گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، دریاچه ارومیه در شمال غربی کشور ایران و میان دو استان آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است. این دریاچه بزرگترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه بزرگ آبشور دنیا است. دریاچه ارومیه بزرگترین آبگیر دائمی در آسیای غربی و از مناطق دیدنی ارومیه و ایران است که آب آن که بسیار هم شور است، از ۶۰ رودخانه نظیر زرینهرود، باراندوز، شهرچای، نازلو سیمینهرود، تلخهرود، گادر و زولا تامین میشود.
سیمینه رود و زرینه رود از بزرگترین رودخانههای حوضه آبریز دریاچه هستند که نقش بسزایی بر میزان آب دریاچه دارند. البته بارش برف و باران و چشمههای درون دریاچه نیز در تامین آب دریاچه موثر هستند. سرعت بالای تبخیر آب دریاچه و مشکلاتی که در بحث کم آبی وجود دارد موجب شده طی سالهای گذشته، دریاچه ارومیه حال روز خوبی نداشته باشد و اقدامات مقطعی هم نتوانسته مشکلات دریاچه زیبای ارومیه را حل کند.
در اطراف دریاچه ارومیه مناطق زیبایی وجود داشت که متاسفانه خشک شدن دریاچه این مناطق را هم با مشکل مواجه کرده، برای مثال دو جزیره اشک و کبودان هم بهشدت تحتتاثیر خشکشدن دریاچه ارومیه قرار گرفته است. خشک شدن دریاچه ارومیه علاوه بر اینکه باعث از بین رفتن گونههای حیات وحش میشود احتمال به وجود آمدن گرد و غبار را در منطقه شدت میبخشید.
اما با بارش باران در روزهای اخیر باعث شده است تراز دریاچه ارومیه نسبت به ابتدای سال آبی، هفت درصد افزایش داشته باشد.
بر اساس آخرین پایشها از دریاچه ارومیه، تراز فعلی این دریاچه ۱۲۷۰.۷۲ متر است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، تراز دریاچه ۲۰ سانتیمتر افزایش یافته است. وسعت فعلی دریاچه ارومیه را ۲۹۵۰ کیلومتر که این آمار نشاندهنده افزایش ۷۳۲ کیلومتر مربع نسبت به مشابه سال گذشته است.
دوستیرضایی، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آبمنطقهای استان آذربایجانغربی در این رابطه میگوید: دریاچه ارومیه نسبت به ابتدای سال آبی ۱۴۰۰ یعنی در اوایل مهرماه دو هزار و ۲۷ کیلومترمربع بوده، ۳۶۴ کیلومتر مربع افزایش یافته است.
به گفته دوستیرضایی در حال حاضر حجم دریاچه ارومیه ۲ میلیارد و ۹۵۰ میلیون متر مکعب آب دارد که این میزان نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۹، ۶۲۰ میلیون مترمکعب افزایش داشته است.
با توجه به اینکه سال ۱۴۰۰ بیشترین بارشها به صورت برف بوده است بنابراین تاثیر این بارندگیها بر روی دریاچه ارومیه سال جاری مشخص میشود. میزان بارش صورت گرفته طی دی ماه ۱۴۰۰ بسیار مناسب بوده و همین امر موجب شده که میزان بارندگی در سال آبی جاری به سه درصد بیش از متوسط درازمدت برسد. در سال آبی ۸۶.۱ میلیمتر در حوضه آبریز ارس، ۲۱۴.۰ میلیمتر در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، ۵۱۰.۶ میلیمتر در حوضه زاب بارش ثبت شده است.
جواد محمدی، معاون حفاظت و بهره برداری آب منطقهای آذربایجان غربی از رهاسازی آب ۴ سد استان به سمت دریاچه ارومیه خبر داد.
جواد محمدی، با بیان اینکه با هدف تأمین بخشی از نیازهای زیست محیطی دریاچه ارومیه رهاسازی آب سدها به سمت دریاچه ارومیه در دست اجراست، افزود: در این راستا ۱۹۹ میلیون مترمکعب آب از سدهای بوکان، شهرچایی، دریک و مهاباد به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی میشود.
محمدی ادامه داد: عملیات رهاسازی آب سدهای بوکان، شهرچایی، مهاباد و دریک تا پایان فروردین ماه ۱۴۰۱ با دبی مطمئن و رعایت ملاحظات ایمنی به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی میشود.
محمدی اضافه کرد: در این راستا از سد بوکان ۱۵۰ میلیون مترمکعب، سد شهرچایی ۱۵ میلیون مترمکعب، سد مهاباد ۳۰ میلیون و سد دریک ۴ میلیون مترمکعب آب تا پایان فروردین ماه سال جاری به سمت دریاچه ارومیه رهاسازی میشود.