههای جلوگیری ویروس هاری ممانعت نشود، خطر این بیماری افزایش مییابد.
وی همچنین نسبت به وجود واکسنهای پیشگیرانه ابراز خوشنودی کرد و گفت: اگر فرد گزیده شده به موقع به مراکز بهداشت مراجعه کند و شستشو و تزریق آنتی سرم هاری در محل زخم در کنار تزریق واکسن به موقع صورت گیرد، شخص صد در صد نجات پیدا میکند.
بشر درباره عملکرد آنتی سرم هاری به رادیو گفتگو گفت: نام این عمل درمان-پیشگیری است؛ هم اینک ۷۳۰ مرکز درمان-پیشگیری هاری در سطح کشور داریم که فرد باید سریعا به این مراکز مراجعه کند.
کارشناسان ما ابتدا زخم را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه شستشو میدهند. آنتی سرم هاری نیز در محل زخم تزریق میشود تا موجب خنثی سازی ویروس در محل گزش شود و از طرفی به فرد واکسن ضد هاری تزریق میشود که نقشِ درمان فعال هاری را دارد.
وی در خصوص علائم این بیماری گفت: ابتدا تب خفیف و بی حالی، خستگی یا سردرد به فرد مستولی میشود، ولی پس از یک هفته علائم تیپیک هاری نظیر نور و آب گریزی و عدم امکان بلع اتفاق میافتد.
بشر ادامه داد: ویروس هاری به سیستم اعصاب مرکزی حمله میکند و وارد خون انسان نمیشود؛ بلکه از راه نخاع به مغز میرود و در سلولهای مغزی تکثیر و در بدن و غدد بزاقی پخش میشود.
اگر کسی به درستی درمان نشود، محکوم به مرگ است حال اگر انسان یا حیوان باشد؛ چراکه پس از دو الی سه هفته فرد مورد حملهی ویروس قرار گرفته و دچار ایست تنفسی و قلبی و مرگ میشود.
رئیس بخش تحقیقات هاری و رئیس آزمایشگاه مرجع ملی هاری در انستیتو پاستور ایران خاطرنشان کرد: تمام پستانداران خونگرم میتوانند به هاری مبتلا شوند که شامل گاو، گوسفند، شتر، گربه و... هستند؛ ولی موارد انتقال ویروس به انسان عمدتا از طریق سگ است.