گروه استانهای خبرگزاری دانشجو؛ وارد که شدم، چشمانم به رد پای مسئولان افتاد که جلوتر از ما وارد واحد تولیدی شده بودند، دمپاییهای آبی ورودی کارگاه آنقدر چشم انتظار حضور کارگر و کارفرما مانده بودند که به جای علف زیر پا، رویشان را خاک گرفته بود، تمام سوالاتی که در ذهنم برای تهیه گزارش از مسئولان و کارگران کارگاه از قبل چیده بودم، یک دفعه فرو ریخت و جای خود را به گزارش از مکان داد. مکانی بزرگ با چند میلیارد دستگاه که در حال خاک خوردن و فرسوده شدن بود، اما تولیدی در آن صورت نمیگرفت.
قدم هایم را آهسته برمی دارم و به طرف سالن تولید حرکت میکنم، هیچ اثری از کار و تولید حداقل برای سه یا چهار سال قبل در این واحد مشاهده نمیشود. مدیر این واحد تولیدی از روزهای خوب واحد برایمان میگوید؛ همان روزها که اینجا صدای کار و تولید میآمد و او به جای خرید خوراکیهای غیر مفید برای مدرسه فرزندش، همین میوه خشکهایی که در واحد خودشان تهیه میشده، استفاده میکرده است و او چه با لذت به عنوان میان وعده سالم از آنها استفاده میکرده و البته قرار بوده که همین طرح برای خیلی از بچههای دیگر هم باشد، اما نشده است.
یکی از برنامههای مهم دولت سیزدهم احیای واحدهای صنعتی نیمه تعطیل و یا تعطیل است که در همین راستا تاکنون واحدهای تولیدی زیادی در کشور جان دوباره گرفتند و صدای کار و امید در آنها بلند شده است. در همین راستا معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی با حضور در شهرک صنعتی بیرجند ضمن بازدید از ۶ واحد تولیدی و صنعتی شهرک، از نزدیک در جریان مشکلات و موانع پیش روی تولید در این واحدها قرار گرفت و دستورات، راهکارها و تدابیر لازم جهت احیای مجدد برخی از واحدها که تعطیل شده بودند را صادر کرد.
اولین واحد تولیدی یک کارگاه تولید بستنی سنتی است که چند سالی است بهدلیل کمبود نقدینگی با وجود فراهم بودن بازار فروش، اما به خاک نشسته و حالا با روی کار آمدن دولت سیزدهم امیدها برای گره گشایی از این واحد زنده شده است. مدیراین واحد تولیدی میگوید برای بازار فروش مشکلی ندارد و تنها خواسته او تامین سرمایه در گردش برای شروع بکار دوباره است که در این بازدید مقرر میشود این واحد نیز در کمیسیون مربوطه مطرح و در صورت رفع موانع و مشکلات، تسهیلات لازم تامین گردد تا دوباره شاهد جان گرفتن آن باشیم.
این کارگاه با وجود اینکه چند مدتی است تعطیل شده و تولید انبوه ندارد، اما مدیر واحد به اندازه فروش روزانه برای فروشگاه خودش، در کارگاه کوچکتری در منزلش تولید دارد، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار با تاکید بر اینکه این واحد باید با تمام توان راه اندازی شود، خطاب به مدیر کارخانه، میگوید: دلایل عدم موفقیت خودتان را بررسی کنید و ببینید که اشکال کجای کار بوده که منجر به تعطیلی شده است، ضمن اینکه با توجه به وجود رقبای بزرگ در زمینه تولید بستنی با طرحهای مختلف، شما باید علاوه بر قالب سنتی خودتان برای فصلهایی مانند زمستان که هوا سرد است نیز بستنی پیش بینی کنید، تولید سایر محصولات لبنی در این کارگاه هم میتواند کمک زیادی به توسعه و پیشرفت آن بکند.
از کارگاه تولید بستنی به سراغ کارگاه تولید میوه خشک میرویم، کارگاهی که حالا خودش چندین سال است خشک شده و هیچ فعالیتی ندارد، از گرد و خاک کف و محیط این کارگاه و رنگ رخساره میتوان سر درون آن را به خوبی و بدون هیچ توضیحی فهمید، اما مدیر این واحد تولیدی که خود در دانشگاه تدریس میکند، میگوید: تمام دارایی خود را برای این کارخانه گذاشتیم، اما برای تامین سرمایه در گردش بانکها ما را خیلی معطل کردند و باعث شد تا دستگاههای جدیدی که برای آزمایشگاه کارخانه میخواستیم خریداری کنیم، نهایی نشود و نتوانیم کار را ادامه دهیم و به علت تنشهایی که ایجاد شد دلسرد شدیم. دو ماه محصول تولید کردیم، انواع برگ میوه و سبزی خشک و ارگانیک که از همین طرق حدود ۱۰ نفر مشغول بکار بودند و حالا حدود دو و نیم میلیارد تومان سرمایه در گردش میخواهیم که بتوانیم مجدد این واحد تولیدی را راه اندازی کنیم، برخی دستگاههای ما در استان منحصر به فرد است و در استان نظیر آن را نداریم، حیف است که خاک بخورند و خراب شوند.
او معتقد است که میوه خشکهای تولیدی این واحد، بسیار طبیعی و با کیفیت تولید میشود به حدی که حتی کودکان هم با علاقه به جای خوراکیهای غیر مفید از این میوههای خشک شده در مدرسه و منزل میتوانند با علاقه کامل استفاده کنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی بعد از شنیدن حرفهای مدیر واحد تولیدی از سیاست کلان دولت سیزدهم و نظام که کمک به واحدهای تولیدی که بستر لازم را برای کار دارند میگوید. اشرفی میافزاید: امروز برای همین خدمت شما آمدیم تا بگوییم که ما مشتاقتر از شما برای احیای واحد تولیدی هستیم، چون حیف است، بالاخره سرمایهای اینجا خوابیده که ثمره و بهره آن میتواند در سبد معیشتی خیلی از شهروندان استان قرار بگیرد.
او ادامه میدهد: ما در کنار شما برای راه اندازی این واحد تولیدی هستیم و از تسهیلات تبصره ۱۸ و یا ۱۶ متناسب با اشتغالی که میتواند ایجاد کند میتوانیم کمک کنیم، به طور ویژه اداره کل سرمایه گذاری استانداری، کارگروه رفع موانع تولید استانداری و دستگاه مربوطه که جهاد کشاورزی است این موضوع پیگیری خواهد شد و ابزارهای حمایتی که در سطح استان برای کمک به احیای این واحد تولیدی است را در اختیار شما قرار خواهیم داد تا فعال شود.
مدیر کارخانه که از حرفهای معاون استاندار انگیزه مجدد برای راه اندازی گرفته است، میگوید: پیش از این خیلی دلسرد بودم و انگیزهای برای راه اندازی نبود، اما حرفهای شما روحیه بخش و امیدآفرین بود، قطعا ما هم تمام همت خود را برای راه اندازی مجدد این واحد تولیدی از همین امروز بکار میگیریم.
جواد قناعت استاندار خراسان جنوبی نیز در پیام نوروزی خود در سال ۱۴۰۲ به موضوع حمایت از واحدهای تولیدی و اشتغال زا در خراسان جنوبی توسط دولت طی یکسال گذشته اشاره کرده و گفته است: در سال گذشته بحث فعال کردن واحدهای تولیدی راکد و نیمه راکد در استان پیگیری شد که ۲۰۰ واحد راکد و نیمه راکد استان در طول سال ۱۴۰۱ به چرخه تولید برگشتند.
احیای واحدهای تولیدی و معدنی راکد و نیمه تعطیل در خراسان جنوبی همواره از مطالبات جنبش دانشجویی و فعالان دانشگاهی استان بوده که در دولت سیزدهم مورد تاکید قرار گرفته است، به طوری که استاندار خراسان جنوبی نیز در پیام نوروزی خود یکی از برنامههای مهم استان برای سال ۱۴۰۲ را احیای معادن تعیین کرده و گفته است: احیای معادن از نکات کلیدی و مهم استان بود که این موضوع به صورت ویژه در دستورکار مدیران استانی در سال ۱۴۰۱ قرار گرفت و در همین راستا شاهد پروژههای متعددی به ویژه در شهرستانهای نهبندان، زیرکوه، سربیشه، خوسف و طبس با حضور سرمایهگذاران بودیم.
به گفته وی، سال گذشته شاهد اعتبارات قابل توجهی برای سرمایهگذاری در این طرحها بودیم و بخش قابل توجهی از این سرمایهگذاریها تا پایان سال ۱۴۰۲ به بهرهبرداری خواهد رسید.
خراسان جنوبی دارای ظرفیتهای فراوان در حوزه معادن و صنعت است که با توجه به رویکرد دولت در حمایت از تولید و تاکیدات مقام معظم رهبری، میتواند فرصت بسیار خوبی برای سرمایه گذاران بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در استان در زمینههای مختلف صنعتی از جمله فراوری محصولات استراتژیک استان از جمله عناب، زرشک و زعفران و همچنین معادن بی نظیر سنگ که برخی از آنها در کشور نمونه است، باشد.
وجود دانشگاه تخصصی صنعت و معدن در استان و پرورش نیروهای انسانی متخصص و کاربلد از نقاط قوت و مهم خراسان جنوبی است که میتواند سرمایه گذاران را برای راه اندازی واحدهای فراوری انواع سنگهای معدنی بی نیاز از نیروی انسانی کند.