به گزارش خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، سند الگوی کشت محصولات خراسان رضوی با حضور جمعی از مدیران جهاد کشاورزی، استاندار خراسان رضوی و رئیس پارک علم و فناوری استان، در محل دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی و منابع طبیعی و صنایع غذایی این استان رونمایی شد.
یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی در این مراسم با تاکید بر نقش موثر کشاورز در سند اصلاح الگوی کشت اظهارداشت: یکی از چالشهای این سند در عین داشتن مزیتهای بالا، نبود نقش کشاورز است آنچه ما در این سالها مشکل داشتیم پیاده سازی و اجرا است، کشاورز عنصر نهایی و موثر سند اصلاح الگوی کشت است که باید دیده شود.
نظری با بیان اینکه باید به تجربه حین عمل و حرکت کنار کشاورز و داخل مزرعه توجه شود، افزود: هدایت و نظارت در داخل مزرعه گام به گام میتواند نقش موثری در اجرای این سند داشته باشد.
استاندار خراسان رضوی با اشاره بر اینکه وضع کشاورز و دامدار ما خوب نیست و باعث خجالت و شرمساری ما میشود، اظهارداشت: انشالله این طراحی و برنامه ریزیها با هماهنگی همه دستگاههای اجرایی محقق شود و آمادگی صد در صد در استان داریم و امیدواریم ظرفیتهای اجرایی و عملیاتی هم ایجاد شود.
علیرضا مهاجر، معاون وزیر کشاورزی در امور زراعت نیز در این مراسم گفت: استان خراسان رضوی پیشرو در بخش کشاورزی است، این سند به عنوان اصلاح اجرای الگوی کشت با توجه به منابع محدود و نیاز بیشتر در جهت منافع آب و خاک است.
وی ادامه داد: هر استان میتواند بر مبنای توان آب و خاک و اقلیم این الگوی کشت را در جهت منافع ملی اصلاح کند، ما الگوی اصلاح کشت را بر سه پایه نیاز کشور، اقلیم کشور و اقتصاد کشور پایه نهادیم.
مهاجر افزود: پایش و نظارت بر اجرای اصلاح الگوی کشت بر عهده سازمان جهاد کشاورزی است.۲۰۰۰ نیروی ماهر و متخصص هیات علمی در پیادهسازی نطام نوآوری آماده به فعالیت هستند.
غلامرضا قنبری رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز با اشاره به این که بیش از ۴۰ سال است که کشاورزان منتظر این سند بودند، گفت: این سند امروز و توسط دولت سیزدهم در استان خراسان رضوی رونمایی میشود تا بهرهوری با توجه به ویژگیهای سرزمینی و اقلیمی در کشاورزی مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
قنبری افزود: با توجه به مزیتهای کشور و محدودیتهایی که به واسطه تحریم و خشکسالی داریم الگوی کشاورزی ما را به مسیری رهنمون میکند که بتوانیم مسایل را حل کنیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: کشاورزی این استان مبتنی بر منابع مردمی در منطقه است و همجواری با کشورهای آسیای میانه و افغانستان، گره گشایی بسیاری از مسایل خراسان رضوی و همسایگان است.
سند الگوی کشت محصولات کشاورزی در سال زراعی ۱۴۰۱- ۱۴۰۲ در مهر امسال توسط دولت سیزدهم ابلاغ شد تا ۲ هدف عمده افزایش بهره وری و کاهش استفاده از آب را تحقق ببخشد.
الگوی کشت به معنای تعیین یک نظام کشاورزی با مزیت اقتصادی پایدار مبتنی بر سیاستهای کلان کشور، دانش بومی کشاورزان، بهرهگیری بهینه از ظرفیتهای منطقهای و حفظ محیط زیست تعریف شده و یکی از موارد مورد توجه برای حفظ محیط زیست در این خصوص استفاده درست از منابع آبی است به طوری که با استفاده از ابزار و روشهای نوین بتوان، آب کمتری مصرف کرد و بازدهی بیشتری از زمین داشت.
بنا بر هدفگذاری وزارت جهاد کشاورزی در سند الگوی کشت کاهش ۶ درصدی مصرف آب معادل سه میلیارد متر مکعب، افزایش ۱۸ درصدی بهرهوری آب، افزایش ۱۱ درصدی تولید، صرفهجویی ۲.۲ میلیارد دلاری ارزی، افزایش ۴.۵ میلیون تنی تولیدات دیمزارها و افزایش ۱۵۸ درصدی تولید دانههای روغنی هدفگذاری شده است.
برای ترغیب کشاورزان به پیروی از این الگو نیز سیاستهای تشویقی قابل توجهی از جمله بخشودگی ۵۰ درصدی آببها بهازای افزایش بهرهوری لحاظ شده است که البته تحقق درست و اصولی این سیاست به نصب و افزایش کنتورهای هوشمند بر چاههای کشاورزی بستگی دارد.